Παρέμβαση του δημάρχου Τήνου στο Υπ. Οικονομικών για την ενδεχόμενη κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην Τήνο

“Κίνηση αποδόμησης κι εξευτελισμού της νησιωτικότητας”

  • Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Την κατηγορηματική διαφωνία του για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εκφράζει για ακόμη μία φορά μέσω επιστολής του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, τα οποία κι επικαλείται στην εν λόγω παρέμβασή του, στο περιεχόμενο των οποίων επισημαίνεται πως θα ξεκινήσει η εφαρμογή της “μνημονιακής απαίτησης” από αρχές Οκτώβρη, ο δήμαρχος επαναλαμβάνει πως, πρόκειται για “κίνηση που αποδομεί κι εξευτελίζει τη νησιωτικότητα” καθώς θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες.

“Όπλο” τα λογικά επιχειρήματα

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο δήμαρχος Τήνου αναφέρει τα ακόλουθα: “Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα από διάφορες ιστοσελίδες (enikonomia.gr, iefimerida.gr, κλπ) την πρόθεσή σας να προχωρήσετε στην έναρξη της εφαρμογής της μνημονιακής απαίτησης περί κατάργησης του μειωμένου συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου (παράγραφος 1.δ της Υποπαραγράφου Δ.2 του άρθρου 2 του Ν.4336/2015), ξεκινώντας από επτά νησιά των Κυκλάδων (!), συμπεριλαμβανομένης και της Τήνου, με κριτήριο την απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα και την τουριστική κίνηση!

Θα ήθελα λοιπόν να σας εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου για την πρόθεσή σας αυτή, σημειώνοντας τα παρακάτω:

(α) Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά μάς βρίσκει ούτως ή άλλως, και για οποιοδήποτε λόγο, αντίθετους, όπως γνωρίζετε, δεδομένου ότι είναι μία ακόμα κίνηση προς την αποδόμηση και τον εξευτελισμό του όρου της νησιωτικότητας, που τείνει πλέον μόνο να υφίσταται ως όρος του Συντάγματος και όχι ως έννοια την οποία η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει και διασφαλίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος μας έχει εκδώσει σειρά ανακοινώσεων και ψηφισμάτων με τα οποία αντιτίθεται – όπως όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι – στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.

(β) Ο κατάλογος και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα νησιά, στα οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι εκτός κοινής λογικής και εύχομαι να αποτελούν παραπληροφόρηση των δημοσιογραφικών πηγών που τα αναπαράγουν. Δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριό σας η απόσταση από την ηπειρωτική χώρα και να μην αποτελεί κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα ή το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων των κατά τόπους επιχειρήσεων. Η απόσταση από την ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να αποτελεί κριτήριο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τις αντίστοιχες εταιρείες, όταν η τιμή ανά ναυτικό μίλι για την Τήνο, την Άνδρο ή την Μύκονο είναι διπλάσια ή και τριπλάσια ακόμα! Όχι όμως να αποτελέσει και αιτία για την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.!

(γ) Έκπληξη φυσικά αποτελεί η απουσία μεγάλων (χωρικά και οικονομικά) νησιών του Αιγαίου από αυτόν τον κατάλογο. Αν κάποιοι στο Υπουργείο σας θεωρούν το νησί της Τήνου ως οικονομικό γίγαντα του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, λυπάμαι που δεν έδειξαν και την ανάλογη σπουδή για την παραμονή των κατά τόπους υπηρεσιών που υποβαθμίστηκαν ή καταργήθηκαν (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α.) αλλά και την ενίσχυση αυτών που παραμένουν και υπολειτουργούν (Κέντρο Υγείας) Είναι θέματα για τα οποία ακόμα αναμένουμε τις κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τη βελτίωση της λειτουργίας τους.

Ευελπιστώ κύριε Υπουργέ ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα βρίσκονται στη φαντασία και μόνο των συντακτών τους. Επειδή όμως, είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη λαϊκή ρήση “όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά”, σας παρακαλώ προσωπικά όπως εξετάσετε την εφαρμογή του συγκεκριμένου άδικου μέτρου με οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη και όχι με γνώμονα παλαιοκομματικές ή ψηφοθηρικές λογικές”.