Υπουργικές απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο

Αποσαφηνίσεις περί αιγιαλού

Εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν στον αιγιαλό, με την ανοχή αλλά και τις παροχές προς καταπατητές και επενδυτές, το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε έκδοση απάντησης, υπεραμυνόμενο του κυβερνητικού νομοθετήματος.

Η ανταπόκριση των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση της αναμόρφωσης του ισχύοντος νόμου για τον αιγιαλό, αποτέλεσε σημείο άξιο αναφοράς εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, που διευκρινίζει ότι οι κατατεθείσες προτάσεις και παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση των νέων ρυθμίσεων.

Όσον αφορά δε στα ισχύοντα μέχρι σήμερα για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, ουδόλως θίγονται και παραμένουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Περί περιβαλλοντικής προστασίας

Στην απάντηση του υπουργείου γίνεται λόγος για την προτεραιότητα που θέτει ως προς την προστασία του περιβάλλοντος των ακτών, η οποία επιτυγχάνεται «μέσω της δραστικής αντιμετώπισης κατασκευαστικών αυθαιρεσιών, που συχνά παρατηρούνται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, εξαιτίας της ελλιπούς χάραξης».

Στοχοποιούνται όσοι «αντιτίθενται στην απόφαση για χάραξη αιγιαλού σε όλη την επικράτεια», καθώς εκ μέρους του υπουργείου εκφράζεται η άποψη ότι «συμβάλλουν στη διαιώνιση του σημερινού αδιαφανούς καθεστώτος και υποσκάπτουν την προσπάθεια της χώρας για απαλλαγή από πρακτικές του παρελθόντος που υποβάθμισαν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον».

Όσον αφορά στις αυθαίρετες κατασκευές γνωστοποιείται ότι «καμία αυθαίρετη κατασκευή που δεν θα επιτρεπόταν να κατασκευαστεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δε νομιμοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν νομιμοποιούνται σε καμία περίπτωση κατοικίες ή άλλα κτίσματα για τα οποία δεν θα μπορούσε να έχει δοθεί άδεια υπό το ισχύον καθεστώς του ν.2971/2001 ή του νέου νόμου».

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα

Τα ζητήματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της διαβούλευσης επιχειρεί να αποσαφηνίσει το υπουργείο, το οποίο δίνει «προς άρση κάθε παρανόησης», τις σχετικές απαντήσεις.

Στο εάν ανατρέπει το νομοσχέδιο τις ισχύουσες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, εθνικές και κοινοτικές, σημειώνεται ότι δεν θίγονται, με τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΕΚΑ να ελέγχουν την τήρηση των όρων περιβαλλοντικής προστασίας και να εγκρίνουν ή όχι την κατασκευή του έργου, καθώς χωρίς την έγκρισή τους, το έργο δεν πραγματοποιείται.

Η προστασία του περιβάλλοντος διατηρείται ως πρωταρχικός στόχος, καθώς με το νομοσχέδιο αυτό η ύπαρξη περιβαλλοντολογικής μελέτης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκτέλεση έργου εντός του αιγιαλού και της παραλίας.

Αλλάζει μόνο ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα προηγείται της παραχώρησης του αιγιαλού/παραλίας και δεν θα έπεται, όπως συνέβαινε με τον ισχύοντα νόμο.

Στο εάν καταργούνται όλοι οι αιγιαλοί της χώρας, απαντάται πως μέχρι σήμερα έχει χαραχθεί αιγιαλός μόνο στο 10% της ακτογραμμής της χώρας και το νομοσχέδιο προβλέπει νέο τρόπο χάραξης για τον αιγιαλό στο υπόλοιπο της επικράτειας με χρήση των ορθοφωτοχαρτών που έχει εκπονήσει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.. Άρα όχι μόνο δεν καταργείται ο αιγιαλός εκεί που έχει ήδη χαραχθεί αλλά, επιτέλους, θα χαραχθεί αιγιαλός και στην υπόλοιπη ακτογραμμή, εντός έξι μηνών και με αντικειμενικά κριτήρια.

Χρήσεις, επιχωματώσεις και παρανομίες

Για τις προϋποθέσεις παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας και για το εάν αίρεται η κοινή χρήση, διευκρινίζεται πως η κοινή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας δεν αίρεται, καθώς σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν ορίζεται ότι είναι επιτρεπτή η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας και δεν περιορίζεται με κανένα τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Δεν επιχειρείται άρση των περιορισμών Σχετικά με τους περιορισμούς στα όρια έκτασης για τις παραχωρήσεις αιγιαλού, αυτοί δεν αίρονται, ενώ όσον αφορά στις μόνιμες κατασκευές όχι μόνο δεν διευκολύνεται η δημιουργία τους στον αιγιαλό, αλλά αυστηροποιείται το σχετικό πλαίσιο.

Για τις επιχωματώσεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, στην απάντηση αναφέρεται πως καμία επέκταση εγκατάστασης δεν θα γίνει μέσω των επιχωματώσεων, ούτε θα δημιουργηθούν μόνιμες κατασκευές. Επιχωματώσεις επιτρέπονται μόνο σε μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ελληνική Πολιτεία με βάση προβλεπόμενες σε νόμο διαδικασίες και προϋποθέσεις. Η δημιουργία ξηράς θα αποτελεί υποχρεωτικά αιγιαλό, δηλαδή κοινόχρηστη περιουσία του Δημοσίου θα μισθώνεται.

Τέλος για την αναδρομική δικαίωση των παρανομιών και των αυθαιρεσιών, αποσαφηνίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει τέτοια δικαίωση, απλώς παρέχεται προθεσμία ενός έτους για τη νομιμοποίηση έργων που κατασκευάστηκαν πριν την ισχύ του υπό ψήφιση νόμου και εντάσσονται αποκλειστικά στα επιτρεπόμενα για κατασκευή στον αιγιαλό έργα, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κατασκευή τους ως νέων (συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης).

Ετικέτες: