Επιστολή της Ε.Α.Υ. Κυκλάδων προς το Αρχηγείο της Αστυνομίας, για την επιπλέον στελέχωση των νησιωτικών αστυνομικών υπηρεσιών ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Τουριστικό πλεονέκτημα η θωράκιση των νησιών

Επιστολή προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο, κ. Δημήτριο Τσακνάκη, απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων (Ε.Α.Υ.) Κυκλάδων, σχετικά με τη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών των νησιών, ενόψει της άφιξης χιλιάδων τουριστών, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Τσουβαλά, Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα, την Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Κυκλάδων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η γεωγραφική ιδιομορφία, αλλά και οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν ακόμη και σε «νεκρές» τουριστικές περιόδους τα νησιά, είναι τα κύρια σημεία στα οποία στέκεται η επιστολή της Ε.Α.Υ. Κυκλάδων, με την οποία ζητά, με αφορμή της ετήσιας διαταγής για εκδήλωση ενδιαφέροντος, για τη στελέχωση των υπηρεσιών σε περιοχές Κρατικών ή Διεθνών Αεροδρομίων, τη στελέχωση, επίσης, των υπηρεσιών σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς ο νομός, θεωρείται «ναυαρχίδα» του Ελληνικού τουρισμού.

Η επιστολή της Ε.Α.Υ. Κυκλάδων

«Κύριε Αρχηγέ,

Με αφορμή την έκδοση της υπ΄ αριθμ. 6001/7/5651-β΄ από 17-01-2015 Διαταγής κ. Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α., με την οποία κλήθηκαν συνάδελφοι μας, από όλη την επικράτεια, να εκδηλώσουν επιθυμία, προκείμενου να αποσπασθούν αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, σε υπηρεσίες που αστυνομεύουν Κρατικά ή Διεθνή Αεροδρόμια, όπως είναι τα Α.Τ. Μυκόνου, Θήρας, Νάξου, Πάρου, Μήλου και Τ.Α. Ερμούπολης, δικαιοδοσίας της Δ.Α. Κυκλάδων, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα που καθιστούν την τρέχουσα θερινή περίοδο “διαφορετική και παράλληλα ιδιαίτερη”.

Ειδικότερα για φέτος, όπως είναι γνωστό, οι Υπηρεσίες δεν θα ενισχυθούν με Δόκιμους Αστυφύλακες, καθώς ελέω μνηνονιακών υποχρεώσεων-δεσμεύσεων της Χώρας δεν εισήχθησαν στις Αστυνομικές Σχολές οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων των τελευταίων ετών. Η παρουσία των Δοκίμων συναδέλφων ήταν ουσιαστική και πολύπλευρη με σημαντική συνεισφορά στην αστυνόμευση των νησιών μας και συνεπίκουρη προς το μόνιμο προσωπικό. Πρέπει να σημειωθεί λοιπόν ότι την τρέχουσα χρονιά το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία των Δοκίμων Αστυφυλάκων πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει εικοσιτέσσερα (24) κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν έντεκα (11) Αστυνομικά Τμήματα, ένα (1) Τμήμα Ασφαλείας και δεκατέσσερις (14) Αστυνομικοί Σταθμοί. Λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής συγκοινωνίας, μεταξύ των νησιών, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η μη έγκαιρη ενίσχυση των νησιών μας, τόσο σε τακτικά όσο και σε έκτακτα περιστατικά.

Η έλλειψη προσωπικού, που παρουσιάζουν οι Υπηρεσίες των νησιών μας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε σχέση με το παρελθόν. Αξίζει να σας αναφέρουμε την παρουσία ενός (1) και μόνο αστυνομικού σε Αστυνομικούς Σταθμούς όπως αυτός της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και της Ανάφης αλλά και την παρουσία πέντε (5) έως επτά (7) μόνο αστυνομικών σε υπηρεσία επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος όπως αυτό της Κέας και της Ίου. Η υποστελέχωση που υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε αυτά τα τμήματα, έχει γνωστοποιηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν στη πολιτική και φυσική ηγεσία, αλλά η ανταπόκριση στα αιτήματα μας για περαιτέρω ενίσχυση ήταν δυστυχώς δυσανάλογη των πραγματικών αναγκών της περιοχής μας. Ευελπιστούμε την τρέχουσα χρονιά, να γίνει μέριμνα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας με επαρκή αριθμό συναδέλφων ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο η αστυνόμευση στα νησιά μας.

