Ο δήμαρχος Θήρας για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη ΔΟΥ Σύρου

Σταδιακή κατάργηση

Από 1η Ιουλίου μεταφέρονται οι υποχρεώσεις των γραφείων ελέγχου και δικαστικού των ΔΟΥ Θήρας, Πάρου και Μυκόνου στην εφορία Σύρου

Την κάθετη αντίθεσή του για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη ΔΟΥ Θήρας στη ΔΟΥ Σύρου από την 1η Ιουλίου, δηλώνει μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος.

Συγκεκριμένα, οι προωθούμενες αλλαγές από το αρμόδιο υπουργείο, όπως αναφέρει ο κ. Ζώρζος και δη εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, πρόκειται να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρηματιών και μάλιστα σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία που μαστίζεται ο τουριστικός κλάδος από τον οποίο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η οικονομία των νησιών.

Ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα

Την παρούσα επιστολή του, ο κ. Ζώρζος την κοινοποίησε και στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη αλλά και στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και στους βουλευτές Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, Νίκο Συρμαλένιο και Παναγιώτη Ρήγα. “Μεγάλη αναστάτωση και έντονη ανησυχία προκαλεί και πάλι στην επιχειρηματική κοινότητα και στο σύνολο των κατοίκων της Σαντορίνης και της Θηρασίας, η έκδοση απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, σύμφωνα με τη οποία από 1.7.2013 οι αρμοδιότητες των Γραφείων Ελέγχου και Δικαστικού των Δ.Ο.Υ. Θήρας, Πάρου και Μυκόνου μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Σύρου”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ζώρζος, τονίζοντας πως αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει την ταλαιπωρία των φορολογουμένων και θα προσθέσει κόστος στη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεών τους.

“Περιφρονούν τα νησιά”

Στη συνέχεια μάλιστα, ο δήμαρχος Θήρας, αναφέρει ότι, “Γίνετε πολύς λόγος για τις ελπίδες που γεννά η προσδοκώμενη ανάκαμψη του τουρισμού για την επανεκκίνηση της χειμαζόμενης Ελληνικής Οικονομίας”, στηλιτεύοντας το γεγονός πως, “αντί λοιπόν η Ελληνική Πολιτεία και οι εκπρόσωποι της να στηρίζουν έμπρακτα της επιχειρήσεις και τους κατοίκους των νησιών μας στη δύσκολη μάχη για την επιβίωση τους σε μια τόσο αρνητική οικονομική συγκυρία, με τις αποφάσεις τους περιφρονούν για πολλοστή φορά την εκφραζόμενη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη για την προστασία της Νησιωτικότητας”.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις, δείχνουν ότι οι κυβερνώντες, “δεν αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων”. Αποτέλεσμα των ανωτέρω, είναι να “οδηγούν σε μία απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες επιχειρηματίες και φορολογούμενους πολίτες, αναγκάζοντάς τους να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και χρήματα μετακινούμενοι σε διαφορετικό νησί με όλες τις δυσκολίες που δημιουργεί η ουσιαστική ανυπαρξία ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Σύρο και η συνακόλουθη αναγκαστική παραμονή τους για δύο και τρεις ημέρες μακριά από τον τόπο κατοικίας και επιχειρηματικής δράσης τους”.