«Παιχνίδια στον χρόνο» από τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο του «Αγίου Γεωργίου»

Μικροί και Μεγάλοι Φρερ εν δράσει

«Ό, τι χρειάζεται η ψυχή ενός παιδιού είναι το φως του ήλιου, τα παιχνίδια, το καλό παράδειγμα και λίγη αγάπη» σημειώνει ο Ρώσος συγγραφέας Φ. Ντοστογιέφσκι στους «Αδελφούς Καραμάζοφ».

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησαν ως μότο οι εκπαιδευτικοί του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου «Άγιος Γεώργιος» στη δράση τους με τίτλο «Παιχνίδια στον χρόνο - Μικροί και Μεγάλοι εν δράσει».

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, οι λιλιπούτειοι μαθητές, συνοδευόμενοι από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, που θυμήθηκαν τα δικά τους παιδικά χρόνια, επισκέφτηκαν τις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις των Φρερ στο Κίνι για να λουστούν στο φως του ήλιου, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια που αποτελούν κομμάτι της τοπικής λαογραφίας, αλλά και για να δώσουν και να λάβουν πολλή αγάπη.

Άρωμα παλιάς γειτονιάς

Στόχος των εκπαιδευτικών ήταν η διοργάνωση μίας ανοιξιάτικης δράσης, στην οποία θα είχαν ενεργό ρόλο τόσο οι μαθητές, όσο και οι γονείς. Καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση έπαιξε η λαμπρή παράδοση του νησιού μας και τα παιχνίδια εκείνα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις Συριανές γειτονιές και όχι μόνο. Μετά από διαλογική συζήτηση με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κ. Νίκου Σολάρη επιλέχτηκαν επτά αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά παιχνίδια, ατομικά και ομαδικά: Τηγάνι, Στην Πέρα Γειτονιά, Αεροπλανάκι, Παστέλα, Αλάτι Ψιλό – Πιπέρι Χοντρό, Μπουκλιέδες (γαλλικό παιχνίδι που έφεραν στη Σύρο οι Αδελφοί των Χριστιανικών Σχολών) και Τσυβαλοδρομίες.

Τριάντα περίπου παιδιά μαζί με τους κηδεμόνες τους χωρίστηκαν σε έξι ομάδες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κανόνες της δράσης, η συμμετοχή του γονέα ήταν υποχρεωτική. Κάθε ομάδα, κρατώντας ένα χαρτί με τη σειρά των παιχνιδιών ξεκινούσε από το παιχνίδι με τον δικό της αριθμό και μετά από δέκα λεπτά, με τον ήχο μιας καμπάνας, έπρεπε να βρει το επόμενο, ώστε να περάσει κυκλικά από όλα τα παιχνίδια.

Δράση συναισθηματικής ανάπτυξης

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τον καθαρισμό της παραλίας του Κινίου από το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου στο πλαίσιο του «Let’s do it Greece», οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη φύση και εμπνεύστηκαν από τα ψηλά πεύκα και τις υπόλοιπες ομορφιές του περιβάλλοντος χώρου.

Μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία να αφήσουν για λίγο πίσω τους την Ερμούπολη, να αλλάξουν παραστάσεις και να λάβουν μέρος μαζί με τους γονείς τους σε παιχνίδια με στόχο τη συναισθηματική ανάπτυξή τους, αλλά και τη διάδοση της παράδοσής μας.

Γνωριμία με το παρελθόν

Στο τέλος της δράσης, ο κ. Σολάρης έδειξε στους συμμετέχοντες κι άλλα παιχνίδια του παρελθόντος, όπως η σβούρα και ο αετός. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ο ίδιος είχε μιλήσει στις εκπαιδευτικούς για την ιστορία των παιχνιδιών αυτών, που θυμούνται σήμερα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Με τη σειρά του, ο κάθε εκπαιδευτικός, ο οποίος είχε το ρόλο του εμψυχωτή σε κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι μάθαινε στους συμμετέχοντες τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, τον τόπο προέλευσής του και πολλά ακόμη λαογραφικά στοιχεία.

Μετά τη λήξη των παιχνιδιών μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά μία τρίλιζα που κατασκεύασαν οι εκπαιδευτικοί με ανακυκλώσιμα υλικά.