Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερίφου, το σχέδιο προϋπολογισμού και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2016

Λιτός προγραμματισμός

Τον προϋπολογισμό του 2016 ομόφωνα και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το ίδιο έτος κατά πλειοψηφία, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αρκετά καθυστερημένα ωστόσο, καθώς ήδη έχει παρέλθει το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Με σαφή προσανατολισμό στην είσπραξη των ανταποδοτικών εσόδων και την χρηματοδότηση, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, έργων για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου, η ανάπλαση κεντρικών και τουριστικών σημείων, η βελτίωση ή κατασκευή νέων υποδομών για την ύδρευση, την αποχέτευση και την επεξεργασία λυμάτων,  ο Δήμος Σερίφου, επιχειρεί με ένα σχετικά λιτό Τεχνικό Πρόγραμμα και έναν όσο το δυνατόν περισσότερο ορθολογικό προϋπολογισμό, να διαχειριστεί τις ολοένα και μειούμενες οικονομικές παροχές από την πολιτεία.

Στόχος η ορθολογική κατανομή και διαχείριση

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σερίφου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, κ. Αντώνης Αντωνάκης, ο οποίος ανέφερε, πως «αφού λάβαμε υπόψη μας το άρθρο 72 παράγραφο 1 περίπτωση α του Νόμου 3852/2010, τα άρθρα 155,156,157,158 του Ν 3463/2006, προβήκαμε στην κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2016».

«Στον υπό σύνταξη προϋπολογισμό γίνεται προσπάθεια για την πραγματική εμφάνιση των εσόδων και των εξόδων, στους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς. Λαμβάνονται υπόψη όλα τα θεσμοθετημένα έσοδα, από εισοδήματα, από ανταποδοτικά τέλη, από φόρους, τέλη και δικαιώματα και δυνητικά τέλη, που τυχόν έχουν επιβληθεί και λοιπά τακτικά έσοδα. Ως προς τα έκτακτα έσοδα και δη αυτά που αφορούν χρηματοδοτήσεις έργων, έχουν εγγραφεί μόνο αυτά, που έχουν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις», διευκρίνισε κατά την εισήγησή του.

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος σημείωσε, ότι «ως προς το σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται οι κατά το νόμο υποχρεωτικές δαπάνες, τα συνεχιζόμενα έργα και όλες γενικά οι υποχρεώσεις του Δήμου, καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα για την εκτέλεση έργων, καθώς και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις τους από διάφορους πόρους ή από ίδια έσοδα», σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. παρέχει τη γνώμη του επί του σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου που ενσωματώνεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο ΥΠΕΣ, με βάση κριτήρια που καθορίζονται με απόφασή του και με σκοπό την επίτευξη ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Κατόπιν της λιτής εισηγήσεως του κ. Αντωνάκη, η Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Σερίφου για το οικονομικό έτος 2016, ο οποίος συνοπτικά εμφανίζει τακτικά έσοδα ύψους 951.831,22 ευρώ, έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, ύψους 204.895,59 ευρώ, εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από ΠΟΕ, ύψους 1.259.942,04 ευρώ, εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων και επιστροφές χρημάτων, ύψους 246.850 ευρώ. Το χρηματικό υπόλοιπο των εσόδων ορίζεται στα 249.518,22 ευρώ και το σύνολό τους, στα 3.835.228,81 ευρώ.

Αντίστοιχα, στον τομέα των εξόδων, προϋπολογίζονται έξοδα χρήσης ύψους 1.299.283,23 ευρώ, έξοδα για επενδύσεις 1.036.384,72 ευρώ, έξοδα για πληρωμές ΠΟΕ ύψους 1.499.430,95 ευρώ και αποθεματικό 129,91 ευρώ, που στο σύνολό τους αθροίζονται 3.835.228,81 ευρώ.

Μέριμνα για τη βελτίωση των υποδομών

Όσον αφορά στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της μειοψηφίας, καθώς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το Δήμο, όπως επεσήμαναν, δεν υπήρξε σχετική εισήγηση.

Παρ’ όλα αυτά, ο προγραμματισμός έργων του Δήμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε αρκετά καίρια σημεία, που αφορούν κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών της Σερίφου.

Συνολικό ποσό 522.020 ευρώ, από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, θα διατεθεί εντός του 2016, αναφορικά με μελέτες και ενέργειες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου, ότι ο έλεγχος και οι κυρώσεις, από πλευράς κράτους και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργούν στενό κλοιό για την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να διατεθούν 4.000 ευρώ για αγορές οικοπέδων για ΧΑΔΑ, 299.330 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, 200.000 ευρώ, για αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση ΠΑΧΥ και αντίστοιχα 15.000 ευρώ για τη σύνταξη τευχών έκθεσης περιβαλλοντικής αποκατάστασης και τευχών δημοπράτησης για το ίδιο έργο, καθώς και 3.690 ευρώ για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΑ.

Όσον αφορά στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, το Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπει επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Τσιλιπάκι και επέκταση δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές Ραμμου, Τσιλιπάκι και Λιβάδι, συνολικού κόστους, 208.830 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, προβλέπεται η συνέχιση της κατασκευής αγωγού ΒΙΟΚΑ, ύψους 283.200 ευρώ, η συνέχιση των έργων στις δεξαμενές του Κένταρχου, του Γανέματος και του Τελεύτη, ύψους 287.425 ευρώ.

Παράλληλα, εντός του 2016 αναμένεται η έκδοση άδειας λειτουργίας ΒΙΟΚΑ, η έκδοση μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΒΙΟΚΑ Γαλανής και η έκδοση άδειας του, όπως και η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το ΒΙΟΚΑ του Λιβαδιού. Από το τεχνικό πρόγραμμα, προβλέπεται και η εκπόνηση μελέτης για κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής ύδατος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η αναβάθμιση και επισκευή αντλιοστασίων, αλλά και η εκπόνηση μελετών για έρευνες νερού.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ, για τη συνέχιση των εργασιών, σχετικά με το έργο προσθήκης αίθουσας στο Δημοτικό Σχολείο Σερίφου.

Στον τομέα της τουριστικής εκμετάλλευσης, το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδότηση για εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της Σερίφου, κονδύλι ύψους 26.800 ευρώ για την ανάπλαση της παραλίας του Λιβαδιού, καθώς και την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την υλοποίηση του Υπαίθριου Μεταλλευτικού Μουσείου.

Πρόβλεψη για συντήρηση σημαντικών κτιρίων

Ταυτόχρονα στον σχεδιασμό του Δήμου, προβλέπονται χρηματοδοτήσεις, για την εκπόνηση μελετών, με στόχο τη συντήρηση του Δημαρχείου και του Διοικητηρίου. Αναλυτικότερα, ορίζεται κόστος 4.500 ευρώ για τη σύνταξη ψηφιακών σχεδίων Δημαρχείου, 1.000 ευρώ για ηλεκτρομηχανική μελέτη και 2.000 για στατική μελέτη του δημοτικού καταστήματος, 5.000 για τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης και 2.500 ευρώ για τη μελέτη εφαρμογής.

Τέλος, όσον αφορά στο Διοικητήριο στο Μ. Λιβάδι, αναμένεται να πιστωθούν 4.182 ευρώ για τη μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων, όπως επίσης και 4.182 για τη στατική μελέτη αποκατάστασής του.

 

Ετικέτες: