Πυρ κατά Μ. Βαρβιτσιώτη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ερασιτεχνών Αλιέων

"Ικανοποιείτε τους εφοπλιστές"

Επιστολή αγανάκτησης σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων, απέστειλε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερασιτεχνών Αλιέων, Ευάγγελος Βαμβακάρης.

Ο κ. Βαμβακάρης κάνει λόγο για αδιαφορία εκ μέρους του υπουργού, αλλά και εκ μέρους των συνεργατών του, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον τους φτάνει μέχρι το σημείο να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιριών.

“Περιμένω σοβαρότητα και υπευθυνότητα”

“Διαμαρτύρομαι εντόνως εκφράζοντας την αγανάκτηση μου για την αδιαφορία που δείχνετε τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας”, αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερασιτεχνών Αλιέων .

Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε αποστείλει και πάλι επιστολή προς το υπουργείο, μέσω της οποίας ενημέρωνε για το σοβαρό ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δυτικές Κυκλάδες, αλλά το μόνο που εισέπραξε είναι η αδιαφορία. “Σας ενημέρωσα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως νησιώτες, αλλά εισπράξαμε μόνο αδιαφορία.

Επίσης, έλαβαν γνώση ο διευθυντής σας ο κ. Χασλαρίδης και οι στενοί σας συνεργάτες κ. Κρητικός και κα. Δρακουλάκου, από τους οποίους δεν πήρα καμία έγγραφη απάντηση.

Επισημαίνω ότι σε κάποιες τηλεφωνικές μας επικοινωνίες με τον κ. Κρητικό, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός δεν μπορεί να επιβάλλει στις ναυτιλιακές εταιρίες την κάλυψη των γραμμών αλλά, εάν σε προσωπικό επίπεδο, κατάφερνα να πείσω μία από αυτές, θα μπορούσε να συμφωνήσει με την πρότασή μου. Λυπάμαι πραγματικά για την στάση του συνεργάτη σας απέναντι στο πρόβλημα των νησιωτών”.

Ο κ. Βαμβακάρης επισημαίνει ότι με έκπληξη ενημερώθηκε από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο ότι επισκέφθηκαν τον υπουργό Δήμαρχοι και δύο βουλευτές των Κυκλάδων, επισημαίνοντας ότι εξαγριώθηκε με τα λεγόμενα του κ. Βαρβιτσιώτη.

“Ισχυριστήκατε λοιπόν ότι “δυστυχώς δεν διαθέτουμε πλοία» και ότι λόγω οικονομικής κρίσης η θέση των ακτοπλοϊκών εταιριών βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Πως οι κύριοι βουλευτές δεν αντέδρασαν καθόλου στις δικαιολογίες που παρουσιάσατε; Μήπως η παρουσία τους έγινε για επικοινωνιακούς λόγους; Σας υπενθυμίζω ότι κάθε χρόνο από Απρίλιο – Οκτώβριο έχουν καθημερινά οι Δυτικές Κυκλάδες 3 – 4 δρομολόγια. Το speed runner εκτελεί 2 δρομολόγια την ημέρα. Σας ερωτώ: το χειμώνα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει 2 δρομολόγια την εβδομάδα εκτελώντας τη γραμμή Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο; Τώρα, όσο αφορά για την οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιριών, όπως ισχυρίζεστε, αν όντος υπήρχε πρόβλημα οι εφοπλιστές θα είχαν πουλήσει τα πλοία τους. Όπως διαπιστώνω λοιπόν, περισσότερο ενδιαφέρεστε να ικανοποιήσετε τους εφοπλιστές, παρά να εξυπηρετήσετε τα νησιά μας και τους Έλληνες που επιθυμούν να μείνουν στο τόπο τους”.

Ο κ. Βαμβακάρης ευελπιστώ, όπως τονίζει, ο υπουργός να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τις προτάσεις που καταθέτει και συγκεκριμένα:.

- Nα απαιτήσει από τους εφοπλιστές που έχουν τα φιλέτα των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, και της Κρήτης να συμπεριλαμβάνουν στα δρομολόγιά τους και την γραμμή των δυτικών Κυκλάδων τους χειμερινούς μήνες έστω μία φορά εβδομαδιαίως.

“Ειδικά για τη μήλο, θα μπορούσε να καλύψει τη γραμμή αυτή ένα πλοίο των μινωικών γραμμών και ένα της ΑΝΕΚ χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και οικονομική επιβάρυνση αφού περνούν λίγα μίλια έξω από το λιμάνι του νησιού. Το δρομολόγιο αυτό θα επιφέρει κέρδη στις εταιρίες αυτές”.

- Σε περίπτωση διαφωνίας των εφοπλιστών, αναζητήστε μία λύση με την βοήθεια της ευρωπαϊκής ένωσης σε συνεργασία με την αρμόδια Ελληνίδα επίτροπο την κ. Μαρία Δαμανάκη. Η λύση που θα προκύψει ή να είναι χρηματοδοτημένη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ή θα μπορούσαν να επανδρώσουν ευρωπαϊκά πλοία με Έλληνες ναυτικούς.

Ετικέτες: