Συνέντευξη νεοεκλεγέντα δημάρχου Σικίνου, Β. Μαράκη στην “Κοινή Γνώμη”

"Ανερχόμενη δύναμη η Σίκινος"

Η αγάπη για το νησί, οι αξίες και οι αρχές αποτελούν βασικά συστατικά για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχοΣικίνου, Βασίλη Μαράκη, προκειμένου να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, αυτή τη φορά από τη θέση του δημάρχου, δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τα κοινά, καθώς έχει εκτελέσει καθήκοντα αντιδημάρχου κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία. Για τον ίδιο η Σίκινος αποτελεί μια νέα ανερχόμενη δύναμη, η οποία θέτει στόχους, και για την επίτευξη τους προσδοκά την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βασιζόμενος στις δηλώσεις του νέου Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος μιλά για πλήρη επάνδρωση των υπηρεσιών σε νησιά όπως η Κως ,ώστε μέσω αυτών να παρασχεθεί βοήθεια προς τα μικρά νησιά.

Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση από την προϋπάρχουσα κατάσταση στο δήμο Σικίνου;

“Το γεγονός ότι ήμουν συνεργάτης του πρώην δημάρχου κ. Συρίγου, και εκτελούσα χρέη αντιδημάρχου, σημαίνει ότι είχα από την αρχή εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στο νησί και στον δήμο, η οποία είναι σχετικά καλή λόγω του ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλά έσοδα, ο δήμος Σικίνου δεν είναι ένας ελλειμματικός δήμος”.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε εσείς ως νέα δημοτική αρχή;

“Μεταξύ των μείζονος σημασίας ζητημάτων που απασχολούν το νησί, εμείς ως δημοτική αρχή δίνουμε έμφαση στα θέματα υγείας διότι στο νησί παρατηρείται το φαινόμενο αλλαγής αγροτικού γιατρού κάθε δεκαπέντε ημέρες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για την παραμονή τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή εξυπηρέτηση των δημοτών. Για τον λόγο αυτό συμμετείχαμε και στην συγκέντρωση δημάρχων που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Σύρο, με κεντρικό θέμα την ανάγκη στελέχωσης των υποδομών υγείας στα νησιά τόσο με προσωπικό όσο και με υγειονομικό υλικό.

Παράλληλα αντιμετωπίζουμε προβλήματα που αφορούν ελλείψεις τεχνικών υποδομών, με τον δήμο να λειτουργεί με ανεπαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ελάχιστοι υπάλληλοι αρμοδιότητες για τις οποίες πολλές φορές δεν έχουν γνώση.

Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην νέα Περιφερειακή Αρχή και επιζητούμε την στήριξη της προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Ήδη ο κ. Χατζημάρκος έχει προτείνει την στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών στην Κω, προκειμένου να ενισχυθούν τα μικρά νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, μας απασχολεί το ζήτημα διαχείρισης απορριμάτων και ανακύκλωσης, για το οποίο έχουμε ήδη προβεί στην υπογραφή σύμβασης με την Περιφέρεια, αλλά λόγω του ότι ο διαγωνισμός έχει βγει άγονος, είμαστε εν αναμονή ενός νέου διαγωνισμού”.

Ανησυχείτε για τον οικονομικό “ακρωτηριασμό” στην αυτοδιοίκηση;

“Δεδομένου ότι το νησί της Σικίνου μειονεκτεί όσον αφορά στον τομέα της επιχειρηματικότητας, λόγω του ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις στο νησί, το φαινόμενο των μειωμένων εσόδων από τη πλευρά της πολιτείας στους δήμους είναι κάτι που μας ανησυχεί και απασχολεί, καθώς δεν ξέρουμε πως μπορεί αυτό να ισοσκελιστεί. Δεν έχουμε όπως άλλα προνομιούχα νησιά χορηγούς και άλλου είδους ενισχύσεις με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη κατάσταση. Ωστόσο άκρως θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβανόμαστε στους ελλειμματικούς δήμους, χάρη στη σωστή διαχείριση που έχουμε κάνει.

Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να ισοσκελίσετε την μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος;

 

“Όπως σας προανέφερα εμείς χρειαζόμαστε και επιδιώκουμε την στήριξη της Περιφέρειας, καθώς λόγω του μικρού αριθμού κατοίκων δεν έχουμε την δυνατότητα να ασκήσουμε πίεση από μόνη μας στην κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής αρωγός στις προσπάθειες μας είναι η Ομάδα Αιγαίου, μέσω της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα στο νησί, όπως η αφαλάτωση του νησιού. Η ομάδα αυτή αντικαθιστά την πολιτεία όσον αφορά στη περίπτωση της Σικίνου.

Το ακτοπλοϊκό αποτελεί ζήτημα για τη Σίκινο, δεδομένου ότι τα περισσότερα μικρά νησιά των Κυκλάδων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση;

Αποτελεί ένα ζήτημα, ωστόσο βάσει των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ξέρουμε ότι είναι δύσκολη μια πιο συχνή σύνδεση. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της θερινής περιόδου, υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα μέρα παρά μέρα, καθώς και επικοινωνία η οποία πραγματοποιούταν με ανταπόκριση από άλλα νησιά. Το μόνο που επιζητούμε και διεκδικούμε είναι η τοποθέτηση ενός ταχύπλοου.

Αποτελεί για εσάς βασικός πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας ο τουρισμός;

Φυσικά και αποτελεί βασικό κομμάτι της ανάπτυξης του νησιού, και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για εμάς το γεγονός ότι φέτος σημειώσαμε άνοδο όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών. Θεωρώ ότι η Σίκινος αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στον τομέα του τουρισμού, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από την αυθεντικότητα που επιδεικνύει. Το νησί προσφέρει μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, με σεβασμό στην παράδοση. Δεν θέλουμε την αλλοίωση του, ούτε να ακολουθήσουμε τα νέα πρότυπα τουρισμού που ακολουθούν άλλα νησιά.

 

Ετικέτες: