Πως επηρέασαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το πολιτικό τοπίο

Πολιτικά μηνύματα

Ζήτημα κυβερνητικής νομιμοποίησης, έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο κατόπιν της υπερίσχυσης του κόμματος του κατά 4 μονάδες στις ευρωεκλογές, αναφέροντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η χώρα πρέπει σύντομα να προσφύγει σε εθνικές εκλογές.

Ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ανέδειξαν οι ευρωκάλπες της Κυριακής, στο μετεκλογικό μήνυμα του επικεφαλής του έγινε λόγος για αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας της χώρας, μεταθέτοντας στον πρωθυπουργό την ευθύνη για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει ότι «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα».

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τον ΣΥΡΙΖΑ εκπορεύεται εκ του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, το οποίο αν υπολογιστεί κατ’ αντιστοιχία σε εθνικό επίπεδο, θα απέδιδε στον ΣΥΡΙΖΑ 130 έδρες και 69 στη ΝΔ, αποδεικνύοντας ότι το κυβερνών κόμμα μειοψηφεί.

Η διάλυση της προσχηματικής κυβερνητικής νομιμότητας και της ακολουθούμενης πολιτικής, όπως ετέθη από τον Α. Τσίπρα, διαγράφει την αντιπολιτευτική ένταση που θα ακολουθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, εστιάζοντας στις μεγάλες δεσμεύσεις που δεν δικαιούται πολιτικά να λαμβάνει πλέον ο παρών κυβερνητικός συνασπισμός.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Τις δυνατότητες της χώρας για μία καλύτερη θέση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την λαϊκή ετυμηγορία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αμέσως μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Μίλησε δε για διάψευση όσων έλεγαν ότι «έρχονται σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώθηκε από τον δεύτερο η ανησυχία του για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως «Ο ευρωσκεπτικισμός έχει αιτίες που τον δημιουργούν, ίσως πρέπει να σκεφτούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό».
Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως ισχυρή πολιτική ανατροπή, η οποία «δεν προκύπτει μόνο από τις τέσσερις μονάδες της διαφοράς, αλλά και επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα αποτελέσματα του 2012».

Βάσει αυτού σημείωσε ότι κανείς δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση για λήψη κρίσιμων αποφάσεων, που θα λειτουργήσουν δεσμευτικά για τον ελληνικό λαό τα επόμενα χρόνια.
Διεμήνυσε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να μη διανοηθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων μνημονίων, περικοπών, απολύσεων και εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα έθεσε θέμα μειοψηφικών ποσοστών που απαγορεύουν να αποφασιστεί ο διορισμός νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ή του νέου κοινοτικού επιτρόπου, καθώς πρόκειται για αποφάσεις δεσμευτικές για τη χώρα για χρόνια, με το μεγαλύτερο κόμμα να μη συμφωνεί.

Τέλος έθεσε και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία για την οποία δεν νομιμοποιείται η Βουλή.

Οι πρώτες πρωθυπουργικές κινήσεις

Η εκλογική επικράτηση κατά περίπου 4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην αιτιολογεί συνταγματικά κυβερνητική ανατροπή, όμως η αδιαμφισβήτητη ήττα της Ν.Δ. έστειλε το πολιτικό μήνυμα στον πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος.

Οι απώλειες 6 μονάδων της ΝΔ και 4 μονάδων του ΠΑΣΟΚ, περιόρισε τη δυναμική των κομμάτων της συγκυβέρνησης παρά την επικράτηση τους στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.

Όπως ανέφερε στις μετεκλογικές του δηλώσεις «Ξέρω ότι περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια. Γύρισα όλη την Ελλάδα. Άκουσα τους πολίτες προσεκτικά. Γνωρίζω τα προβλήματά τους. Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει. Και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Οι γρήγορες κινήσεις του πρωθυπουργού φαίνεται ότι θα περιοριστούν σε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, επιχειρώντας άνοιγμα σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους, καθώς δεν έχει περιθώρια για πολιτικές αποφάσεις που θα ενισχύσουν το πολιτικό του προφίλ, εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Πρόκειται για αποφάσεις η υλοποίηση των οποίων πήρε αναβολή για μετά τις εκλογές και αφορούν το νέο κύμα απολύσεων, τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς.

Εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους, ως όπλο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί οι ευρωπαίοι εταίροι να σταθούν θετικά απέναντι στις ελληνικές θέσεις και από την άλλη πλευρά οι αγορές να δείξουν ανάλογη προθυμία.

Οι λοιπές δυνάμεις

Πέραν των πρωταγωνιστών των εκλογικών αποτελεσμάτων, ιδιατέρως εκκωφαντικά ήταν τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν οι ευρωκάλπες, με την Χρυσή Αυγή να αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη, αυξάνοντας το εκλογικό της ποσοστό από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η μεγάλη ήττα που υπέστη η ΔΗ.Μ.ΑΡ., που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος, αυξάνει τις βλέψεις για συμμετοχή στελεχών της στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ σε δεινή θέση βρέθηκαν και οι ΑΝ.ΕΛ., που απώλεσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων τους.

Ιδιαιτέρως επιχαίρουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που με την «ελιά» κατάφεραν να περιορίσουν τη συρρίκνωση τους, ενώ όσον αφορά στο «Ποτάμι», παρά την ολιγόμηνη παρουσία του στο πολιτικό στερέωμα κατάφερε αν συγκεντρώσει ένα ποσοστό τέτοιο που να του επιτρέπει να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νέοι κυβερνητικοί συνασπισμοί που θα προκύψουν, καθώς οι πολιτικές συνεργασίες, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων κρίνονται επιβεβλημένες, δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευχέρεια των τελικών αποφάσεων, καθώς η εκλογική του επικράτηση του επιτρέπει να παίξει τον ρόλο του καθοριστή των πολιτικών εξελίξεων.

Τα τελικά αποτελέσματα στο Ν. Αιγαίο

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο 100% των 655 εκλογικών τμημάτων, έλαβαν:

Νέα Δημοκρατία 26,05%, ΣΥΡΙΖΑ 25,73%, ελιά 9,96%, Χρυσή Αυγή 7,80%, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 6,65%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,61% και Κ.Κ.Ε. 3,87%.

Ειδικά στην εκλογική περιφέρεια Κυκλάδων, στο 100% των 279 εκλογικών τμημάτων, έλαβαν: ΣΥΡΙΖΑ 26,83%, Νέα Δημοκρατία 26,10%, ελιά 7,99%, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 7,43%, Χρυσή Αυγή 7,09%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,11% και Κ.Κ.Ε. 4,05%.

Ετικέτες: