Συμμετοχή του ΓΕΛ Σύρου στο Φεστιβάλ «Cineμάθεια 2016-2017»

Τα όνειρα των μαθητών στη μεγάλη οθόνη

Τους στόχους των νέων για το μέλλον τους και την επιρροή τους από τις συνθήκες, στις οποίες ζουν και ονειρεύονται, πραγματεύεται η συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Σύρου στο Φεστιβάλ μαθητικών ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους «Cineμάθεια 2016-2017».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με στόχο την εξοικείωσή τους με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής ροής εικόνων, την απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής, την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο νησιωτικό πολιτισμικό χώρο, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Συντονιστικός φορέας του προγράμματος είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου σε συνεργασία και με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Σάμου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μαθητικές Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ., Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε., οι οποίες οι οποίες με την καθοδήγηση των συντονιστών καθηγητών τους, καλούνται να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας, διάρκειας 5 έως 10 λεπτών, περιλαμβανομένων των τίτλων.

Οι ταινίες αυτές παράγονται στο πλαίσιο προγραμμάτων Σχολικής Δραστηριότητας ή άλλων καινοτόμων βιωματικών ή ερευνητικών/διδακτικών εργασιών και εργαστηρίων του κάθε σχολείου.

Συλλογική δημιουργία

Υπεύθυνος της κινηματογραφικής ομάδας του ΓΕΛ Σύρου, η οποία αποτελείται από μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου είναι ο φιλόλογος, Χρήστος Κόλλιας.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος, η ομάδα δημιούργησε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους μία ταινία animation, βασισμένη στα Κυκλαδικά ειδώλια, ενώ από τα περασμένα Χριστούγεννα έχει καταπιαστεί με τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους που γυρίζεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Το θέμα του Φεστιβάλ είναι «Μια φωτογραφία αφηγείται…». Ειδικά για τις ταινίες ντοκιμαντέρ υπάρχει εναλλακτικά, και το θέμα: «…“Κεντώντας” το δέντρο της Μνήμης…». Οι θεματικές επιλογές θα πρέπει να εμπνέονται από την ζωή στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με το παρελθόν ή το παρόν, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τις κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις κοινότητές τους. Οι ταινίες θα πρέπει να αποτελούν καρπό μαθητικής δημιουργίας, ατομικής ή συλλογικής. Κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει μέχρι δύο ταινίες.

Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ συμμετέχουν μόνο οι ταινίες, των οποίων το σενάριο, η σκηνοθεσία ή το μοντάζ υπογράφεται αποκλειστικά από τους μαθητές.

Πνευματική «τροφή»

Εκτός από τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, στη δημιουργία της ταινίας του ΓΕΛ Σύρου συμμετέχουν και περισσότερα παιδιά, παρέχοντας βοήθεια στο τεχνικό μέρος, δηλαδή το μοντάζ και την ηχοληψία. «Η ομάδα αποτελούταν αρχικά από 10 μαθητές, στην πορεία όμως μεγάλωσε και σήμερα, διαθέτουμε μια δύναμη 20 περίπου ατόμων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας.

Αναφερόμενος στα οφέλη από αυτή τη διαδικασία, εξηγεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά για να παράξουν ένα αποτέλεσμα και ταυτόχρονα, έρχονται σε επαφή με τις δυο μορφές τέχνης, τον κινηματογράφο και το animation. «Το σημαντικότερο όμως είναι η δημιουργία» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως «οι μαθητές καταφέρνουν, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, τις γνώσεις τους πάνω σε τεχνικά ζητήματα, αλλά και τη φαντασία τους να φτιάξουν πράγματα, να διαμορφώσουν το σενάριο και να το τροποποιήσουν. Είναι μια δυναμική δουλειά που βοηθά τα παιδιά να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να «τραφούν» πνευματικά».

Η πρώτη επαφή των μαθητών με τον κινηματογράφο έγινε μέσα από τη δημιουργία μιας ταινίας με βάση τα κυκλαδικά ειδώλια και θέμα τη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Αυτή τη φορά, η ομάδα μιλά για τους στόχους και τα όνειρα των νέων, αλλά και για το πώς αυτά επηρεάζονται από τις συνθήκες ζωής τους.

Γυρίσματα σε όλο το νησί

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται τόσο εντός του σχολείου, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως η φύση και η πόλη. Η ταινία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σε αυτήν συμμετέχουν και καθηγητές του σχολείου, υποδυόμενοι τους μεγαλύτερους ηλικιακά χαρακτήρες του σεναρίου.

Το Φεστιβάλ «Cineμάθεια» θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του προσεχούς Ιουνίου στη Χίο, ενώ στα σχέδια της ομάδας του ΓΕΛ Σύρου περιλαμβάνεται και η παρουσίαση της ταινίας εντός του σχολείου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα απονεμηθούν βραβεία στις τρεις καλύτερες ταινίες κάθε κατηγορίας, καθώς και στις καλύτερες ερμηνείες αγοριού και κοριτσιού των ταινιών μυθοπλασίας. Η απονομή βραβείων (σεναρίου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας κ.τ.λ.) και ειδικών διακρίσεων επαφίεται στην εκτίμηση της Κριτικής Επιτροπής. Επίσης, από φέτος, θεσμοθετείται βραβείο για την καλύτερη συνοδευτική αφίσα των ταινιών, οπότε οι ενδιαφερόμενες μαθητικές ομάδες θα πρέπει μαζί με την ταινία τους να αποστείλουν και την εκτυπωμένη αφίσα της, σε 2 αντίγραφα, μεγέθους Α3. Το υλικό των σχολείων θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.