Ηλεκτρονική ενημέρωση πολιτών στη Σέριφο

Ψηφιακός οδηγός του πολίτη

  • Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Ένα μέρος του προγράμματος για την ψηφιακή σύγκλιση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Σερίφου, με την εφαρμογή «Οδηγού του Πολίτη», όπου μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας θα προσφέρονται ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ο Δήμος Σερίφου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών για υποβολή προτάσεων των ΟΤΑ, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο εφαρμόζεται αξιοποιώντας πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι προτάσεις που κλήθηκαν οι ΟΤΑ να καταθέσουν έως τις 31 Ιανουαρίου του 2014, αφορούν σε ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, απεικόνιση χωροταξικών και πολεοδομικών δεδομένων, οδηγός πόλης, διαδικτυακή πύλη ανάπτυξης επιχειρηματικότητας/απασχόλησης, διαχείριση αιτημάτων καθημερινότητας του πολίτη, διαχείριση σήμανσης και οδικού δικτύου, ψηφιακή πύλη ενημέρωσης του πολίτη, αγροτική παραγωγή-τουρισμός, αθλητικές δραστηριότητες, προώθηση τοπικού εμπορίου και τηλεματική διαχείριση απορριμματοφόρων.

Ηλεκτρονικός οδηγός πόλης

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης, ως ο εισηγητής του θέματος ανέφερε ότι ο Δήμος θα υποβάλλει ως προτεινόμενη πράξης τον «Οδηγό πόλης Σερίφου», που εντάσσεται στο άξονα 2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης και συγκεκριμένα στον Ειδικό Στόχο 2.1 «Βελτίωση της καθημερινής ζωής μέσω ΤΠΕ - Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα».

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας γεωχωρικών πληροφοριών που θα προσφέρει Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τους Πολίτες σε πραγματικό χρόνο, μέσω σύγχρονων διαδραστικών εφαρμογών και προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής.

Η λειτουργική ενότητα του έργου «Διαδικτυακές Υπηρεσίες Γεωγραφικής Πληροφορικής», θα παρέχει χρηστικές πληροφορίες για τομείς του Δήμου, όπως σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, ακριβής εντοπισμός διευθύνσεων και περιοχών, υποδομές παιδείας – εκπαίδευσης, υγείας - κοινωνικής περίθαλψης και αθλητισμού, υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης, επιχειρήσεις και επαγγελματικές υποδομές, ενημέρωσης θέσεων Parking και δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που αφορούν στην έκταση του Δήμου.

Κάνοντας πιο συγκεκριμένες τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει ο Δήμος, ο κ. Αντωνάκης ανέφερε πως υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πινακίδων ανακοινώσεων στους κεντρικούς οικισμούς, τοποθέτησης διαθλαστικού πίνακα στο λιμάνι και στη Χώρα που να συνδέεται με το internet ώστε να ανοίγουν τα link των επιχειρήσεων, έκδοσης φυλλαδίου (πολιτιστικός οδηγός), το οποίο να υπάρχει και στο διαθλαστικό πίνακα, έκδοσης φυλλαδίου περιπατητικών διαδρομών, παροχή wi fi σε όλο το νησί και κατασκευής νέου ιστότοπου του δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβούλου Θ. Χρυσολωρά, με τη σύμφωνη γνώμη και του Ι. Μουστάκα, προτάθηκε έναντι του οδηγού πόλης να προτιμηθεί το πρόγραμμα «Αγροτική Παραγωγή και Τουρισμός» καθώς αυτοί αποτελούν τομείς στήριξης του νησιού, ενώ αρνητικός εμφανίστηκε και ο Θ. Λιβάνιος διαμαρτυρόμενος για την ανεπαρκή κάλυψη internet στο σύνολο των περιοχών του νησιού.

Τελικά η πρόταση του Δημάρχου πέρασε κατά πλειοψηφία, ο οποίος και ορίστηκε ως υπεύθυνος της προτεινόμενης πράξης για όλο το διάστημα υλοποίησης της.

Ετικέτες: