Εντάχθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 100 Δήμοι της χώρας

Εκ των οποίων 6 από τις Κυκλάδες

  • Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2013 - 06:10

Στο Εθνικό Δημοτολόγιο εντάσσονται οριστικά 100 δήμων της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς και 6 Δήμοι των Κυκλάδων, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Γρηγοράκος και η οποία δημοσιεύτηκε προχθές.

Η ένταξη στο Εθνικό Δημοτολόγιο σημαίνει τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους δημότες των 100 δήμων που εντάσσονται σε αυτό, αφού φορείς της δημόσιας διοίκησης, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Αστυνομία, καθώς και ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα άμεσα να λαμβάνουν βεβαιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται στη διαδικασία ο πολίτης.

Επιπλέον, με την ύπαρξη του ηλεκτρονικού Εθνικού Δημοτολογίου, πραγματοποιούνται εύκολα και με ασφαλή και εγγυημένο τρόπο ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταδημότευσης.

Την οριστική ένταξη των Δήμων των Κυκλάδων στην κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Γρηγοράκου.

Οι δήμοι που εντάσσονται

Οι έξι Δήμοι των Κυκλάδων που εντάσσονται σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών είναι οι εξής:

- Δήμος Σίφνου

- Δήμος Κύθνου

- Δήμος Μυκόνου

- Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Κυκλάδων

- Δήμος Μήλου

- Δήμος Ανάφης

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα και τα δικαιώματα πάνω σ΄ αυτά, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου.

Η σύνταξη του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας, όλα τα στοιχεία του οποίου έχουν αποδεικτικό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών.

Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλαιό σύστημα των Υποθηκών και Μεταγραφών που υποστηρίζουν τα Υποθηκοφυλακεία. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κτηματολόγιο: Καταγράφει με βάση το ακίνητο όλες τις πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν δικαιώματα σε ακίνητα. Μπορούμε συνεπώς να πληροφορηθούμε άμεσα, εύκολα και αξιόπιστα το σύνολο των δικαιωμάτων που υπάρχουν σε κάθε ακίνητο. Καταγράφει και την γεωγραφική περιγραφή (μορφή, θέση και μέγεθος) του ακινήτου. Αποκαλύπτει και καταγράφει συστηματικά τη Δημόσια ακίνητη περιουσία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ελλάδα. Καταγράφει τα δικαιώματα από χρησικτησία η οποία, ιδίως στην επαρχία, αποτελεί τον συνηθέστερο ίσως τρόπο κτήσης κυριότητας λόγω του άτυπου των μεταβιβάσεων.

 

Ετικέτες: