Συμμετοχή των μαθητών του Νηπιαγωγείου Βάρης στον αγώνα δρόμου “Foinikas Run”

Νοιάστηκαν και έδρασαν

Στο πλαίσιο ανίχνευσης των ιδεών των παιδιών αναφορικά με τις δράσεις εθελοντισμού που γίνονται στον τόπο τους και με γνώμονα τη διάθεση συμμετοχής τους σε συλλογικές δράσεις συναποφασίστηκε από τους μικρούς μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών η συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Βάρης στον αγώνα δρόμου «Foinikas Run».

Ο αγώνας συνδιοργανώθηκε από μια πληθώρα συλλόγων και φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Φοίνικα, το Σύλλογο Κριτών Στίβου Κυκλάδων, την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Κυκλάδων και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο - Δρομείς Σύρου.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στον Φοίνικα Σύρου αγώνες δρόμου 3 χλμ, 6 χλμ ανδρών/γυναικών και παράλληλοι αγώνες παιδιών 100 μ. (για παιδιά προσχολικής αγωγής), 200 μ. (για μαθητές Α' και Β' Δημοτικού), 400 μ. (για μαθητές Γ' και Δ' Δημοτικού) και 800 μ. (για μαθητές Ε'' και ΣΤ' Δημοτικού).

Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που διοργανώνεται με κοινωνικό πρόσημο και έμφαση στην εθελοντική προσφορά και διάθεση αλληλεγγύης.

Ηχηρά μηνύματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης

Στον αγώνα παίρνουν μέρος μικροί και μεγάλοι διανύοντας μια συμβολική απόσταση και προσφέροντας τρόφιμα στο Γηροκομείο Αγίου Ιωάννη στα Τάλαντα (αντί χρηματικού αντιτίμου για τη συμμετοχή τους).

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Βάρης πήραν μέρος στους αγώνες μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, βιώνοντας έννοιες όπως συμμετέχω ενεργά, προσφέρω, δρω, δραστηριοποιούμαι, παίρνω μέρος σε συλλογικές προσπάθειες, κλπ. στέλνοντας για άλλη μια φορά ηχηρά μηνύματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Τα παιδιά συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου με μεγάλη ζέση και διάθεση. Έτρεξαν, αγωνίστηκαν, συνεργάστηκαν και προσέφεραν τρόφιμα αντί συμμετοχής για τους ηλικιωμένους που ζουν στον Οίκο ευγηρίας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Η συμμετοχή των μαθητών έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά κυρίως στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» για το σχολικό έτος 2016 - 2017.

Σημειώνεται ότι το Νηπιαγωγείο Βάρης είναι ένα από τα ελάχιστα νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα 4 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων που συμμετέχει στο πρόγραμμα, δίνοντας κοινωνικό πρόσημο στις δράσεις του και κινητοποιώντας τους μαθητές σε δράσεις εθελοντισμού και προσφοράς.