Οι «Μικροί Εξερευνητές» του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Μαθητές - ρεπόρτερς

Στα βαθιά νερά της δημοσιογραφίας αποφάσισαν να βουτήξουν οι μαθητές της Ε’ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, επιχειρώντας να ανοίξουν ένα νέο «παράθυρο» δημιουργικής απασχόλησης και ταυτόχρονα να προβάλουν μέσα από την έρευνα και το ρεπορτάζ σημαντικές πτυχές της συριανής καθημερινότητας.

Η εφημερίδα τοίχου με τίτλο «Μικροί Εξερευνητές» αποτελεί την τελική παρουσίαση του πρότζεκτ που πραγματοποιείται κάθε μήνα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας.

Η γειτονιά… πρωτοσέλιδο

Βασιζόμενοι στο θέμα της κάθε ενότητας, οι μαθητές αναλαμβάνουν μία έρευνα που σχετίζεται με τον τόπο και τη γειτονιά τους. Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας, τα παιδιά ασχολήθηκαν με τις αδέσποτες γάτες γύρω από το σχολείο τους. Οι μαθητές κρατούσαν φωτογραφικές μηχανές και ερωτηματολόγια, έβγαλαν φωτογραφίες, μίλησαν με περαστικούς, παρατήρησαν και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, τα οποία και κατέγραψαν στη συνέχεια. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τον κτηνίατρο Μανώλη Βορίσση, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τη χαρτογράφηση αποικιών των γατιών τόσο στη Σύρο όσο και σε άλλα νησιά, αλλά και για τη σημασία της στείρωσης και της φροντίδας των κατοικιδίων και των αδέσποτων ζώων.

Δημιουργία μικρής δημοσιογραφικής ομάδας

Στο δεύτερο φύλλο της εφημερίδας, οι μαθητές θα εστιάσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σημειώνεται ότι στόχος του σχολείου είναι η δημιουργία μιας μικρής δημοσιογραφίας ομάδας με παιδιά από όλες τις τάξεις, που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Η εφημερίδα με την επιμέλεια των μαθητών της Ε’ Τάξης φωτοτυπείται και διανέμεται δωρεάν σε παιδιά και γονείς του σχολείου, ενώ δημοσιεύεται και στο επίσημο ιστολόγιο του 3ου Δημοτικού.

Η λειτουργία του blog ξεκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα με στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Στη σελίδα καταχωρείται εκπαιδευτικό υλικό, χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Ανακαλύπτω τον Κόσμο), ενώ προβάλλονται και οι δράσεις του σχολείου σε μορφή μαθητικής εφημερίδας με τις ακόλουθες θεματικές: Γνωρίζουμε, Δημιουργούμε, Εφημερίδα Τοίχου, Νοιαζόμαστε.

«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή διαδικτυακή κοινότητα, απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, μέσα από την οποία θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητές μας με μία διαφορετική ματιά, που δεν θυμίζει σε τίποτα ημερολόγιο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Χριστιάνα Καρτσέλου.