Συνέντευξη με δύο κεντρικούς συντελεστές ενός φιλόδοξου ακαδημαϊκού προγράμματος

2ο Θερινό Πανεπιστήμιο σε Άνδρο και Κρήτη

2ο Θερινό Πανεπιστήμιο σε Άνδρο και Κρήτη

Συνέντευξη με δύο κεντρικούς συντελεστές ενός φιλόδοξου ακαδημαϊκού προγράμματος

Ένα φιλόδοξο ακαδημαϊκό πρόγραμμα βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε πλήρη εξέλιξη, αναδεικνύοντας και εμπλέκοντας σημαντικές δυνάμεις της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Πρόκειται για το «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας - Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα», το οποίο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων. Έδρα του προγράμματος είναι η Άνδρος και συγκεκριμένα η περιοχή του Γαυρίου, το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει τη δράση και τους δεκάδες φοιτητές και δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που πρόκειται να την παρακολουθήσουν.

Σε αποκλειστική τους συνέντευξη στην Κοινή Γνώμη δύο κεντρικοί συντελεστές αυτού του προγράμματος εξηγούν και αναλύουν τους λόγους για τους οποίους εργάζονται για τη σύνδεση των μέσων ενημέρωσης με την ελληνική γλώσσα, αλλά και την υποστήριξη της επιλογής να αναδειχθούν οι ομορφιές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νησιωτικής Ελλάδας, που για μία ακόμη φορά λειτουργεί ως εστία ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού. Πρόκειται για την Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow Συγκριτικών Σπουδών του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University, και τον κ. Γιάννη Μαμάη, πρόεδρο του εξαιρετικά δραστήριου Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο» και μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Επιτροπής, ο οποίος συμμετέχει ενεργά τόσο στον σχεδιασμό του έντυπου υλικού του προγράμματος, όσο και στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.

Η φετινή ακαδημαϊκή δράση

«Το πρόγραμμα είναι συνέχεια της περυσινής ακαδημαϊκής δράσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία στην Άνδρο. Φέτος διευρύνεται με δύο κύκλους και υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τονίζει η κ. Τσιτσανούδη και προσθέτει: «Η δράση προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης». Αναφορικά με τη δομή του προγράμματος, η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια εξηγεί: «Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Στη Διεθνή Τιμητική Επιτροπή, με επικεφαλής τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γιώργο Καψάλη, συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, διατηρώντας έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κινούμενοι απέναντι σε στερεότυπα που αφορίζουν τα media. Τελικά η σύνδεση των ΜΜΕ με τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις δεν είναι για εμάς ουτοπία».

Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» θα πραγματοποιηθεί στην Άνδρο (Γαύριο) από 10 έως και 17 Ιουλίου 2016. Οργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου. Επιπλέον, θα υπάρχει και ένας δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Ο κύκλος αυτός οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και οι δύο κύκλοι προσφέρουν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Η έδρα του Θερινού Πανεπιστημίου

Από τη δική του πλευρά ο κ. Γιάννης Μαμάης, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο» αναφερόμενος στον τόπο που θα φιλοξενήσει τον κεντρικό κορμό του προγράμματος τονίζει τη σημασία του προγράμματος που στελεχώνεται από έγκριτους ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, με την ευθύνη της Ακαδημαϊκής Διευθύντριας κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, τόσο ως πολιτισμικού θεσμού όσο και ως μοχλού ανάπτυξης και προόδου για την τοπική κοινωνία που το αγκαλιάζει, αναγνωρίζοντας τη σημασία και το κύρος του.

Η ιστορία, οι παραδόσεις, οι συνήθειες εκφράζονται μέσα από τις δραστηριότητες του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια και θεωρείται κατά γενική ομολογία από τους πιο δραστήριους συλλόγους του νησιού. Ο σύλλογος έχει μία έντονη παρουσία στο πεδίο του πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Τα Γαυριώτικα», μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακή και κλασική μουσική και χορευτικές εκδηλώσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Μαμάης «ύστερα από δεκαετίες προσπαθειών και με τη συμμετοχή του συλλόγου μας, άρχισε η εκπόνηση της σχετικής μελέτης για την αναστήλωση του Πύργου του Αγ. Πέτρου (4ος αι. π.Χ.) που κινδυνεύει με κατάρρευση, έπειτα από σχετική άδεια που υπογράψαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού και της οποίας το κόστος θα καλύψει γνωστή οικογένεια της περιοχής. Το έργο ανέλαβε ο κορυφαίος καθηγητής Αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο συνεργάτης του Βαγγέλης Καζολιάς». Όπως επισημαίνει, μεταξύ των στόχων του συλλόγου και σε συνεργασία με τον Δήμο, είναι η παραχώρηση του παλιού Δημοτικού Σχολείου στο Γαύριο, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού, για όλη την περιοχή της Βορειοδυτικής Άνδρου. Το Κέντρο αυτό θα στεγάσει έκθεση εικαστικών, δανειστική βιβλιοθήκη, λέσχη ανάγνωσης, αίθουσα Ανδρέα Εμπειρίκου κ.α. Κατά τη θερινή περίοδο μπορούν να προγραμματίζονται επίσης σειρά μουσικών, θεατρικών και άλλων εκδηλώσεων, οι οποίες θα εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άνδρου, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Παντελή Βούλγαρη. Και ο κ. Μαμάης ολοκληρώνει τις σκέψεις του λέγοντας: «Φιλοδοξούμε το Πολιτιστικό αυτό Κέντρο να γίνει η έδρα του Θερινού Πανεπιστημίου. Για αυτό όλοι εργαζόμαστε συστηματικά και με αφοσίωση προκειμένου να γίνει ένας θεσμός για το νησί μας συντονιζόμενοι με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τους διακεκριμμένους φορείς με τους οποίους αυτό το ακαδημαϊκό ίδρυμα συνεργάζεται».

Πληροφορίες για τις εγγραφές στο 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδ. Διευθύντρια, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr