Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

"Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εστιάσει σε μεγαλοοφειλέτες"

  • Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017 - 09:58

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία παρουσιάστηκε η Έκθεση Απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2016, ανέφερε ότι προσωπικά θα προτιμούσε να είναι μια αυτοτελής υπηρεσία στο πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών, όμως αναγνωρίζει τη σκοπιμότητα για την οποία ψηφίστηκε η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας που μετέπειτα έγινε ανεξάρτητη αρχή.

Για αυτό το λόγο, ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής στον οποίο υπόκειται η ανεξάρτητη αρχή, είναι σημαντικός και πρέπει να γίνει ακόμη σημαντικότερος. Ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν πιστεύει ή όχι στην ανεξαρτησία αυτής της αρχής, διότι από τη μια πλευρά, ζητά την ανεξαρτησία της, με τη λογική ότι επιτελεί ένα κομβικό ρόλο για τα θέματα των φορολογικών εσόδων και της φοροδιαφυγής, και από την άλλη επιδιώκει να «χρεώνει» τις όποιες καθυστερήσεις στο έργο αυτής της αρχής στην Κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι διαβάζοντας την Έκθεση, τα έσοδα του 2016 εμφανίζονται ικανοποιητικά, ενώ είναι κομβικός ο ρόλος της ανεξάρτητης αρχής στο αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει μια περαιτέρω ανάλυση αυτού του αποτελέσματος στο πλαίσιο του 2017 όχι μόνο σε επίπεδο εσόδων ΦΠΑ, τελωνείων, άμεσων φόρων, έμμεσων φόρων κ.ά. αλλά και για τις κοινωνικές κατηγορίες από τις οποίες εισπράττονται αυτά τα ποσά. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τον καταλογισμό των φορολογικών βαρών, είναι πασιφανές ότι το μεγάλο βάρος φορτώνεται στα «συνήθη υποζύγια» που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά και οι μικρομεσαίοι -όσοι δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους.

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα στους ελέγχους του Κέντρου Φορολογίας Μεγάλης Περιουσίας, όπως και στο Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά έγιναν μόνο 252 έλεγχοι στο ΚΕΦΟΜΕΠ έναντι 600 ελέγχων του στόχου. Επίσης, καταγράφεται μικρή εισπραξιμότητα από τους μεγάλους οφειλέτες. Αυτό φαίνεται, παρότι υπάρχει αύξηση 40% στους μεγάλους οφειλέτες και στις στοχευμένες δράσεις σε σχέση με το 2015, ενώ το συνολικό ποσό είσπραξης, ανέρχεται στα 639 εκατομμύρια, πράγμα το οποίο βεβαιώνεται μέσα από την Έκθεση. Επίσης, το χαρτοφυλάκιο της Επιχειρησιακής Μονάδας Εισπράξεων, περιελάμβανε 3.798 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών, άνω του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2016 και ελέγχθηκαν μόνο 652.

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Εδώ υπάρχει το εξής ερώτημα. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής και γιατί δεν ελέγχθηκαν όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις; Επιπλέον, το λέω εμφατικά και το είπαν και άλλοι συνάδελφοι, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, το 0,4% που είναι μεγαλοοφειλέτες, πάνω από 3000 €, χρωστάνε 78,79 δισεκατομμύρια, από το συνολικό ποσό των 92,8 δισεκατομμυρίων, ενώ το 88%, που χρωστάνε μέχρι 3000, χρωστάνε μόνο 1,8 δισεκατομμύρια. Το ερώτημα είναι, τι θα κάνει η ΑΑΔΕ για να εστιάσει όλο το βάρος της, για να εισπράξει όσα μπορεί, εκτός κάποιων πτωχευμένων επιχειρήσεων που έχει γίνει και εκεί και μια μικρή κατανομή απ' ό,τι διάβασα, για να εισπράξει τον κύριο όγκο των ανείσπρακτων αυτών 78,79 δισεκατομμυρίων, που είναι μεγαλοοφειλέτες, μέσα στο 2017; Τέλος, τι θα γίνει για να μη συνεχιστούν οι κατασχέσεις των πολύ μικρών οφειλετών; Εκεί υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει η ΑΑΔΕ να το δει».