Αντιδράσεις από Νίκο Χρυσόγελο

Αλλαγές στη διαχείριση του αιγιαλού

  • Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2014 - 06:10

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείου Οικονομικών περί «Οριοθέτησης, διαχείρισης και προστασίας αιγιαλού και παραλίας'».

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος των ''Πράσινων'', Νίκος Χρυσόγελος, χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο νόμου ως ''τερατούργημα'' καθώς θεωρεί ότι καταργείται κάθε περιβαλλοντική και κοινωνική προστασία που έχει απομείνει έναντι της ιδιωτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης. Το νομοσχέδιο που προωθεί ο κυβέρνηση για τον αιγιαλό εκθέτει τις παραλίες σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα, που μοναδικό στόχο έχουν το καθαρό κέρδος, χωρίς να τους απαγορεύεται η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης.

Όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής το προαναφερθέν νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και αντιπεριβαλλοντικό και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγελο το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τον αιγιαλό αλλά το αντίθετο, οδηγεί σε ένα ακόμα δημόσιο ξεπούλημα στο βωμό του κέρδους, αδιαφορώντας μάλιστα επιδεικτικά για το Σύνταγμα. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επιτραπεί αφού ικανοποιεί συγκεκριμένα συμφέροντα, εις βάρος της κοινωνίας, των πολιτών της χώρας και του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις οικολογικές ζημιές που θα επιφέρει η εφαρμογή του σχεδίου νόμου, στηρίζοντας μια αντίληψη οικονομικής ανάπτυξης που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Ο ίδιος κατά τη τοποθέτηση του περί της απόφασης των αρμόδιων, τόνισε την αναγκαιότητα που υπάρχει προκειμένου να προστατευθούν τα παράκτια οικοσύστηματα, οι ακτές, οι θάλασσες και οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές, καθώς αποτελούν το πλούτο και τον πολιτισμό της χώρας.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο συνταγματικά κατοχυρωμένος αιγιαλός που προστατεύεται από τον Αστικό Κώδικα και τη διεθνή νομοθεσία για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης και τη προστασία της Μεσογείου καταργείται αφού σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο αναιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση, περιορίζεται ο αριθμός των λιμνών που δύναται να έχουν νομικό καθεστώς προστασίας σε αυτές που είναι μεγαλύτερες από 9, 450 τ.μ, αναιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στο αιγιαλό, διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό, επιτρέπεται η επιχωμάτωση του θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, καταργείται η υποχρέωση οριοθέτησης της παράκτιας ζώνης ως προϋπόθεση για την έγκριση ιδιωτικών ή δημόσιων αναπτυξιακών έργων και τέλος προβλέπεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία.

Στην ψήφιση του σχεδίου νόμου της Κυβέρνησης αντιτάσσεται ο ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, ζητώντας την απόσυρση του, με στόχο την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων.