Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ η μοναδική προσβάσιμη παραλία της Ηρακλειάς

Πωλητήριο και στα μικρά νησιά

Ένα νέο πωλητήριο δημόσιας έκτασης προστέθηκε στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, που αυτή τη φορά προωθεί σε επιχειρηματίες για τουριστική αξιοποίηση, την μοναδική προσβάσιμη παραλία της Ηρακλειάς, το Λιβάδι.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο μικρό νησί της άγονης γραμμής, από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ συμπεριέλαβε στους καταλόγους του την μόνη παραλία στην οποία υπάρχει δια ξηράς πρόσβαση, με το θέμα να δημοσιοποιείται από την εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής», μεταφέροντας τόσο τα σχέδια του Ταμείου όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Άλλωστε οι επιχειρηματικές βλέψεις για εκμετάλλευση της πανέμορφης αυτής παραλίας φαίνεται να διευκολύνονται, με δημιουργία τουριστικών κατοικιών, κατόπιν και των νέων διατάξεων του χωροταξικού αλλά και τουριστικού νομοσχεδίου, που διευκολύνουν ανάλογες ενέργειες.

Εκμετάλλευση επτά στρεμμάτων παραλίας

Μετά τη Σύρο, τη Νάξο, την Πάρο και την Άνδρο, σειρά παίρνει και το νησάκι της Ηρακλειάς, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θυσιάσει στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, συγκαταλέγοντας ακόμα μία περιοχή «φιλέτο» στη μακροσκελή λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

Μπορεί οι παραχωρήσεις και τα πωλητήρια να έχουν αντικατασταθεί από τις λέξεις «επενδύσεις» και «αξιοποίηση», όμως δεν μεταβάλλεται η ουσία της των κινήσεων αυτών, καθώς στην πράξη πρόκειται για διευκόλυνση των επιχειρηματικών σχεδιασμών τουριστικής εκμετάλλευσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η συμπερίληψη της κυκλαδίτικης αυτής παραλίας των 7 περίπου στρεμμάτων στις περιοχές που από το ΤΑΙΠΕΔ προωθούνται για τουριστική εκμετάλλευση, με μηχανικούς να προχωρούν ήδη στη μέτρηση της περιοχής, όπως υπέπεσε στην αντίληψη κατοίκων του νησιού.

Η παραλία στο Λιβάδι της Ηρακλειάς είναι έκτασης 7.239 τ.μ. και το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται στις δράσεις που υποδεικνύει, την προωθεί για δημιουργία εξοχικών κατοικιών.

Προς την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού διευκολύνει τις τουριστικές εγκαταστάσεις-και σε αυτή την περίπτωση- το νέο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, όπως και το προωθούμενα σχέδια νόμου για τους αιγιαλούς και τον τουρισμό.

Κάτοικοι και ΤΑΙΠΕΔ

Σαφής και κατηγορηματική η θέση που εκφράζουν οι κάτοικοι του νησιού, ο οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το κλείσιμο την μοναδικής προσβάσιμης παραλίας της Ηρακλειάς.

Οι εκμισθώσεις των εκτάσεων που δίνονται σε ιδιώτες για 99 χρόνια, θα δώσουν και το τελειωτικό χτύπημα στις νησιωτικές αυτές περιοχές, πολλές εκ των οποίων είναι είτε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είτε είναι προστατευόμενες Natura.

Καθώς εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ αυτές οι παράμετροι δεν φαίνεται να μετρούν εμπρός στην παραχώρηση εκτάσεων, πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών αυτών κάνουν λόγο για στημένο παιχνίδι, με δέσμευση να δοθούν σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ασχέτως εάν εκ μέρους του Ταμείου γίνεται λόγος για ανοικτό διεθνή διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης των παραλιών.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται πως λόγοι διαφάνειας επιβάλλουν την ανάρτηση αυτών των περιοχών στο διαδίκτυο, ώστε να γνωστοποιηθεί η δημόσια περιουσία που το Ταμείο διαθέτει και όχι η παραχώρηση τους, γεγονός όμως διαψεύδεται από την υπόδειξη που συνοδεύει την ανάρτηση και προτρέπει σε ανέγερση εξοχικών κατοικιών.

Ετικέτες: