Τα αποτελέσματα των θερινών ελέγχων και τα πρόστιμα

Τα νησιά της αδήλωτης εργασίας

Στις τουριστικές κυρίως περιοχές της χώρας ανθεί η αδήλωτη εργασία, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», του υπουργείου Εργασίας.

Οι συνεχείς έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο της τουριστικής έξαρσης, σε επιχειρήσεις κυρίως των τουριστικών περιοχών της χώρας, από τις παραβάσεις που καταγράφηκαν, τα επιβληθέντα πρόστιμα εμφανίζονται αυξημένα παρά ποτέ φτάνοντας στα 23,59 εκ. ευρώ.

Οι έλεγχοι κατά το θερινό τρίμηνο διενεργήθηκαν τόσο από τις κατά τόπου υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, όσο και από μεικτά κλιμάκια, στα οποία μετείχαν και υπάλληλοι της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του Ι.Κ.Α.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, τα κλιμάκια πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που, με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν

Κατά την διάρκεια του θερινού τριμήνου, της αυξημένης τουριστικής κίνησης, επιβλήθηκαν πρόστιμα που συνολικά ανέρχονται σε 23.590.966 ευρώ, ενώ στην περίοδο ενός έτους, από τις15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, το ύψος των προστίμων ανέρχεται σε 40.589.987 ευρώ.

Τον μήνα της έξαρσης της τουριστικής κίνησης, τον Αύγουστο του 2014, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 2.969 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούσαν περί τους 15.100 εργαζόμενους εκ των οποίων αδήλωτοι ήταν οι 654, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,33% από το σύνολο των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων, οι 424 από τους 654, απασχολούντο σε δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

Τα πρόστιμα που αφορούν μόνο σε αυτές τις 654 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας ανέρχονται σε 6.976.262 ευρώ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, όπως καταγράφηκαν από τους διενεργούμενους ελέγχους, τον Ιούνιο ήταν 4,79%, τον Ιούλιο 6,72% και τον Αύγουστο 4,33%.

Παρά του ότι ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο, κυμαίνεται στο 4,33% πανελλαδικά, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου φθάνει στο 11,02%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 5,5%.

Πληγή και έγκλημα η αδήλωτη εργασία

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κάνει λόγο για «κορύφωση της μάχης κατά της αδήλωτης εργασίας κατά την τουριστική περίοδο», προσθέτοντας ότι «οι εστιασμένοι έλεγχοι της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την μερική ή ολική διαφυγή από τις υποχρεώσεις τους προς την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος αναφέρει πως «Η αντιμετώπιση της ανομίας στην αγορά εργασίας αποτελεί μια εθνική υπόθεση ζωτικής σημασίας» και χαρακτηρίζει «πληγή» και «έγκλημα» την αδήλωτη εργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με την μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης όπως η «ψευδομερική» απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες αποτελεί τη μεγάλη "πληγή" της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, συνιστά οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα».