Πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

Μία άλλη χώρα «ονειρική»

Η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την οποία γίνονται οι ανακοινώσεις του οικονομικού προγραμματισμού για την επόμενη χρονιά, αλλά και οικονομικός απολογισμός του έτους που εκπνέει, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο διήμερο, με τον Αντώνη Σαμαρά να παρουσιάζει μία «ρόδινη» εικόνα της χώρας, πολύ μακράν της καθημερινότητας που βιώνουν οι πολίτες.

Η κήρυξη της έναρξης της 78ης ΔΕΘ από τον Α. Σαμαρά, συνοδεύτηκε με υποσχέσεις κοινωνικού μερίσματος υπέρ των αδύνατων κοινωνικών ομάδων από το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένει στο τέλος του έτους και τέλος στην εποχή των μνημονίων, λέγοντας «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, βγαίνει από την μνημονιακή εποχή, η οικονομία μετά από έξι χρόνια γίνεται ξανά ανταγωνιστική».

Λίγο πριν την έλευση της τρόικας, τους ελέγχους που θα επικεντρώσουν στην υστέρηση εσόδων που παρατηρείται και προϋποθέτει αυτόματη λήψη μέτρων από τους δανειστές και όχι από την κυβέρνηση, την ανάγκη λήψης νέου πακέτου δανείου και τη σύναψη νέου μνημονίου για τα οποία γίνεται αναφορά όλο το τελευταίο διάστημα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδεχόμενος ότι «φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους», παρ’ όλα αυτά χαρακτήρισε το 2014 ως «έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Ανεστραμμένη εικόνα

Για το κυβερνητικό έργο ο Α. Σαμαράς μίλησε για αλλαγή της εικόνας της χώρας, ενώ όσα είχαν διαψευσθεί το προηγούμενο διάστημα για πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, τώρα τα επιβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι «αποτράπηκε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή και υπολογίσιμη. Σήμερα η Ελλάδα είναι μία μοναδική νησίδα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή που κινδυνεύει να αναφλεγεί».

Παρουσίασε την σχέση με τους δανειστές ως θετική αναφέροντας ότι «η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της», ενώ παρουσίασε ανεστραμμένες τις προθέσεις των ελεγκτών για επιβολή αυτόματων μέτρων, λέγοντας ότι «Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, μία νέα μετρολογία δεν την αντέχει η οικονομία».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από την επόμενη χρονιά «το ελληνικό οικονομικό σύστημα θα γίνει από τα πιο αξιόπιστα της Ευρώπης, μετά την αξιολόγηση της Black Rock» και αυτό το απέδωσε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Οι δυσβάσταχτοι, όπως παραδέχτηκε, φόροι αν και έχουν προγραμματιστεί για βάθος χρόνου, δεσμεύτηκε ότι θα ισχύσουν μόνο για φέτος, καθώς όπως είπε «Μπαίνει τάξη στο φορολογικό σύστημα. Εφέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους αλλά είναι μόνο για εφέτος. Την επόμενη χρονιά θα πληρώνουν μικρότερο ποσό και όσο πιάνουμε τους στόχους θα μειώνονται οι φόροι. Στόχος είναι να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης. Ενιαίος φορολογικός συντελεστής στο 15%, είναι πάντα στόχος που θα τον πετύχουμε όταν σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή μας πλεονάσματα».

Ενώ με δηλώσεις τους παράγοντες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κοινοτικά στελέχη μιλούν για νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός αναμένει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιτρέψει στη χώρα να ανταπεξέλθει χωρίς δανεισμό. «Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα, καλύπτουμε τις ανάγκες μας χωρίς νέα δανεικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της, θα πετύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους όπως μας έχουν υποσχεθεί, είναι το πρώτο βήμα για να βγούμε στις αγορές. Επιπλέον το 70% από αυτό θα πάει για ελάφρυνση των πιο αδύνατων κοινωνικών τάξεων και θα το αξιοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε την κοινωνία».

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, μίλησε για συγκράτηση του και μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του, λέγοντας «Το κόστος εξυπηρέτησης μειώθηκε εφέτος στα 6,6 δις ευρώ ενώ χωρίς το κούρεμα και την διευθέτηση των επιτοκίων θα ήταν 29 δις και θα μειωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα και χωρίς να μεσολαβήσει χρεωκοπία που θα μας κυνηγούσε για χρόνια όπως συμβαίνει στην Αργεντινή. Το 2009 το χρέος ήταν 299 δις ευρώ, σήμερα και ενώ δανειστήκαμε πολύ μεγάλα ποσά το χρέος είναι 320 δις ευρώ και με την επιστροφή από την ανακεφαλαίωση είναι 305 δις ευρώ».

Παρά την οικονομική ανάκαμψη στην οποία αναφέρθηκε, έδωσε ένα βάθος επταετίας, έως το 2020, για να επιστρέψει η χώρα «στα επίπεδα ευημερίας του 2009 με ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και αξιοπρέπεια».

Σε μία προσπάθεια δε να προωθήσει το «εξωτερικό» ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, είπε ότι «για να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα και την ΑΟΖ θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι προς τα μέσα και να αξιοποιήσουμε τα ερείσματα στο εξωτερικό».

Ετικέτες: