Συνέντευξη του βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου

Προτεραιότητα το ακτοπλοϊκό και η υγεία

Τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης-συνέντευξης με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος ενημέρωσε για τις κυβερνητικές κινήσεις, αλλά και τις δεσμεύσεις για την επίλυση τους.

Πόσο αλλάζει ο λόγος ενός βουλευτή που τώρα είναι κυβερνητικός σε σχέση με τις παλιότερες τοποθετήσεις του όσο ήταν στην αντιπολίτευση;

Ν.Σ.: «Εάν αλλάζει επί της ουσίας τότε σημαίνει αθέτηση δεσμεύσεων και υποσχέσεων, που είναι πολύ κακό. Αν αλλάζει επικοινωνιακά και μπαίνει σε ένα πλαίσιο ρεαλισμού από άποψη χρονοδιαγραμμάτων, υλοποιήσεων κ.λ.π., τότε αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Θα ήθελα να ισχύει το δεύτερο».

Τα ανοιχτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι προβλήματα χρόνων που τώρα καλείστε να τα διαχειριστείτε. Με την πλειοψηφία των πολιτών που δείχνουν ικανοποίηση από τις κινήσεις της κυβέρνησης, κατά πόσον, σε τοπικό επίπεδο, θα μπορέσουν οι πολίτες των νησιών να πουν ότι κάτι λύθηκε; Στα μεγάλα προβλήματα όπως το ακτοπλοϊκό, η υγεία, κ.λ.π., ποιά είναι αυτά που θέτει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση;

Ν.Σ.: «Η «ελπίδα» που είχαμε ζητήσει στον κόσμο να ψηφίσει είναι στο στάδιο υλοποίησης των δεσμεύσεων, μέσα στις οποίες, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς τους νησιώτες βουλευτές, αποτελεί και το θέμα υλοποίησης πολιτικών νησιωτικότητας. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ξεκινάμε τις συναντήσεις με διάφορους υπουργούς, με πρώτα θέματα της υγείας, που θα γίνει συνάντηση σήμερα με τον αρμόδιο υπουργό και της ακτοπλοΐας, που θα έχουμε συνάντηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να μεταφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, διότι και οι υπουργοί βρίσκονται μέσα σε ένα τεράστιο πλέγμα προβλημάτων, καθώς είναι συσσωρεμένα προβλήματα 40 χρόνων και όχι μόνο των τελευταίων 4 μνημονιακών χρόνων, που επιδείνωσαν την κατάσταση. Αυτά τα προβλήματα είναι οξυμμένα και πρέπει να δρομολογήσουμε λύσεις. Στο θέμα της ακτοπλοΐας, το ζήτημα του να αλλάξει αυτό το μοντέλο που κυριαρχείται από ένα ολιγοπώλιο ιδιωτικών εταιρειών, έχει φτάσει πια στα όρια του, με πολλές εταιρείες υπερχρεωμένες και με απλήρωτους ναυτικούς. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με λύσεις μπαλώματα, που αναγκαστικά θα πρέπει να υιοθετηθούν για να μην μείνουν τα νησιά τελείως ξεκομμένα, όμως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα άλλο μοντέλο ακτοπλοΐας. Είναι στις προθέσεις μας ο δημόσιος φορέας ακτοπλοΐας με συνεργασία κράτους και αυτοδιοίκησης. Για τις κοινοπραξίες έχει πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα χρηματοδοτήσει κατασκευή ή επισκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και είναι πολύ σημαντικό αυτό ιδιαίτερα για το Νεώριο. Άμεσα θα πρέπει να μπαλώσουμε τρύπες, όμως αυτές οι λύσεις οι σπασμωδικές θα λύνουν το πρόβλημα για μία-δύο εβδομάδες και θα δημιουργούν άλλα προβλήματα στην πορεία».

Κατά την σημερινή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, θα του μεταφέρεται τα ανοιχτά προβλήματα των νησιών, όπως η κατάσταση στο Κ. Υγείας Πάρου, τα Νοσοκομεία και ειδικά το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που παραμένει κλειστό;

Ν.Σ.: «Υπάρχουν τα δύο Νοσοκομεία της Σύρου και της Νάξου που πρέπει να ενισχυθούν, το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί να ενταχθεί στο Ε.Σ.Υ. και να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο, τα Κ. Υγείας τα οποία πρέπει να στελεχωθούν, όπως και τα Περιφερειακά Ιατρεία των μικρών νησιών. Έχουμε αυτή την απαράδεκτη μεθοδολογία των διακομιδών, με αλιευτικά σκάφη, με ένα τεράστιο κόστος για την πολιτεία όταν κοστίζει 3-4 χιλ. ευρώ η διακομιδή. Τη μη υλοποίηση της τηλεϊατρικής για τα μικρότερα νησιά. Αυτά είναι ζητήματα πολύ μεγάλα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο όμως να έχει πόρους για να μπορεί να λειτουργήσει, οι οποίοι αυτή την στιγμή είναι παραπάνω από αυτούς που έχουμε, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Η εξοικονόμηση πόρων θα γίνει από τις σπατάλες των προμηθειών και αν αυτές αντιμετωπισθούν γρήγορα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και σε μέτρα στήριξης».

Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με τους συντελεστές του ΦΠΑ των νησιών, τόσο με τις δικές σας δηλώσεις όσο και με την κατηγορηματική διάψευση του υπουργού Οικονομικών, ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν, τελικά είμαστε κάθετα κατηγορηματικοί κατά αυτού του ενδεχομένου;

Ν.Σ.: «Σαφώς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και όλοι οι νησιώτες βουλευτές θα το παλέψουν αυτό. Εμένα η διάψευση του υπουργού Οικονομικών με έχει πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Το θέμα ανακινήθηκε σκόπιμα πιστεύω από τους βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι όντας τώρα στην αντιπολίτευση προσπαθούν να δημιουργήσουν ντόρο γύρω από διάφορα ζητήματα, λογικό είναι, αντιπολίτευση κάνουν. Είμαι σίγουρος ότι θα διαψευσθούν για άλλη μια φορά καθώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Η αφορμή που βρεθήκατε στη Σύρο είναι το Νεώριο και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την δέσμευση των λογαριασμών της επιχείρησης, λόγω της ασυνέπειας στην καταβολή των μηνιαίων ρυθμίσεων στο ΙΚΑ. Από την άλλη πλευρά έχουμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε οικονομική ανασφάλεια καθώς είναι 3,5 μήνες απλήρωτοι.

Τα συμπεράσματα σας από την συνάντηση που είχατε κατά την οποία σας ζητήθηκε η πολιτική μεσολάβηση, με κατάθεση τροπολογίας για την διευκόλυνση της ρευστότητας της επιχείρησης.

Ν.Σ.: «Ήταν μία μεγάλη συνέλευση των εργαζομένων, με τους οποίους ήταν χαρά μας που ξαναβρεθήκαμε. Θα ήταν όμως μεγαλύτερη να βρεθούμε για να τους πούμε κάτι θετικό και όχι να βρεθούμε για να πάρουμε για άλλη μια φορά πυροσβεστικά μέτρα για προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η εταιρεία σε βάρος των εργαζομένων, διότι μέχρι τώρα το Νεώριο ζει από τροπολογίες.

Καλώς ήρθαν οι δεξαμενές του Π.Ν. και υπήρξε μία ροή χρήματος και προς τους εργαζόμενους, με την τρίτη τροπολογία, όμως δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, κάθε φορά που υπάρχουν θέματα αθέτησης της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών η εργοδοσία να «σώζεται» μέσα από τέτοιου τύπου τροπολογίες. Εμείς την τροπολογία θα την κάνουμε πρώτα απ’ όλα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να ζήσει το ναυπηγείο. Το ερώτημα μας και προς την διοίκηση ήταν «θέλετε το ναυπηγείο να ζήσει; Θέλετε σαν ιδιοκτήτες να συνεχίσετε;», γιατί εμείς, ανεξάρτητα το ποιος θα είναι διοίκηση στο ναυπηγείο, αν είναι ιδιωτικό, αν είναι δημόσιο, αν είναι συνεταιριστικό κοινωνικό, θέλουμε το ναυπηγείο να υπάρξει γιατί πράγματι έχει τεχνογνωσία, έχει εργαζόμενους που ξέρουν τη δουλειά τους, έχει ιστορία, είναι η μοναδική, σχεδόν, βαριά βιομηχανία στο Αιγαίο, είναι ένας νευραλγικός χώρος οικονομικής δραστηριότητας για ολόκληρη της Σύρο. Επομένως μας ενδιαφέρει το ναυπηγείο, στα πλαίσια μιας ναυπηγοεπισκευαστικής ανασυγκρότησης της χώρας να αποτελέσει βασικό πυλώνα».

Είναι ενίσχυση για την Σύρο η ύπαρξη του ναυπηγείο, όμως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και στο κατά πόσον τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, καθώς επανειλημμένως εισπνέουμε αμμοβολή, όπου και πάλι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα οι εργαζόμενοι, διότι όποιος αντιδρά σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας του ναυπηγείου παρουσιάζεται σαν να θέλει να το κλείσει. Μήπως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και οι υπάρχοντες κανόνες;

Ν.Σ.: «Υπάρχουν τρόποι να πρωτευθεί και το περιβάλλον από την διαδικασία της αμμοβολής. Πρέπει να το δούμε κι αυτό χωρίς να δημιουργούμε τον κίνδυνο, αλλά και τον φόβο στους ίδιους τους εργαζόμενους ότι αν παρθούν κάποια μέτρα κλείνει το ναυπηγείο. Αυτό χρησιμοποιήθηκε και ως εκβιασμός πολλές φορές από διάφορε πλευρές».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Συρμαλένιου στο web tv της «Κοινής Γνώμης» στην ηλεκτρονική της έκδοση www.koinignomi.gr.

Ετικέτες: