Ορκωμοσίες νέων Δημοτικών Αρχών στα νησιά του νομού Κυκλάδων

Όρκος σεβασμού προς τους πολίτες

- Άνδρος, Θήρα, Νάξος και Κύθνος στην πρώτη γραμμή - Τέλος Αυγούστου η ανάλογη διαδικασία για τους περισσότερους Δήμους

Πίστη και δουλειά για τις ανάγκες των δημοτών και του κάθε νησιώτικου τόπου δεσμεύθηκαν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί σε κάποια από τα Κυκλαδονήσια, στα οποία πραγματοποιήθηκαν ήδη οι ορκωμοσίες για τη νέα δημοτική θητεία που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Τη σκυτάλη πήραν πρώτοι οι εκλεγέντες στην Άνδρο, τη Νάξο, τη Θήρα και την Κύθνο όπου το Σαββατοκύριακο, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της πολιτικής, των σωμάτων ασφαλείας και πολλών δημοτών απηύθυναν μηνύματα προόδου, ανάπτυξης και συνεργασίας προς τους παρευρισκομένους, υπογραμμίζοντας πως με ευσυνειδησία θα υπηρετήσουν τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από σήμερα έως και το τέλος Αυγούστου έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί το σύνολο των τελετών ορκωμοσίας στα υπόλοιπα νησιά του νομού.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως όσον αφορά στη νέα Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης και τους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους, αναμένεται να δηλώσουν τον όρκο πίστης και εκπλήρωσης των καθηκόντων τους αύριο στις έξι το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στον δεύτερο όροφο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Θ. Σουσούδης: “Προορισμός η δική μας Άνδρος με “παράθυρο” στο μέλλον”

Ο νεοκλεγείς δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης καθώς επίσης και οι αιρετοί που θα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Άνδρου πραγματοποίησαν την τελετή ορκωμοσίας στο Σάββατο το απόγευμα στον εξωτερικό χώρο του νέου Δημαρχείου του νησιού.

Το παρών έδωσαν πολλοί ανάμεσα στους οποίος και ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Γλυνός.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σουσούδης ευχαρίστησε τους Ανδριώτες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν αναδεικνύοντάς τον δήμαρχο για την προσεχή πενταετή θητεία σημειώνοντας χαρακτηριστικά, “Η παρουσία όλων σας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς. Πάνω απ΄όλα όμως μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Η παρουσία σας αποδεικνύει ότι το όραμά μας είναι και δικό σας όραμα” προσθέτοντας στη συνέχεια, πως αυτό το όραμα αφορά στην πρόοδο της Άνδρου στο βαθμό που θα πρωτοπορεί στις εξελίξεις και θα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητές της, θέτοντας ισχυρά θεμέλια για το μέλλον.

“Σήμερα είναι μία νέα μέρα για το νησί μας. Σήμερα δώσαμε όρκο να τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή που εσείς μας δώσατε στις 18 Μαΐου. Μια καθαρή και ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε την Άνδρο. Τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δημιουργήσουμε μαζί τη νέα ταυτότητα του τόπου μας” τόνισε, ταυτότητα που θα χαρακτηρίζεται από “σεβασμό στο πλούσιο παρελθόν του νησιού, στην ιστορία και στις παραδόσεις του”.

Ο νέος δήμαρχος Άνδρου, υπογράμμισε μάλιστα, πως στόχοι αποτελούν “η δημιουργία υποδομών, η ενίσχυση των δράσεων Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας” αλλά και η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας του νησιού. “Ήρθε η στιγμή η Άνδρος που οραματιζόμαστε όλοι εμείς που ζούμε στην Άνδρο και ζούμε για την Άνδρο να γίνει πραγματικότητα” ανέφερε, λέγοντας παράλληλα απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ότι τα επόμενα πέντε χρόνια “καθημερινό μας μέλημα θα είναι μέσα από το έργο μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη σας και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας”.

Ο Θεοδόσης Σουσούδης, επεσήμανε ακόμη, πως “τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών δεν λύνονται ως δια μαγείας σε μία ημέρα” αφού κανένας “δεν έχει μαγικό ραβδάκι” ωστόσο με “οργάνωση, πρόγραμμα, όραμα, στόχους και πολλή δουλειά” υποσχέθηκε μαζί με τους συναδέλφους αιρετούς “να δώσουν λύσεις σε πολλά ζητήματα” δρομολογώντας περισσότερες λύσεις. “Την 1η Σεπτέμβρη η Άνδρος μπαίνει σε νέα πορεία. Μία πορεία που θα συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Μία πορεία με τελικό προορισμό τη δική μας Άνδρο. Την Άνδρο της δημιουργίας, της καρδιάς και των ονείρων μας. Ήρθε η στιγμή επιτέλους να ανοίξουμε το παράθυρο στο μέλλον” δήλωσε καταλήγοντας ο δήμαρχος.

Ν. Ζώρζος: “Η επανεκλογή προσδίδει πρόσθετη βαρύτητα”

Στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο έλαβε χώρα η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Θήρας με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού, μετά το πέρας του οποίου, ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος έκανε λόγο για την προσπάθεια ανταπόκρισης που θα καταβάλλει στο κάλεσμα των καιρών που διανύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως οι δημότες.

Στην τελετή παραβρέθηκε ανάμεσα σε άλλους ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπύρος Σπυρίδων ενώ δεν έδωσαν το “παρών” ο πρώην δήμαρχος Άγγελος Ρούσσος αλλά και ο Άρης Χλωρίδης, δημοτικός σύμβουλος του τοπικού συμβούλου των Φηρών.

Υπογραμμίζεται πως με πολιτικό όρκο δεσμεύθηκε να τηρήσει τα καθήκοντά της η εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μαρία Αργυρού, εξηγώντας πως η επιλογή της, δεν συνιστά ζήτημα αθεΐας αλλά πολιτική πράξη.

Ειδικότερα, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Θήρας, στην ομιλία του, ανέφερε, “Συγκινημένος από την τιμή της νέας εντολής που μου δόθηκε από τη Θηραϊκή κοινωνία για τη συνέχιση των καθηκόντων του δημάρχου, αισθάνομαι τη νέα αυτή εντολή αποτέλεσμα της προηγούμενης θητείας μας και των όσων πετύχαμε στη σύντομη διάρκειά της, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες”. Όσον αφορά στην επανεκλογή του, πρόσθεσε δε, ότι “Προσδίδει πρόσθετη βαρύτητα στη σημερινή ορκωμοσία αφού καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο που αρχίσαμε με όραμα την πρόοδο του τόπου μας και της κοινωνίας. Με γνώμονα τα καλέσματα των καιρών”.

Για τον κ. Ζώρζο, “η σημερινή ορκωμοσία αποτελεί την υπόσχεση και τη δέσμευση να εξακολουθήσει να υπηρετεί με ευσυνειδησία τα καθήκοντά του” έχοντας ως “πρωταρχικό σκοπό την προσπάθεια για χρηστή διοίκηση και συγχρόνως αποτελεσματική διοίκηση”. Προς το συγκεκριμένο στόχο μάλιστα, κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εκλεγέντες. “Για μία πενταετία οι αιρετοί θα φέρουν την ευθύνη και το βάρος της διοίκησης των νησιών μας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Θήρας μάλιστα, ακολούθως, εξέφρασε κάποιες σκέψεις του για την πολιτική και τη Δημοκρατία αναφέροντας πως, “Μοιράζομαι μαζί σας κάποιες σκέψεις μου για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και την πολιτική”, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, “Παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία μας φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική της και τη χάρη της και παρότι η παγκόσμια αγορά, οι μηχανισμοί των νομισματικών ισορροπιών φαίνεται να έχουν επωμιστεί τη μοίρα των θνητών, η Δημοκρατική ιστορία δεν έχει τελειώσει αφού η ελευθερία έχει κάνει τεράστια άλματα”.

Υποστήριξε παρακάτω, ότι, “Η Δημοκρατία, η εξουσία της πλειοψηφίας δεν συνιστούν καθαυτά αγαθά, αλλά πρόκειται για τα μέσα που σκοπεύουν στο αγαθό. Κριτήριο για το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η αλήθεια και η Δικαιοσύνη” όπως κατηγορηματικά υποστήριξε. Τέλος, απηύθυνε προς όλους κάλεσμα ώστε “με προσωπική ευθύνη και όνειρο να πορευθούμε για τη βελτίωση, την πρόοδο και την καλύτερη τύχη των νησιών μας”.

Μ. Μαργαρίτης: “Σύμμαχός μας η εμπειρία, η ευθύνη και η όρεξη για την επόμενη πενταετία”

Το ραντεβού του με τον Ναξιακό λαό αλλά και τους κατοίκους των δημοτικών κοινοτήτων των μικρών νησιών ανανέωσε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης όπου το μεσημέρι της Κυριακής έδωσε τον απαραίτητο όρκο για τη νέα θητεία από κοινού με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, στην αίθουσα “Ιάκωβος Καμπανέλλης” του Δήμου.

Στην τέλεση του αγιασμού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ενώ μεταξύ άλλων το “παρών” έδωσαν ο Καθολικός Μητροπολίτης παντός Αιγαίου κ. Νικόλαος αλλά και εκπρόσωποι από φορείς του νησιού καθώς και πλήθος κόσμου.

Εμφανώς ικανοποιημένος ο δήμαρχος, υπογράμμισε πως σκοπός του είναι η συνέχιση του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει, με άξονα “τις αρχές της εντιμότητας, της ευθύνης, της αξιοκρατίας και της εργατικότητας”.

“Έχοντας ως σύμμαχο την εμπειρία, την όρεξη και τον ενθουσιασμό των νέων προσώπων που εξέλεξε ο κόσμος, θα εργαστούμε σκληρά για την επόμενη πενταετία, για την πρόοδο του τόπου μας” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αιρετούς της τριετούς πρώτης καλλικρατικής θητείας, με τους οποίους συνεργάστηκε.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Η νέα Δημοτική Αρχή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια όχι μόνο να βελτιώσει την εικόνα των νησιών του Δήμου, αλλά και να επεκτείνει τις υποδομές αυτές, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των ολοένα αυξανόμενων επισκεπτών, παρέχοντας άνεση και ασφάλεια”.

Συμπλήρωσε δε, ότι, “Μέλημά μας είναι η βελτίωση του οδικού άξονα και η χάραξη του περιφερειακού δρόμου της Νάξου” καθώς “τα έργα αυτά σε συνδυασμό με το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ, αλλά και την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου των παραλιακών οικισμών της Νάξου, καθώς και τα έργα που αποτελούν μόνιμες πλέον λύσεις των βασικών υποδομών στα διαμάντια μας, τις μικρές Κυκλάδες, της ύδρευσης και των απορριμμάτων με ΣΜΑ και αφαλατώσεις, επιλύουν τα σημαντικότερα προβλήματα και δίνουν νέα ώθηση στο δήμο μας”. Λίγο πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Νάξου επεσήμανε πως, “Η ισόρροπη ανάπτυξη είναι απαράβατος κανόνας τόσο για τις οργανωτικές δομές όσο και για τα μικρά και τα μεγάλα έργα”.

Σ. Γαρδέρης: “Νέο ξεκίνημα από όλους μαζί”

Την επιθυμία του, η οποία θα συνοδεύεται από αντίστοιχες προσπάθειες, για μία Κύθνο της ανάπτυξης και της ευημερίας εξέφρασε ο νέος δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Γαρδέρης κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο νέος δήμαρχος αφού ευχαρίστησε το σύνολο των ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά του στον αγώνα για την εκλογή του με σκοπό να υπηρετήσει τους δημότες της Κύθνου, τόνισε πως, “Πλέον είμαστε και επίσημα στο τιμόνι της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Κύθνου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που μας τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και να καλέσω όσους δεν μας στήριξαν να σταθούν δίπλα μας αυτή τη δύσκολη πενταετία για το νησί στην οποία δε περισσεύει κανένας και φυσικά δεν περισσεύει σε καμία περίπτωση ο έτερος συνδυασμός με επικεφαλή τον Αντώνη Ζαμπέτα τον οποίο και από αυτό το βήμα θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τον τίμιο αγώνα τον οποίο έδωσε και με τη σειρά του να τον καλέσω να είναι αρωγός αυτού του νέου ξεκινήματος που έχουμε οραματιστεί για την Κύθνο”. Ο κ. Γαρδέρης ευχαρίστησε μάλιστα και τον απερχόμενο δήμαρχο Εμμανουήλ Φίλιππα, ο οποίος είναι αρωγός στις προσπάθειες ομαλούς μετάβασης στη νέα δημοτική περίοδο, υπογραμμίζοντας τέλος, ότι, για το νέο ξεκίνημα της Κύθνου απαιτείται η συμβολή όλων.

Ορκωμοσίες πριν την εκπνοή του Αυγούστου

Σύμφωνα με όσα ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών έως και τις 31 Αυγούστου οφείλουν οι αιρετοί να έχουν ολοκληρώσει τις ορκωμοσίες των νέων οργάνων τους προκειμένου από την αρχή του Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους.

Από το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” φαίνεται πως η πλειοψηφία των Δήμων στις Κυκλάδες έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των αιρετών προς το τέλος Αυγούστου και συγκεκριμένα μετά τις 27 του μήνα. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν οι ορκωμοσίες των Δήμων Αμοργού και Σικίνου ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους Δήμους Πάρου, Αντιπάρου, Μήλου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Μυκόνου και Σίφνου.

Ετικέτες: