Η Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, στη Βουλή, για την τουριστική πολιτική του 2017

«Η επιτυχία στον τουρισμό είναι επιτυχία όλων»

  • Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:23
  • /   Eνημέρωση: 12 Δεκ. 2016 - 22:00

Τον απολογισμό των ενεργειών του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και τις βλέψεις, βάσει του κρατικού προϋπολογισμού, για τον διπλασιασμό των διαφημιστικών κονδυλίων το 2017, έκανε από το βήμα της Βουλής, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, εντός του κοινοβουλίου, για τον προϋπολογισμό του κράτους του οικονομικού έτους 2017, οι πολιτικοί επικεφαλής των υπουργείων και φορέων της κυβέρνησης, είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν τις θέσεις τους και το σχέδιο του κάθε υπουργείου για την επόμενη χρονιά.

Επίτευξη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου

Η Υπουργός Τουρισμού, σημείωσε κατά την ομιλία της στη Βουλή, πως το 2016, το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σε μία χρονιά μεγάλων δυσκολιών στο γενικότερο τουριστικό περιβάλλον και με διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης.

«Σταθήκαμε με εγρήγορση και σχέδιο απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, του προσφυγικού, της τρομοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης και σε γειτονικές χώρες, την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, και το δημοψήφισμα για το Brexit», σημείωσε, ενώ επεσήμανε, ότι «πετύχαμε νέα αύξηση των επισκεπτών κατά 1,5 περίπου εκατομμύριο έναντι του ιστορικού ρεκόρ του 2015, και συνολικές διεθνείς αφίξεις που θα αγγίξουν τα 27,5 εκατομμύρια δεδομένου ότι και η κρουαζιέρα έχει αύξηση 20%.  Όσον αφορά τα πολυσυζητημένα έσοδα, περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς, και εκτιμούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε ότι θα είναι κατά πολύ καλύτερο των προβλέψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας των τελευταίο καιρό και όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι».

Η κ. Κουντουρά τόνισε, πως για πρώτη φορά, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα εθνική τουριστική πολιτική, όπως επίσης, «για πρώτη φορά επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της περιόδου από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο. Σε συνέχεια των υψηλών πληροτήτων του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε επιπλέον, στο άνοιγμα σε νέες ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών. Παράλληλα, «ενισχύσαμε σημαντικά αγορές παραδοσιακές μας, όπως η Αμερική, και τη Ρωσική αγορά που πέρυσι λόγω δικών τους οικονομικών προβλημάτων αντιμετώπισαν μία μείωση στην έξοδό τους για διακοπές από τη Ρωσία. Εκτός από τις παραδοσιακές μας αγορές στην Ευρώπη, δώσαμε έμφαση στην Πολωνία, τη Ρουμανία και η Σερβία και είχαμε αυξημένες ροές επισκεπτών», ενώ υποστήριξε, πως αναδείχτηκαν νέοι ελληνικοί προορισμοί και διεκδικήθηκαν και επιτεύχθηκαν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ ελληνικών και ξένων αεροδρομίων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την υπουργό, υποστηρίχθηκε επίσης ο θεματικός τουρισμός, ενώ η Ελλάδα προωθήθηκε και προβλήθηκε ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο, με τον ΕΟΤ, ως φορέα υλοποίησης αυτής της στρατηγικής, να πετυχαίνει «με στοχευμένες ενέργειες να ενισχύσει την προώθηση και προβολή της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού, και να ισχυροποιήσει την τουριστική εικόνα της χώρας μας».

«Νοικοκύρεμα» θεσμικού πλαισίου

Όπως τόνισε η κ. Κουντουρά, δόθηκε προτεραιότητα «στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό αποτυπώνεται στην κατάθεση μέσα στο 2016 μόνο, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ, 142 προτάσεων νέων επενδύσεων ξενοδοχείων και ειδικής τουριστικής υποδομής. Εξ’ αυτών, 101 προτάσεις αφορούν σχέδια νέων και υφιστάμενων ξενοδοχείων άνω των 300 κλινών στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων».

Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, επιχειρήθηκε η βελτίωση των τουριστικών επιχειρήσεων. «Λύσαμε χρονίζοντα προβλήματα, ξεπεράσαμε εμπόδια γραφειοκρατικά και δώσαμε οριστικές λύσεις σε θέματα αδειοδοτήσεων για τα τουριστικά καταλύματα, τα κάμπινγκ, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα ορειβατικά καταφύγια, τις ιαματικές εγκαταστάσεις, τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων και πολλούς άλλους επιμέρους κλάδους. Κινητοποιούμε πόρους άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», σημείωσε η υπουργός.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, κρατικές ενισχύσεις ύψους 210 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν μέσα από δύο πολύ μεγάλα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 «που σχεδιάσαμε για να ενθαρρύνουμε υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμισή τους, αλλά και την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων», ενώ επεξεργάζονται νέες ρυθμίσεις με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού χάρτη της Ελλάδας.

Επίσης, όπως τόνισε, προετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού & θαλασσοθεραπείας καθώς και το πλαίσιο των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για τη λειτουργία παραδοσιακών ξενώνων, ενώ προχωρά και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας και η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών και των υποστηρικτικών δομών τους.

Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να επέλθουν οι μεγάλες αναγκαίες αλλαγές στη  δημόσια τουριστική εκπαίδευση, με προώθηση μίας ολοκληρωμένης πρότασης, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών, να αναβαθμιστούν οι σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ, καθώς και η παρεχόμενη εκπαίδευση στα 8 Δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού.

Συλλογική προσπάθεια και επιτυχία

Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε, πως «ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα, και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας διπλασίασε το 2017 τα διαφημιστικά κονδύλια για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και την ισχυροποίηση της διεθνούς μας εικόνας».

Από το βήμα της Βουλής, η Υπουργός ευχαρίστησε τις Περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα εμπορικά επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς, όλον τον ιδιωτικό τομέα, «που για πρώτη φορά συνεργαστήκαμε τόσο στενά και προωθούμε πλέον αποτελεσματικά τα θέματα του τουρισμού», τους υπηρεσιακούς στο Υπουργείο Τουρισμού «για τον αγώνα που δίνουν», τον ΕΟΤ, το ΞΕΕ. αλλά και τους συνεργάτες της «για τις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουμε για την ανάπτυξη του τουρισμού», επισημαίνοντας, ότι «η επιτυχία στον τουρισμό είναι επιτυχία όλων μας».

Έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας, ότι «έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, έχουμε ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και έχουμε τη διάθεση να πετύχουμε ακόμη υψηλότερους στόχους τα επόμενα χρόνια που έρχονται προς όφελος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της εθνικής μας οικονομίας. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και μας ενώνει».