Ο Γ. Βρούτσης για τα αποτελέσματα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ

"Τα μηνύματα πλέον είναι αποκαρδιωτικά"

  • Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, 2016 - 20:12

Μήνα με το μήνα οι ιστορικά μεγάλες ανατροπές, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην αγορά εργασίας παγιώνονται. Τα αποτελέσματα του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Νοεμβρίου 2016 επιβεβαιώνουν για έναν ακόμη μήνα τις ανησυχίες μας και τις δραματικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα:

I. Ακόμη μια πολύ αρνητική επίδοση για την αγορά εργασίας επιβεβαιώνει η ΕΡΓΑΝΗ. Το μήνα Νοέμβριο χάθηκαν 37.667 θέσεις απασχόλησης. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2012!

Τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης μηνός Νοεμβρίου 2016, εκπέμπουν ανησυχητικά και αρνητικά μηνύματα για τις επερχόμενες εξελίξεις στην αγορά εργασίας (Σχήμα 1).

Μεταξύ άλλων, αναδεικνύουν ότι ο μήνας Νοέμβριος του 2016, είναι ο χειρότερος από το 2012, ενώ το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2016 χάθηκαν συνολικά 120.477 θέσεις απασχόλησης!

Η ακύρωση και μη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εξοντωτική φορολογία σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τελμάτωσαν την αγορά εργασίας και οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας επιβραδύνθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ τα οφέλη που είχαν επιτευχθεί από αυτήν, εξανεμίστηκαν από την ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην πλήρη και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που πλέον είναι κυρίαρχες!

ΙΙ. Τα στοιχεία του μηνός Νοεμβρίου αναδεικνύουν τη μεγάλη ανατροπή που σταδιακά αποκτά μόνιμο χαρακτήρα στην αγορά εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50% και σήμερα 2 χρόνια μετά η απόκλιση μεταξύ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της πλήρους απασχόλησης διευρύνεται ανεξέλεγκτα. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν πλέον απόλυτα στην αγορά εργασίας και αυτό σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε για δεκαετίες και μέχρι το 2014.

Ειδικότερα την περίοδο Ιαν.-Νοεμβ. 2015 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 52,69%, έναντι 47,31% της πλήρους απασχόλησης. Την αντίστοιχη περίοδο Ιαν.-Νοεμ. 2016 η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο με τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης να αγγίζουν πλέον το 54,47%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης να υποχωρούν περαιτέρω στο 45,53% (Σχήμα 2).

Μήνα με το μήνα, η απόκλιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης από την πλήρη απασχόληση διευρύνεται περαιτέρω (-14,76%), σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης συντελέστηκε η μεγαλύτερη ιστορικά ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, με αποτέλεσμα σήμερα να κυριαρχούν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και να έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων, οι “φτωχοί εργαζόμενοι”!

 

IIΙ. Η Ν.Δ. παραμένει διαχρονικά σταθερή στις θέσεις της, στηρίζοντας την ποιοτική, πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζει τη σημασία και το συμπληρωματικό χαρακτήρα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που συνυπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση να υπερισχύει!

Μια ισορροπία, που όμως ανετράπη για πρώτη φορά υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και σε βάρος των εργαζομένων, τη διετία 2015-2016 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αξίζει να θυμηθούμε τις θέσεις και τους χαρακτηρισμούς που εξέφραζε η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως αντιπολίτευση. Ασκούσε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. και μιλούσε για “ζούγκλα” και “εργασιακό μεσαίωνα” στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, μαζί με τον καταγγελτικό της λόγο, υπόσχονταν σε όλους τους εργαζόμενους κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, διπλασιασμό των επιδομάτων ανεργίας και πλήρη απασχόληση για όλους με κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης!!!

Σήμερα, εργαζόμενοι και άνεργοι βιώνουν βαρύ το τίμημα του λαϊκισμού και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντιλαμβάνονται πως μόνο η Ν.Δ., μπορεί να εγγυηθεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, επαναφέροντας ταυτόχρονα την ισορροπία των προηγούμενων ετών στην αγορά εργασίας.

Μόνο ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φόρους, διαμορφώνοντας ελκυστικό κλίμα για επενδύσεις, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα, θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Είναι η Πρόταση – Συμφωνία Αλήθειας, όπως διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μόνο έτσι θα τεθούν υγιείς βάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και θα δούμε ξανά την πλήρη απασχόληση να υπερισχύει».