Από την μέχρι τώρα ενημέρωσή μας, από τουριστικούς παράγοντες, η τουριστική κίνηση την φετινή καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 20-30% για την πλειονότητα των νήσων μας εν συγκρίσει με παρελθόντα έτη. Ειδικά στα νησιά Μυκόνου και Θήρας, τα οποία αποτελούν δύο(2) από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνούς φήμης και προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες, είναι αναγκαίο οι Αστυνομικές Υπηρεσίες να ενισχυθούν τουλάχιστον από 1-4-2015 έως 31-10-2015 καθόσον η τουριστική κίνηση ξεκινά νωρίτερα με την άφιξη τουριστών τόσο με πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Ειδικότερα η άφιξη τουριστών μέσω πτήσεων τσάρτερ και κρουαζιερόπλοιων έχει έναρξη από τα μέσα του μηνός Μαρτίου..

Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική στήριξη του τουρισμού και ποιοτική ανάπτυξη των παροχών μας, προς τους επισκέπτες μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα της ασφάλειας. Κατά γενική ομολογία, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Χώρας και οι Κυκλάδες αποτελούν τη ναυαρχίδα του, από τον οποίο προσδοκούμε κέρδη στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Η πιθανή «ανεπαρκής» αστυνόμευση, σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού και συνάμα οποιαδήποτε πιθανή επισήμανση από αεροπορικές εταιρείες ή διεθνείς οργανισμούς, για ελλιπή αστυνόμευση των Αερολιμένων, περιστατικά δηλαδή που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Χώρας μας, δύνανται να αποτελέσουν παγκοσμίου φήμης ειδήσεις με αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Στην σχετική Δ/γή ενίσχυσης των υπηρεσιών αστυνόμευσης αεροδρομίων, ΔΕΝ συμπεριλήφθηκαν Αστυνομικά Τμήματα, του συμπλέγματος των Κυκλάδων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά δεν διαθέτουν αερολιμένα. Όμως κατά το παρελθόν πάντοτε ενισχύονταν με δόκιμους αστυφύλακες. Χωρίς την ενίσχυση από τους τελευταίους, πως θα ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοί μας στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα; Ειδικά όταν σε ορισμένους Αστυνομικούς Σταθμούς υπηρετεί ένας (1) και μόνο αστυνομικός; Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1-6-15 έως 31-08-15 των Αστυν. Τμημάτων Ερμούπολης, Φιλοτίου, Άνδρου, Τήνου, Ίου και Κέας αλλά και των Α.Σ. Υδρούσας, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Αμοργού, Λαγκάδας, Κουφονησίου, Κύθνου και δη των Α.Σ. Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης .

Δεν εθελοτυφλούμε ούτε και θέλουμε να γινόμαστε γραφικοί καθώς γνωρίζουμε ότι παρόμοια προβλήματα λειψανδρίας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νομοί ανά την Ελλάδα. Όμως η Ένωση μας, είναι σε θέση να γνωρίζει, ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων επιθυμεί να αποσπαστεί αδαπάνως στα νησιά μας, από διάφορες υπηρεσίες των Αθηνών, πέραν των υπηρεσιών αστυνόμευσης Αεροδρομίων.

Κύριε Αρχηγέ,

Για όλους αυτούς του προαναφερόμενους λόγους, σας καλούμε να ενισχύσετε της Υπηρεσίες των νησιών μας με ικανό αριθμό συναδέλφων εγκαίρως και λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα (προβλήματα και χαρακτηριστικά), ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν. Για όλους μας, αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο από εγωισμό και υπερηφάνεια πρέπει να κερδηθεί για το σύνολο της εικόνας του σώματος και γενικότερα της πατρίδας μας.

Σας θέλουμε αρωγό σε αυτή την προσπάθειά μας.»

Μεγάλες ανάγκες, ελάχιστη αστυνομική δύναμη

Για τις ανάγκες, προκειμένου να θωρακιστεί επαρκώς ο νησιωτικός χώρος, μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων (Ε.Α.Υ.) Κυκλάδων, κ. Ευάγγελος Κεφάλας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Α.Υ.Κ., οι υπάρχοντες αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στα νησιά των Κυκλάδων, «όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στις υπέρμετρες ανάγκες του καλοκαιριού. Είναι αυτονόητο, ότι οι ήδη ελλιπείς δυνάμεις, που βρίσκονται στην υπηρεσία των νησιών μας, δεν υπάρχει περίπτωση - ό,τι κι αν κάνουν οι συνάδελφοι, όση υπερεργασία, ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο να είναι στη δουλειά - να μπορέσουν να παράγουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται οπωσδήποτε, ασυζητητί, ενίσχυση των υπηρεσιών».

Για την αύξηση των υποχρεώσεων κατά την τουριστική περίοδο, ο κ. Κεφάλας τόνισε:

«Είναι λογικό να αυξάνονται οι υποχρεώσεις μιας αστυνομικής υπηρεσίας, όταν αυξάνεται και ο πληθυσμός στο εκάστοτε νησί. Στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη, όπως και στη Σύρο, απ’ ότι λέγεται, λόγω της άφιξης των κρουαζιεροπλοίων, χρειάζεται διαβατηριακός έλεγχος, καθώς είναι επιβεβλημένο και μέσω της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για της πύλες εισόδου, ενώ αστυνομικός έλεγχος χρειάζεται και για τις πτήσεις τσάρτερ, που είναι καθημερινή διαδικασία στα αεροδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης. Ήδη από πέρσι είχαμε τεράστια κίνηση και το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

Πέραν αυτού, αυξάνεται και η κυκλοφοριακή κίνηση, η κίνηση στα κέντρα διασκέδασης, στα καταστήματα. Οι διάφοροι επίσημοι, που κατά καιρούς επισκέπτονται τα νησιά μας και από ξένες χώρες, χρειάζονται ειδικά μέτρα φύλαξης. Είναι, δηλαδή, πολύπλευρο το έργο, που έχουν να φέρουν εις πέρας οι συνάδελφοι στα νησιά το καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Κεφαλάς, ενώ επεσήμανε πως αυξάνεται και η εγκληματική δραστηριότητα, με περιστατικά τα οποία μπορούν να λάβουν διαστάσεις, όχι μόνο Πανελλαδικές, αλλά πολλές φορές και διεθνείς, με κίνδυνο να υπάρχουν συνέπειες σε τουριστικό ή ακόμη και πολιτικό επίπεδο, όπως αναφέρεται και στην επιστολή.»

Αναφορά εντός του εγγράφου προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας επίσης γίνεται και στο γεγονός, πως πλέον δεν υπάρχουν δόκιμοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να στελεχώσουν κάποιες διαδικαστικές ή βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών, βοηθώντας έτσι τους μόνιμους αξιωματικούς, να αναλάβουν απερίσπαστοι τους καίριους τομείς. Κατά συνέπεια, οι θέσεις αυτές πρέπει να στελεχωθούν από μόνιμο προσωπικό.

Η εν λόγω διαταγή, σχετικά με την κάλυψη επιπλέον θέσεων σε περιοχές, οι οποίες διαθέτουν κρατικά ή διεθνή αεροδρόμια, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, δίνει μεν τη δυνατότητα σε αστυνομικούς να αποσπαστούν χωρίς δαπάνη για το κράτος προς αυτές τις περιοχές, πλην όμως, δεν διευκρινίζεται πόσες θέσεις θα καλυφθούν σε κάθε περιοχή.

«Εμείς σε πρώτη φάση προσπαθούμε να πιέσουμε το Αρχηγείο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων, οι οποίοι επιθυμούν την απόσπασή τους στα νησιά. Επιπλέον, πέρα από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Ερμούπολη, που ούτως ή άλλως θα στελεχωθούν διότι διαθέτουν αεροδρόμια, αν και εμείς προσπαθούμε για τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, καθώς εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος φόρτος εργασίας και είναι λογικό, θέλουμε, όμως, να στελεχωθούν και τα υπόλοιπα νησιά. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι, οι οποίοι επιθυμούν την απόσπασή τους», σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Κυκλάδων.

Άμεσες συνέπειες της αστυνομικής παρουσίας στην ανάπτυξη του τουρισμού

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Κυκλάδων υπογράμμισε την σπουδαιότητα του ρόλου, που καλείται να διαδραματίσει η Αστυνομία κατά τους θερινούς μήνες, και ο οποίος έχει άμεση συνάφεια με την εικόνα, που προβάλει η χώρα, τόσο στους ημεδαπούς, όσο και στους ξένους επισκέπτες.

«Το αίσθημα ασφάλειας, είναι πρωταρχικό στοιχείο, για να αισθανθεί άνετα κάποιος που επισκέπτεται έναν ξένο τόπο. Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα. Πνέοντας αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους επισκέπτες μας, όσο και στους μόνιμους κατοίκους, θεωρώ ότι θα είμαστε ένα “safe point” για τους τουρίστες, οι οποίοι θα το εκτιμήσουν. Αν κάποιος πάει διακοπές και πέσει θύμα κλοπής ή θύμα διάρρηξης, δεν είναι λογικό ότι αυτό θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα και στους υπόλοιπους ή στου εν δυνάμει επισκέπτες; Θεωρώ, πως αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού, που θεωρείται η “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας, η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό κομμάτι, το οποίο θα πρέπει να λάβει ένα σημαντικό μερίδιο μέριμνας», υποστηρίζει ο κ. Κεφάλας.

Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας για τα night clubs, το οποίο έχει ουκ ολίγες φορές γίνει θέμα, από πλευράς των καταστηματαρχών, ο κ. Κεφάλας επεσήμανε, πως «η Αστυνομία δεν κάνει τίποτε παραπάνω, από το να εφαρμόζει τους νόμους. Εφόσον η πολιτεία αποφασίζει και νομοθετεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Αστυνομία, ως εκτελεστική υπηρεσία, οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους. Αν οι κυβερνώντες θέλουν να σχεδιάσουν κάποιο διαφορετικό μέτρο, όσον αφορά στη διασκέδαση για τη θερινή περίοδο, εμείς ουδεμία αντίρρηση έχουμε. Δεν αφορά εμάς άμεσα. Είναι θέμα της πολιτείας να μεριμνήσει για αυτό το θέμα, γιατί πρόκειται για κάτι που απασχολεί τα νησιά και ίσως να θεσπίσει κάποιες εξαιρέσεις για τα νησιά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Εμείς ως εργαζόμενοι αστυνομικοί δεν έχουμε ούτε να κερδίσουμε, ούτε να χάσουμε τίποτα από αυτό. Ίσα-ίσα, που γινόμαστε και “κακοί”, καθώς το αίσθημα της αδικίας στρέφεται στους αστυνομικούς, με τους οποίους ο κάθε τουρίστας ή καταστηματάρχης έρχεται άμεσα σε επαφή για το θέμα».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ε.Α.Υ.Κ. δήλωσε, ότι «θέλουμε να πιστεύουμε, πως και η φυσική και η πολιτική ηγεσία, αντιλαμβανόμενες την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, θα ανταποκριθούν στο αίτημά μας αυτή τη φορά», ενώ πρόσθεσε, πως σε περίπτωση αδιαφορίας της φυσικής ηγεσίας, στην οποία απευθύνεται το παρόν έγγραφο, οι επόμενες κινήσεις, στις οποίες θα κληθούν να συμβάλλουν και τοπικοί φορείς, τοπικοί πολιτικοί, αλλά και οι βουλευτές του νομού, θα στραφούν προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ετικέτες: