Αναπτυξιακή προϋπόθεση για τους Δήμους αποτελεί η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού

Πολεοδομικό-χωροταξικό των Δήμων

Συνάντηση Π. Σκουρλέτη και Γ. Πατούλη από την οποία προέκυψε δέσμευση για συνεργασία
  • Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2016 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 8 Αυγ. 2016 - 17:30

 

Ο πολεοδομικός – χωροταξικός σχεδιασμός, η αύξηση των πόρων των ΟΤΑ και οι έκδοση των οικοδομικών αδειών συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού οργάνου των Δήμων, την ΚΕΔΕ, με ζητούμενο μία στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών προς αμεσότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γεώργιο Πατούλη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη και συνεργάτες του υπουργού, ενώ τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ συνόδευαν, μεταξύ άλλων, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Νίκος Χιωτάκης και η επιστημονική συνεργάτης Τασία Λαγουδάκη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε εκ μέρους του υπουργείου, η συζήτηση, που διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, επεκτάθηκε σε αρκετά ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και σχετίζονται, εκτός των άλλων, με τον πολεοδομικό – χωροταξικό σχεδιασμό, την έκδοση οικοδομικών αδειών, το Πράσινο Ταμείο, στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών, αύξησης των πόρων υπέρ των ΟΤΑ, διευκόλυνσης των τοπικών παρεμβάσεων.

Στη συνάντηση αποτυπώθηκε η διάθεση στενότερης συνεργασίας του ΥΠΕΝ με τη ΚΕΔΕ και η διευκόλυνση της διαρκούς επικοινωνίας τους, ενώ ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για τις επεξεργασίες του υπουργείου πάνω σε θέματα που θίχτηκαν στη συνάντηση, για τα οποία αναμένεται να υπάρξει πρόοδος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστούν με τρόπο κοινωνικά ωφέλιμο και λειτουργικό, εκείνα τα ζητήματα που δημιουργούν διαχρονικά προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καθοριστούν προτεραιότητες και ο πλέον δόκιμος τρόπος συνεργασίας ανά θέμα, προκειμένου να προωθηθούν τα πιο ώριμα ζητήματα με διάλογο και με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Ως αναγκαιότητα κρίθηκε εκ μέρους της ΚΕΔΕ η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για τους δήμους, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να απορροφήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Για να υλοποιηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι αυτοδιοικητικοί προτείνουν να εκδώσει το Υπουργείο τις προδιαγραφές για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τη μετεξέλιξη των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Αντίστοιχα θα πρέπει να εκδοθούν και τα Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής.

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών Νatura και οι ζώνες περιβαλλοντικού ισοζυγίου για τα αυθαίρετα. Επιπλέον ζήτησε επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών πολεοδόμησης.

Για τα εγκαταλελειμένα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ζήτησε την επίσπευση της έκδοσης και ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου και κατέθεσε τη πρόταση για την αξιοποίηση. Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των δήμων και της κεντρικής διοίκησης.

Ειδική αναφορά έγινε στο Πράσινο Ταμείο, για το οποίο ζητήθηκε να υπάρξει εκπροσώπηση του α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου και να της διατεθεί ποσό που ισοδυναμεί με το 10% των συνολικών πόρων του ως «πράσινη ΣΑΤΑ».

Από πλευράς προέδροτ επισημάνθηκε η ανάγκη να επισπευστεί η ψήφιση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων και η επανέκδοση του εθνικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Τονίστηκε δε η ανάγκη να εκδοθεί άμεσα το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και να λυθούν όλα τα θέματα που θα επιτρέψουν τον ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών εισέρχονται σε μια νέα περίοδο συνεργασίας. Ο Π. Σκουρλέτης εξέφρασε τη πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης προκειμένου να λυθούν άμεσα μια σειρά από χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

Με εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, η οποίας έγινε αποδεκτή, συμφωνήθηκε η συγκρότηση Κοινής Ομάδας Έργου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία θα έχει ως στόχο, μέχρι τον Οκτώβριο να δρομολογηθούν συγκεκριμένα θέματα που συνδέονται με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Γ. Πατούλης δήλωσε ότι αποτελεί κοινό σημείο των δύο πλευρών η παραδοχή ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο δημιουργικής συνεργασίας.

«Έκανα σαφές στον Υπουργό ότι ως δήμαρχοι έχουμε την εθνική αυτοδιοίκητη διάθεση να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης δράσεων σε επίπεδο χωροταξικό και πολεοδομικό» είπε και συνέχισε πως «Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους αποτελεί μια σημαντική αφετηρία της νέας σχέσης που αναπτύσσεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».