Επιστολή του Δημάρχου Κιμώλου, για την πρόληψη φαινομένων καθολικής έλλειψης νερού εν μέσω τουριστικής περιόδου, δεδομένης της αύξησης επισκεψιμότητας στο νησί

Άτοπος προγραμματισμός...

Την ανάγκη επανεξέτασης του προγραμματισμού, όσον αφορά στον ανεφοδιασμό του νησιού της Κιμώλου με νερό, επεσήμανε ο Δήμαρχος Κιμώλου, με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής πολιτικής.

Η επιστολή του Δημάρχου Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνου Βεντούρη, με θέμα «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη επαναϋπολογισμού πραγματικών αναγκών μεταφοράς και παράδοσης πόσιμου νερού στο Δήμο Κιμώλου για τους μήνες Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2016 και κατά συνέπεια επείγουσα ανάγκη τροποποίησης του αντίστοιχου προγραμματισμού», κοινοποιήθηκε επίσης στο γραφείο πρωθυπουργού, υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτές νομού, Γραφείο Περιφερειάρχη, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, Γραφείο Επάρχου και την ΚΕΔΕ.

«Προγραμματισμός αναντίστοιχος των πραγματικών αναγκών»

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, κατόπιν απόφασης της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ορίστηκε το ύψος της δαπάνης για τη μεταφορά και παράδοση πόσιμου νερού σε δεξαμενές των ΟΤΑ άνυδρων νησιών, μεταξύ των οποίων και της Κιμώλου, για το χρονικό διάστημα 8 μηνών με τη δυνατότητα 2μηνης παράτασης.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η ενδεικτική μηνιαία ποσότητα παραδεδομένων ποσοτήτων νερού για την Κίμωλο ορίστηκε, για 7.500 κυβικά μέτρα τον Ιούλιο, 8.000 κ.μ. τον Αύγουστο και μόλις 3.000 κ.μ. για τον Σεπτέμβριο, πλην όμως, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «οι ήδη διαμορφωθείσες συνθήκες καθιστούν τον ως άνω προϋπολογισμό αναντίστοιχο των πραγματικών αναγκών της Κιμώλου με άμεσο κίνδυνο καθολικής έλλειψης νερού εν μέσω τουριστικής περιόδου».

Ο κ. Βεντούρης στο έγγραφό του επισημαίνει, ότι ειδικά για φέτος:

-          Η νήσος Κίμωλος επλήγη από σχεδόν καθολική λειψυδρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται (άδειες δεξαμενές, άδειοι φυσικοί ομβροδέκτες – ταμιευτήρες κτλ)

-          Για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού και ευτυχώς το τουριστικό ρεύμα δεν είναι απλώς αυξημένο, αλλά πρωτοφανές.
Στο παραπάνω συνέβαλαν η αύξηση των τουριστικών κλινών (νέες επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης), η δρομολόγηση σε καθημερινή βάση ταχύπλοων πλοίων, οι συνεχείς προσπάθειές μας  για τουριστική προβολή του τόπου και προφανώς οι αντίστοιχες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση.

«Θα ήταν λοιπόν εντελώς άτοπο σε μία ευτυχή συγκυρία για τον τόπο μας να εκτεθούμε λόγω έλλειψης νερού», σημειώνει ο κ. Βεντούρης, ενώ επισημαίνει επίσης, πως «η Κίμωλος αρκετές φορές φέτος έχει ξεμείνει από νερό και ειδικά στο τέλος Ιουνίου, έμεινε χωρίς νερό για 5 ολόκληρες ημέρες ενώ ήδη η τουριστική σεζόν είχε ξεκινήσει». Ταυτόχρονα γνωστοποιεί στους αρμόδιους φορείς, ότι «στα δίκτυά μας, γίνεται συνεχής επίβλεψη και συντήρηση και δεν υπάρχει καμία διαρροή», καθώς επίσης και ότι «γίνεται προσπάθεια για λελογισμένη χρήση νερού από τους δημότες μας και επισκέπτες μας».

Προκειμένου η Κίμωλος να μη βρεθεί «στη δύσκολη και άβολη θέση έλλειψης νερού», ο Δήμαρχος ζητά την αναπροσαρμογή των ποσοτήτων πόσιμου νερού, που θα παρασχεθούν στο νησί. Αναλυτικά, απηύθυνε έκκληση για άμεση ανατροφοδότηση του νησιού με νερό με ακόμη 1.000 κ.μ. έως το τέλος Ιουλίου, 10.000 κ.μ. (ήτοι 2.000 κ.μ. επιπλέον από το προγραμματισμένο), για τον Αύγουστο, όπως επίσης 6.000 κ.μ. για το Σεπτέμβριο, δηλαδή 6.000 επιπλέον του προγραμματισμένου.

Επιπλέον, ο κ. Βεντούρης επισημαίνει, ότι πιθανότατα, «είναι η τελευταία χρονιά που επιβαρύνουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με αυτό το υψηλό κόστος μεταφοράς πόσιμου νερού και δεδομένου ότι η μονάδα αφαλάτωσης στην Κίμωλο και οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Ίση παροχή για Ιανουάριο και Σεπτέμβριο

«Θεωρώ, ότι έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό των ποσοτήτων του νερού», σχολιάζει ο κ. Βεντούρης, μιλώντας στην εφημερίδα, υποστηρίζοντας, πως κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιούνται στοιχεία κατανάλωσης από προηγούμενα χρόνια, στα οποία όμως δεν προβλέπεται η τρέχουσα τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Παράλληλα, όπως εξηγεί, δεδομένου, ότι οι οικίες της Κιμώλου, διαθέτουν ταμιευτήρες νερού, όπως στέρνες, καθώς το νησί αντιμετωπίζει συνεχώς φαινόμενα λειψυδρίας, η οικιακή κατανάλωση νερού φαίνεται μικρή, ωστόσο, στις περιπτώσεις, που κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν υπάρξουν αρκετές βροχοπτώσεις, η κατανάλωση του μεταφερόμενου με υδροφόρες νερού αυξάνεται κατακόρυφα.

Όπως εξήγησε, εντός της χρονιάς υπήρξαν περιπτώσεις που το νησί παρέμεινε χωρίς νερό για περίπου 5 ημέρες, με τα περισσότερα σπίτια και καταστήματα να επαφίενται στις δεξαμενές ομβρίων, προκειμένου να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, όσο ακόμη διαρκούσε ο ελάχιστος όγκος νερού, που συγκεντρώθηκε κατά τον άνυδρο χειμώνα του 2016.

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε, φέτος υπήρξε μία κατακόρυφη άνοδος στον τουρισμό, γεγονός, που συνεπάγεται σαφώς υψηλότερη κατανάλωση νερού, κάτι που δεν προβλέφθηκε από τον προγραμματισμό της Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκαστεί να επισημάνει ξανά τις ανάγκες.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο, η προβλεπόμενη παροχή νερού, των 3.000 κ.μ., σύμφωνα με το Δήμαρχο, είναι “απαράδεκτη”, δεδομένου, ότι ισούται με την κατανάλωση, που πραγματοποιείται κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο), με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξυπηρέτηση των θερινών αναγκών, δεδομένης και της αύξησης της επισκεψιμότητας, αφού όπως τονίζει ο Δήμαρχος, βάσει των κρατήσεων, οι κλίνες θα είναι γεμάτες και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Βεντούρης, η ανταπόκριση, τόσο από την Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και από το γραφείο του Πρωθυπουργού, υπήρξε άμεση, με το υδροφόρο πλοίο να καταφτάνει για ανεφοδιασμό την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση, σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου Κιμώλου για τους επόμενους μήνες, με το δήμαρχο να παραμένει αισιόδοξος, πως θα ληφθούν υπόψιν οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, αλλά και πως η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η υλοποίηση του έργου της αφαλάτωσης, θα απαλείψει τέτοιου είδους προβλήματα.

Ετικέτες: