Εκτιμήσεις για «βουτιά» των βάσεων εισαγωγής σε σχολές ορισμένων επιστημονικών πεδίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας

Μεγάλες πτώσεις στις βάσεις

Σε καθοδικό σπιράλ φαίνεται να κατακρημνίζονται οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων, οι οποίοι εξετάστηκαν πανελλαδικά με το νέο σύστημα, που εισήχθη φέτος, έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στη δημοσιότητα, με τις πρώτες ενδείξεις να μιλούν για κάθετη πτώση σε σχολές ορισμένων πεδίων, δεδομένου, ότι η πλειοψηφία των μαθητών δεν κατάφερε να «πιάσει» καν τα 10.000 μόρια. Παρ’ όλα αυτά, οι λεγόμενες «περιζήτητες» σχολές, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση στις βάσεις τους, ενώ ίσως επέλθει και μικρή άνοδος.

Διατηρούνται υψηλά οι «περιζήτητες» σχολές

Χαρακτηριστικό στοιχείο, όπου διαφαίνεται η πτωτική τάση των βάσεων για φέτος, είναι το γεγονός, ότι υπάρχουν ελάχιστοι ή ακόμη και κανένας αριστούχος σε ορισμένα τμήματα, ενώ τεράστιο είναι το ποσοστό των εξεταζόμενων, που δεν κατάφεραν να γράψουν συνολικά περιοσσότερα από 7.000 μόρια.

Σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα – κυρίως τα Παιδαγωγικά – μπορεί κάποιος μαθητής να εισαχθεί με περίπου 9.000 μόρια, ενώ στις Ιατρικές Σχολές, απαιτούνται σχεδόν 19.000 μόρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου αναμένεται μεγάλη πτώση σε σχολές, ιδιαίτερα δημοφιλείς, όπως είναι οι Πολυτεχνικές, οι Οικονομικές, Φυσικομαθηματικές και τμήματα Πληροφορικής. Όπως προαναφέρθηκε, ιστορικό χαμηλό καταγράφουν οι Παιδαγωγικές σχολές. Στο επίπεδο των περίπου 18.500 μορίων εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις για τις Ιατρικές Σχολές, ενώ για τις Νομικές, η αντίστοιχη ελάχιστη βαθμολογία θα είναι περίπου 17.500 μόρια.

Οι αριστούχοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι και πιο συγκεκριμένα είναι 758, οι οποίοι προσανατολίζονται κατά κύριο λόγο στο πεδίο των επιστημών Ζωής και Υγείας, καθώς και των Θετικών σπουδών, ενώ περισσότεροι από το 25% των υποψηφίων, ήτοι 19.863 εξεταζόμενοι, έγραψε έως 7.000 μόρια.

Σε πρακτικό επίπεδο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αναμένεται να υπάρξει άνοδος των βάσεων σε ιατρικές σχολές, καθώς και αυτές της Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας, ενώ μικρές μεταβολές εκτιμάται ότι θα υποστούν οι βάσεις των πολυτεχνικών σχολών, καθώς επίσης και οι σχολές στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Αναλυτικά και ανά πεδίο, το 1ο επιστημονικό πεδίο, που περιλαμβάνει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αναμένεται να παρουσιάσει αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής, στον τομέα των Φιλοσοφικών και Ψυχολογικών σπουδών, ενώ πτωτικές τάσεις εκτιμάται πως έχουν οι βάσεις για μερικές εκ των σχολών της Νομικής, ωστόσο αναμένεται άνοδος στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Παράλληλα, μικρή άνοδο υπολογίζεται να έχουν επίσης οι σχολές της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές εκτιμήσεις, άνοδο έως 150 μόρια αναμένεται για τις νομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά μεγαλύτερη άνοδος στη Νομική της Κομοτηνής. Περίπου 200 Μόρια υπολογίζεται να αυξηθεί η βάση σε Φιλολογία και Κοινωνιολογία, καθώς περίπου 3.500 υποψήφιοι, «έπιασαν» τα 16.000 – 18.000 μόρια. Επίσης ανεβασμένες, αναμένεται να είναι οι βάσεις σε χαμηλής κλίμακας σχολές, όπως είναι η Κοινωνική Ανθρωπολογία ή οι Πολιτικές Επιστήμες.

Όσον αφορά στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, δηλαδή το 2ο επιστημονικό πεδίο, χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Ωστόσο, στις Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει ανάλογα με το πόσο χαμηλόβαθμη είναι η κάθε σχολή. Όπως επισημαίνεται από ειδικούς, στις πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες βρίσκονται παραδοσιακά υψηλά, αναμένεται, ότι θα υπάρξει η μεγαλύτερη πτώση. Δεδομένου, ότι στο πεδίο αυτό, περιλαμβάνεται πληθώρα σχολών, οι μεταβολές αναμένεται να είναι ελάχιστες, με αυξομειώσεις, που δε θα ξεπερνούν τα 100-200 μόρια. Ταυτόχρονα, ακόμη και σε σχολές ΤΕΙ, οι οποίες κινούνταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα, της τάξεως των 10.000 μορίων, με αντικείμενο την Ηλεκτρολογία, τη Μηχανολογία, την Τεχνολογία Τροφίμων κ.λπ, αναμένεται να υπάρξει κάθοδος των βάσεων, ακόμη και 1.000 μόρια, αφού οι υποψήφιοι, που έγραψαν κάτω από τη βάση, υπολογίζονται περίπου στους 5.000

Την καλύτερη εικόνα, συνοδευόμενη και από τη μεγαλύτερη συσσώρευση αριστούχων, παρουσιάζει το 3ο επιστημονικό πεδίο, που αφορά στις Επιστήμες Υγείας. Διατηρούνται ψηλά οι βάσεις σε περιζήτητες ιατρικές σχολές, ενώ αναμένεται ακόμη και μικρή άνοδος, καθώς οι υποψήφιοι του πεδίου, κατέγραψαν καλές βαθμολογίες σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία. Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, η αύξηση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο, εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις Παραϊατρικές σχολές, όπως είναι οι σχολές Νοσηλευτικής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς επίσης και τις Γεωπονικές σχολές.

«Σφαγή» παρατηρείται στις βάσεις του 4ου επιστημονικού πεδίου, που περιλαμβάνει τα Παιδαγωγικά Τμήματα, καθώς ένα συντριπτικό ποσοστό, της τάξης του 67% έγραψε κάτω από τη βάση στην εξέταση των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλος αριθμός υποψηφίων εκτιμάται πως θα εισαχθεί στις Παιδαγωγικές σχολές, καθώς οι βάσεις εκτιμάται ότι μπορεί να καταγράψουν πτώση έως και 1.000 μόρια ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εικόνες άδειων αμφιθεάτρων στα περιφερειακά τμήματα.

Τέλος, για το 5ο επιστημονικό πεδίο, που αφορά σε σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής, υπολογίζεται να υπάρξει εξίσου μεγάλη πτώση στις βάσεις, καθώς υπήρξε αντίστοιχα εξαιρετικά χαμηλή επίδοση των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με το 78% περίπου εξ’ αυτών, να σημειώνει βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, ενώ οι βάσεις θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τον Αύγουστο.

Ετικέτες: