Ο δήμαρχος Κιμώλου Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγκανιώτης αποχαιρετά την Τοπική Αυτοδιοίκηση

“Ο δήμος ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο”

“Να υπάρχει θέση για νέους ανθρώπους” δήλωσε ο ίδιος

Μετά από τη δωδεκαετή θητεία του συνολικά ως αιρετός του δήμου Κιμώλου, ο δήμαρχος Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγκανιώτης προχωρά στον απολογισμό του και ανακοινώνει επίσημα πως αποχωρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο δήμος είναι ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο”.

Ο κ. Μαγκανιώτης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, μίλησε για την οκταετή πορεία του ως δήμαρχος στο μικρό Κυκλαδονήσι, αναφερόμενος στο έργο που έχει προσφέρει και στις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετώπισε, επισημαίνοντας ότι, η απόφασή του να ολοκληρώσει την αυτοδιοικητική πορεία του, προήλθε από την πεποίθησή του, ότι ένας αιρετός μπορεί εντός δύο τετραετιών να πράξει όσα επιθυμεί για τον τόπο του.

  • Αποφασίσατε να κλείσετε τον κύκλο της παρουσίας σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιοι λόγοι συνηγόρησαν στην απόφασή σας;

“Θεωρώ μεγάλη υπόθεση τη στιγμή που ένας αιρετός θα κατανοήσει πότε η ώρα επέστη. Πιστεύω πως δύο συνεχείς θητείες είναι υπέρ - αρκετές για έναν αιρετό να προσφέρει αυτά που μπορεί στον τόπο και στους συμπατριώτες του. Δεν πρέπει να λησμονούμε άλλωστε τί είχε τονίσει τον 5ο π.Χ. αιώνα ο τραγικός ποιητής Αγάθων, “Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει”. Θέση λοιπόν σε νέους ανθρώπους, εναλλαγή προσώπων και αποχώρηση τη σωστή ώρα, γιατί όταν αρχίσει ο κατήφορος το σταμάτημα είναι δύσκολο, τα δε δυσμενή και πικρόχολα σχόλια δεν μαζεύονται. Έτσι λοιπόν ολοκληρώνω τη θητεία μου και αποχωρώ”.

  • Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα σας διαδεχθεί ή στο οποίο προτίθεστε να δώσετε το “δαχτυλίδι”;

““Δαχτυλίδι” όχι, δε δίνω επίσημα, καθώς δεν αναδείχθηκε κάποιο πρόσωπο μέσω του συνδυασμού. Εκφράζω τη γνώμη μου όμως για το πρόσωπο που έχει δηλώσει επίσημα ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ο σημερινός αντιδήμαρχος λοιπόν, στο δήμο Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, πιστεύω ότι διαθέτει εμπειρία, θέληση, γνώση και καλοσύνη. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν ο κόσμος του εμπιστευθεί το “τιμόνι” του δήμου μας, δε θα το μετανιώσει”.

  • Έχετε αποκομίσει πλούσια εμπειρία δώδεκα ετών στον πολιτικό στίβο της Κιμώλου. Τι θα κρατήσετε από τη διαδρομή σας; Ήταν μία πορεία εύκολη ή δύσκολη;

“Η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα “σπορ” δύσκολο, πολυέξοδο και κυρίως ψυχοφθόρο. Όμως όταν έχει κανείς το “μικρόβιο” μέσα του και θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, το πράττει. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι οξύμωρο σχήμα την Παρασκευή πριν τις εκλογές να ζητά κάποιος την ψήφο του δημότη, την Κυριακή να εκλεγεί, τη Δευτέρα να αναλάβει και αμέσως να ξεκινήσουν οι απαιτήσεις και κάποιες φορές οι ύβρεις. Όπως αντιλαμβάνεσθε δεν ασχολείται εύκολα ένας άνθρωπος. Αστειευόμενος θα σας πω ότι όσοι είναι αιρετοί έχουν φάει πέτρα στο κεφάλι και έχουν πάθει ζημιά. Πρώτος από όλους εγώ. Αναμφισβήτητα όμως, η διαδρομή είναι μία πολύτιμη εμπειρία. Ο δήμος είναι ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο”.

  • Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόσο έχει αλλάξει; Αν συνυπολογίσουμε ότι είναι το “πρώτο” μαξιλάρι στο οποίο ακουμπά ο δημότης, θεωρείτε ότι βάλλεται; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του θεσμού;

“Το κεντρικό κράτος δεν έχει δώσει στην περιφέρεια ό,τι χρειάζεται παρά τις – κατά καιρούς – εξαγγελίες. Λένε ότι είμαστε αυτοδιοικητικοί, αλλά δεν είμαστε αυτοδιοικούμενοι. Θα μπορούσαν πολλά πράγματα να λύνονται σε τοπικό επίπεδο ή αν θέλετε σε περιφερειακό. Όμως ακόμη, όλα είναι στα “χέρια” της κεντρικής διοίκησης. Το κράτος μας έχει αγκιστρωμένους και με το χαλινάρι”.

  • Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ποια ξεχωρίζετε ως σημαντικά έργα που υλοποιήσατε;

“Σε κάθε περίπτωση εμείς ως δημοτική Αρχή είμαστε ευχαριστημένοι γιατί παρά τις συνεχείς πρωτόγνωρες και αήθεις καταγγελίες αρκετές φορές, το λιμάνι της Ψάθης είναι σε καλό σημείο. Επίσης, δημιουργήσαμε μία αίθουσα δημοτικού συμβουλίου για να συνεδριάζουμε πολιτισμένα και όχι σαν το κρυφό σχολείο όπως παλιά σε αίθουσες δημοτικού σχολείου. Ακόμη αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί οι επτάχρονες προσπάθειες πιστεύω το καλοκαίρι να αποδώσουν καρπούς και σύντομα να μας παραδοθεί ο σχετικός φάκελος της πηγής των ιαματικών λουτρών στα Πράσα, ώστε να υποβληθεί στον ΕΟΤ για αναγνώριση ως φυσικού πόρου. Τέλος, θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει λυθεί το πρόβλημα της αφαλάτωσης αφού ήρθαν τα κοντέινερ κι επιτέλους δε θα εξαρτόμαστε από τις καιρικές συνθήκες, από τους πλοιοκτήτες και από τους αρμόδιους αναφορικά με το πότε θα προμηθευόμαστε νερό”.

  • Δυσκολίες συναντήσατε στα χρόνια της Αυτοδιοίκησης και αν ναι, ποιες επισημάνσεις παρατηρείτε που πρέπει να έχει στην ατζέντα της, η επόμενη δημοτική Αρχή;

“Η μεγάλη δυσκολία αφορά στον Βιολογικό Καθαρισμό. Είναι ένα έργο από τα πρώτα που έγιναν στις Κυκλάδες. Δεν είχε ολοκληρωθεί όμως και είχε ατέλειες. Δεν αποδίδω ευθύνες καθώς και οι οικονομικοί πόροι δεν υπήρξαν και ήρθε στα χέρια μας η “καυτή πατάτα”, δηλαδή οι περιβαλλοντικοί όροι που έληξαν. Υπάρχει μία αντιπαράθεση με έναν δημότη αλλά δεν πιστεύω ότι μας βοήθησε ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ούτε το ΥΠΕΚΑ, οι υπεύθυνοι του οποίου εξήντλησαν όλη τους την αυστηρότητα εναντίον του δήμου Κιμώλου, επέβαλλαν ένα δυσβάσταχτο πρόστιμο της τάξεως των 88 χιλιάδων ευρώ σε ένα μικρό νησί, καθώς νόμιζαν ότι “έπιασαν” το έγκλημα του αιώνα στην Κίμωλο. Παρόλα αυτά είμαστε σε συνεχείς συναντήσεις με τους μελετητές, υποβάλαμε τρεις φορές τον φάκελλο και σήμερα θα αποσταλούν και συμπληρωματικά στοιχεία προς την Αποκεντρωμένη”.

  • Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο γεγονός, ενέργεια ή απόφαση σε επίπεδο διοίκησης ή διατήρησης δομών που θα χαρακτηρίζατε ως αστοχία στη θητεία σας; Τι έχετε να δηλώσετε για την σκληρή κριτική που σας ασκήθηκε αναφορικά με το Γηροκομείο Κιμώλου του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος;

“Η Παναγία της Κιμώλου μας βοήθησε και δεν έχουμε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Δουλέψαμε συνετά και διαχειριστήκαμε με προσοχή τα οικονομικά. Όσον αφορά στο Αφεντάκειο Γηροκομείο είναι ένα Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν είναι δημοτικό, οπότε δεν έχουμε πολλές δυνατότητες να δράσουμε και να δώσουμε χρήματα από το δήμο αφού απαγορεύεται από τον “Καλλικράτη”. Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι το “χαστούκι” που φάγαμε προήλθε από το αρμόδιο υπουργείο και είναι η φορολόγηση των ευαγών ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια. Δεδομένου ότι το Ίδρυμα δεν εισπράττει έσοδα, έχει έρθει σε δύσκολη θέση”.

  • Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή σας, ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε προς την επόμενη δημοτική Αρχή;

“Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπατριώτες μου που μου εμπιστεύθηκαν τη θέση του δημάρχου για δύο συνεχείς θητείες και να πω ότι θα είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί στο δήμο Κιμώλου. Σας ευχαριστώ”.