Το έντονο φαινόμενο διάβρωσης του εδάφους προβληματίζει τη Σίφνο

"Βουλιάζει" ο Πλατύς Γιαλός

Ένα σημαντικότατο πρόβλημα, ζωτικής σημασίας, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σίφνου και συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής του Πλατύ Γιαλού.

Η πολυσύχναστη τους καλοκαιρινούς μήνες παραλία του Πλατύ Γιαλού, εδώ και πολλά πολλά χρόνια, από το 2009, αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα διάβρωσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα κτίσματα των πολιτών, αλλά και η εν γένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Για το θέμα έκανε παρέμβαση στην “Κοινή Γνώμη” ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και νυν δημοτικός σύμβουλος Σίφνου, Νίκος Βενάκης, καταγγέλλοντας για κωλυσιεργία τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο Πολιτικός Μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Κώστας Γιολδάσης, δηλώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση και ότι τον επόμενο μήνα η Υπηρεσία θα έχει καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα βασίζεται στη μελέτη που έχει διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το πρόβλημα εντείνεται τα τελευταία χρόνια

Η περιοχή του Πλατύ Γιαλού της Σίφνου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονο φαινόμενο διάβρωσης, πρόβλημα που έχει αναστατώσει τους κατοίκους της συγκεκριμένης παραλίας, οι οποίοι βλέπουν τις οικίες τους, αλλά και τα καταστήματά τους να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ταυτόχρονα, αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αφού η πολυσύχναστη αυτή παραλία εξαφανίζεται μέρα με την ημέρα.

Το πρόβλημα εντάθηκε το 2009 με την ολοκλήρωση του έργου «αλιευτικό καταφύγιο Πλατύ Γιαλού», έργο που ξεκίνησε το 2005.

Συγκεκριμένα από το 2009 διαπιστώνονται έντονα φαινόμενα διάβρωσης, η άμμος έχει φύγει πολλά μέτρα από την ακτή, ενώ μέρος της έχει συσσωρευτεί προς την πλευρά της ακτής όπου έχει κατασκευαστεί το λιμενικό έργο.

Το αποτέλεσμα αυτής της έντονης διάβρωσης είναι να κινδυνεύει ο οικισμός που είναι χαρακτηρισμένος πριν το 1923. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Νίκος Βενάκης, η κατάσταση εν όψει του χειμώνα χειροτερεύει και οι κάτοικοι του οικισμού ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη καθημερινά. Άλλα και η οικονομική καταστροφή, σύμφωνα με τον ίδιο, στον τουρισμό είναι μεγάλη λόγω μη ύπαρξης της παράλιας και της δυσφήμησης, λόγω της καταστροφής.

Υπάρχουν ευθύνες από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση;

Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία είχε εκτελέσει και το έργο του αλιευτικού καταφυγίου.

Μάλιστα το 2012, είχε συζητηθεί το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων και είχε αποφασισθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, τον Δήμο Σίφνου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Έρευνα Συνθηκών Διάβρωσης Ακτών Σίφνου – Προτάσεις αντιμετώπισης» προϋπολογισμού 85.793 Ευρώ. Η σύμβαση όμως δεν υπογράφτηκε.

Το συγκεκριμένα έργο, όμως, δεν περιλήφθηκε ούτε σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Σύμφωνα με την συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Σίφνου, ο Δήμος Σίφνου έχει απευθυνθεί με επιστολές του Δημάρχου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να ενταχθεί το θέμα στον προϋπολογισμό της, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι υπήρξε πρόβλημα με τη μελέτη του έργου που αφορά το αλιευτικό καταφύγιο. Ένας από αυτούς ήταν και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος μάλιστα στις 23 Μαΐου 2011, είχε καταθέσει και σχετική επερώτηση προς το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χρυσόγελος στην επερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “είχα εγκαίρως ενημερώσει όσους ενεπλάκησαν με την προώθηση του έργου ότι αν δεν γίνονταν αξιόπιστη ακτομηχανική και γενικότερα περιβαλλοντική μελέτη και δεν εφαρμόζονταν σωστός σχεδιασμός για το έργο θα παρουσιάζονταν σύντομα φαινόμενα διάβρωσης. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς πολύ γρήγορα. Φαίνεται ότι το έργο μάλλον έγινε – παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις – χωρίς τις κατάλληλες μελέτες, παρά την υποχρέωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και των αρμόδιων αρχών να διασφαλίσουν την εκτέλεση του έργου με τρόπο που δεν θα προκαλούσε περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Φαινόμενα διάβρωσης έχουν εμφανιστεί και στην παραλία των Καμαρών από την κατασκευή τις προηγούμενες δεκαετίες μόλων και αργότερα του λιμανιού του νησιού, χωρίς προφανώς των κατάλληλων έργων προστασίας, αλλά η διάβρωση έχει διαφορετικές επιπτώσεις, με δεδομένο ότι τα κτίρια είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τη θάλασσα και οι φυσικές άμυνες της ακτής αυτής έχουν σε σημαντικό βαθμό επανακάμψει (αμμόλοφοι, παράκτια βλάστηση, επαναδημιουργία μέρους της παλιάς λίμνης κα) και λειτουργούν ως ζώνη εκτόνωσης (buffer zone).

Η παραλία του Πλατύ Γιαλού είναι, αντιθέτως, πολύ ευάλωτη σε οποιοδήποτε φαινόμενο διάβρωσης, με δεδομένο ότι είναι πολύ στενή η λωρίδα γης μεταξύ υπαρχόντων κτιρίων και της θάλασσας και παραλλήλως είναι μια από τις πιο τουριστικές και χτισμένες ακτές της Σίφνου. Το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από την επέκταση της διάβρωσης θα είναι πολύ υψηλό για την τοπική κοινωνία. Ο κίνδυνος σε μερικά χρόνια να παρασυρθούν από τη θάλασσα κτίρια μεταξύ των οποίων τουριστικές εγκαταστάσεις, κεραμοποιεία και εστιατόρια είναι υπαρκτός, όπως αποδεικνύει η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία”.

Ο Ευρωβουλευτής μάλιστα καλούσε την περιφερειακή αρχή να απαντήσει εάν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη μελέτη «Έρευνα Συνθηκών Διάβρωσης Ακτών Σίφνου – Προτάσεις αντιμετώπισης», με δεδομένο ότι την ευθύνη για το φαινόμενο διάβρωσης στην παραλία Πλατύ Γιαλού Σίφνου φέρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων που δεν διασφάλισε τη σωστή μελέτη και εκτέλεση του έργου, αλλά και σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί η Περιφέρεια για να εξεταστεί αν έχουν γίνει για το έργο οι κατάλληλες μελέτες.

Ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα με τον Πολιτικό Μηχανικό, Κώστα Γιολδάση, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Ο κ. Γιολδάσης έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, τονίζοντας ότι η Υπηρεσία κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσει το θέμα, αλλά οι διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθηθούν είναι πολλές και χρονοβόρες.

“Οι μελέτες ελέγχονται πριν υπογραφούν. Όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο και κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά για το ποιος ευθύνεται. Είχε ανατεθεί μία μελέτη από το Δήμο Σίφνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την οποία εμείς εξετάζουμε όχι μόνο τεχνικά, αλλά και οικονομικά, διότι ναι μεν προτείνει μία λύση η οποία θα βοηθήσει όντως την κατάσταση, αλλά είναι οικονομικά ακριβή. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε καταλήξει σε μία λύση, αλλά το θέμα είναι το πότε θα δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία επιβάλλεται να δώσουν και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις”, δήλωσε ο κ. Γιολδάσης.

Ετικέτες: