Καταγγελία Δ. Κορρέ για την κατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην Κορωνίδα

  • Σάββατο, 21 Ιουλίου, 2018 - 11:24

Για μια ακόμη φορά και με αφορμή, τόσο τη φετινή ανομβρία και τη παντελή έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από την κεντρική πολιτεία, για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής νερού σε όλους τους κατοίκους της Τ.Κ. Κορωνίδας, αλλά και με τη συνολική απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα δίκτυα ύδρευσης, στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές στο σύνολο του τοπικού μας διαμερίσματος, γίνεται για μια ακόμα φορά εμφανής η αδιαφορία και αδράνεια της δημοτικής αρχής στο να εξασφαλίζει στους κατοίκους φθηνό, αλλά και ποιοτικό νερό, για την κάλυψη όλων των αναγκών τους και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όλα αυτά τα χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι και σήμερα, ουκ ολίγες φορές, μέσα από έγγραφα, αποφάσεις, αλλά και προφορικά έχουμε κάνει γνωστή την συνολική κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του νερού και της παροχής του.

Είναι καθαρό πια σε όλους, ότι η δημοτική αρχή έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια τεράστια αδιαφορία στο σοβαρό αυτό θέμα. Αδιαφορία την οποία πληρώνει ο ίδιος ο κόσμος, αφού με ευθύνη της δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ πολλές φορές δημιουργούνται ακόμα και αμφιβολίες για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περίπτωση των οικισμών Φαρακλό – Αρέλες όπου οι κάτοικοι καλούνται να κουβαλούν πόσιμο νερό από άλλες περιοχές, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μέριμνα υδροδότησης τους. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και όσο αφορά την αποπεράτωση του δικτύου ύδρευσης – άρδευσης από τη Φανερωμένη μέχρι και τους Αγίους Θεοδώρους. Την ίδια στιγμή κατά την καλοκαιρινή περίοδο δημιουργούνται προβλήματα υδροδότησης τόσο στην Κωμιακή, όσο και στον Απόλλωνα, αφού η δημοτική αρχή δεν έχει μέχρι σήμερα κάνει το παραμικρό προκειμένου να ελεγχθούν τα δίκτυα ύδρευσης και να συντηρηθούν και ασφαλιστούν τα αντλιοστάσια. Αρκεί μια αναφορά στην κατάσταση που παρατηρείται καθημερινά στον οικισμό του Απόλλωνα, όπου κάθε βράδυ αδειάζει εντελώς το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης με αποτέλεσμα το πρωί να μην έχουν νερό σπίτια και ξενοδοχεία, πολλές φορές και για αρκετή ώρα, ενώ την ίδια στιγμή χρεώνονται με μεγάλα ποσά για κατανάλωση νερού το οποίο στην ουσία δεν έχουν καταναλώσει αλλά είναι «αέρας κοπανιστός», απ΄ αυτόν που εισέρχεται στο δίκτυο όταν αυτό στεγνώσει και ο οποίος εκτονώνεται στις βρύσες των κατοίκων.

Παρόλο που το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο, καθώς παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια τη θερινή κυρίως περίοδο και παρότι η δημοτική αρχή είναι ενημερωμένη, μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμιά ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση του, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά κάτοικοι και παραθεριστές.

Όσο αφορά την Κωμιακή και παρά το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί έλλειψη νερού, η κατάσταση είναι οριακή, αφού η στάθμη στις δεξαμενές βρίσκετε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε οριακό σημείο, παρά τη μεταφορά νερού με βυτιοφόρο. Την ίδια στιγμή και παρά τις επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις μας, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για τον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης και την αντικατάσταση του όπου χρειάζεται, με αποτέλεσμα συχνά να παρουσιάζονται διαρροές από τις οποίες χάνονται σημαντικά αποθέματα νερού και πολύτιμα ειδικά στην περίοδο της μεγάλης ανομβρίας που διανύουμε. Την ίδια ώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως δεν υπάρχουν και διαρροές οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι και από τις οποίες χάνονται κάποια, ενδεχομένως μεγάλα αποθέματα νερού, αφού με ευθύνη της δημοτικής αρχής και παρά τις δεσμεύσεις της, βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε πλήρη λειτουργία στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού το απαρχαιωμένο και άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία δίκτυο αμιάντου.

Όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύεται περίτρανα πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που επικαλείται κατά καιρούς η δημοτική αρχή ότι έλυσε το πρόβλημα της ύδρευσης στην Κωμιακή. Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει αυτό το επιχείρημα, αφού για πολλές ημέρες την καλοκαιρινή περίοδο οι κάτοικοι του χωριού μένουν χωρίς νερό, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. Και βέβαια η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση δεξαμενών και αντλιοστασίων. Και αυτό γιατί εδώ και χρόνια έχει να πραγματοποιηθεί ουσιαστική συντήρηση των αντλιοστασίων και καθαρισμός των δεξαμενών συνολικά στο τοπικό διαμέρισμα, ενώ στο σύνολό τους δεν είναι ασφαλισμένες και κάποιες από αυτές δεν έχουν την απαιτούμενη σφράγιση με αποτέλεσμα να εισέρχονται σε αυτές, ποντίκια, φίδια και σαύρες τα οποία καταλήγουν να πνίγονται μέσα στο νερό και να παραμένουν σε αυτό για ημέρες μπορεί και βδομάδες αν δεν γίνουν έγκαιρα αντιληπτά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Το πιο χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα η δεξαμενή στην περιοχή Μπαξεβάνη στην Κωμιακή, η οποία τροφοδοτεί με νερό τις κεντρικές δεξαμενές του χωριού, όπου προ ημερών εντοπίστηκε να πλέει στην επιφάνεια του νερού νεκρή σαύρα (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες), ενώ παράλληλα υπήρχε σε αυτήν νεκρό ποντίκι και άλλα ζωύφια.

Θεωρούμε απαράδεκτη και εγκληματική την κατάσταση αυτή για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η δημοτική αρχή και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Λέμε κατηγορηματικά πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των κατοίκων.

Για το λόγο αυτόν εκτός των άλλων ενεργειών μας απευθυνόμαστε στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και ζητάμε την άμεση παρέμβαση τους για την προστασία και εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Απαιτούμε, εδώ και τώρα να γίνουν πράξη και να υλοποιηθούν τα αιτήματα του Τοπικού Συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων της Τ.Κ. Κορωνίδας, τα οποία έχουν διαμορφωθεί και διαβιβαστεί προς τη δημοτική αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο μέσα από τις Λαϊκές μας Συνελεύσεις, όσο και με τις ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, τα έγγραφα και τις προφορικές μου παρεμβάσεις ως Πρόεδρος της Τ.Κ. Κορωνίδας.

Καλούμε τους κατοίκους και τους φορείς του τοπικού μας διαμερίσματος, άμεσα, μαζικά και οργανωμένα να απαιτήσουμε την απρόσκοπτη και αδιάκοπη παροχή καθαρού, πόσιμου νερού, τόσο στην Κωμιακή και τον Απόλλωνα όσο και στους υπόλοιπους οικισμούς, με οδηγό μας τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα μας για:

 Άμεση αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων και σιδηροσωλήνων

 Καθαρισμός και ασφάλιση δεξαμενών, συντήρηση αντλιοστασίων

 Επανέλεγχος δικτύου και επιδιόρθωση του όπου χρειάζεται

 Συντήρηση – αντικατάσταση – επέκταση δικτύου ύδρευσης

 Αποπεράτωση δικτύου ύδρευσης Φαρακλός – Αρέλες

 Αποπεράτωση ύδρευσης – άρδευσης από Φανερωμένη μέχρι τον Αϊ Θόδωρο

 Πρόβλεψη για ύδρευση μέχρι τον Αϊ Θόδωρο

 Μελέτη ύδρευσης Χάσκα – Ποταμός