Ο Δήμος Κέας κατέθεσε φάκελο χρηματοδότησης, για την κατασκευή γηπέδου 11x11 στο χώρο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ στην περιοχή του Προφήτη Ηλία

Γήπεδο ποδοσφαίρου αποκτά η Κέα

  • Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2019 - 06:13

Κατατέθηκε ο φάκελος αιτήματος υποψηφιότητας για τη χρηματοδότηση κατασκευής γηπέδου 11x11 στην Κέα.

Η προμελέτη έχει εγκριθεί ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως απαιτείται. Η τεχνική μελέτη έχει ανατεθεί με προγραμματική σύμβαση στην ΕΕΤΑΑ (εταιρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων) για λογαριασμό του Δήμου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο χρηματοδοτεί τη μελέτη. Έχει επίσης ανατεθεί, με τους ίδιους όρους και διαδικασία, η μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου ΡΕΔΙΑΔΕΙΟ στην Ιουλίδα.

Η χρηματοδότηση θα αντληθεί μέσω του προγράμματος ΦιλόΔημος I, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών έως το ποσό των 600.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 350.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Δήμο ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για το γήπεδο 11x11 είναι η θέση του παλιού ΧΑΔΑ στον Προφήτη Ηλία, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Κέας.

Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες της Κέας

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του έργου, η οποία κοινοποιήθηκε από το Δήμο Κέας, το αθλητικό κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες άθλησης προς τους κατοίκους του Δήμου, ενώ δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί εμπορικά. Αντίθετα, θα παρέχει στους κατοίκους υπηρεσίες άθλησης χωρίς καμία χρέωση για αυτές. Το αθλητικό κέντρο θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή βασικών υπηρεσιών προς τον πληθυσμό, αθλητικού χαρακτήρα, αφού στην Κέα δεν υφίσταται αντίστοιχο γήπεδο, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός.

Το αθλητικό κέντρο θα χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητα, καθαρά τοπικού χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι:
 Η αθλητική δραστηριότητα αποδεδειγμένα αφορά γεωγραφικά περιορισμένη περιοχή με σχετικά μικρό πληθυσμό
 Η δραστηριότητα απευθύνεται σε τοπικούς χρήστες, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών (εγγενών) χαρακτηριστικών (π.χ. γλώσσα) της δραστηριότητας, καθώς και του αμελητέου ποσοστού των χρηστών από άλλα κράτη μέλη
 Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ενδιαφέρον επενδυτών από άλλα κράτη μέλη να παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες/προϊόντα

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο χώρο θα κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου 11x11, αγωνιστικών διαστάσεων 90x45 μέτρων, με επιφάνεια αγωνιστικού χώρου από συνθετικό χλοοτάπητα νέας γενιάς ύψους πέλους 60mm.
Για την αποστράγγιση της επιφάνειας θα κατασκευαστεί δίκτυο αποστράγγισης από διάτρητους σωλήνες πολυαιθυλενίου, εγκιβωτισμένοι σε χοντρόκοκκο υλικό προέλευσης λατομείου. Η επιφάνεια του γηπέδου, καθώς και ο περιβάλλων χώρος κατασκευάζεται εν μέρει σε εκσκαφή (βόρια – βορειοδυτική πλευρά) και εν μέρει σε επίχωμα (νότια – νοτιοδυτική πλευρά). Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σταθεροποίησης του επιχώματος λόγω του μεγάλου ύψους του, επιλέχθηκε ως λύση η αντιστήριξη του πρανούς με την μέθοδο της οπλισμένης γης και την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων στο μέτωπο.

Περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου θα κατασκευαστεί περίφραξη μικτού ύψους 6 μέτρων, αποτελούμενη από θεμέλιο από σκυρόδεμα, σιδηροσωλήνες γαλβανισμένους και συρματόπλεγμα. Γιατην εξυπηρέτηση των αθλητών και του κοινού προβλέπεται να κατασκευαστούν αποδυτήρια για δύο ομάδες , w.c. κοινού και w.c. AMEA συνολικής επιφανείας 57,87 τετραγωνικών μέτρων. Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση μιας λυόμενης κερκίδας για την εξυπηρέτηση των θεατών 360 θέσεων με πλαστικά καθίσματα.

Ιδανική τοποθεσία για την κατασκευή γηπέδου

Η επιλογή της κατασκευής γηπέδου 11x11 κρίνεται απαραίτητη, διότι σε ολόκληρο το νησί υπάρχει μόνο ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 στην Ιουλίδα και είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων του νησιού η κατασκευή ενός γηπέδου που θα δύναται να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. Κυκλάδων από το 1980, αλλά και σε αγώνες του σχολικού πρωταθλήματος των Κυκλάδων που διοργανώνονται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Το εν λόγω γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Κέας από το έτος 1984 έως και το έτος 2005. Το έτος 2006 εκπονήθηκε μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εν συνεχεία ο χώρος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην μελέτη και την κείμενη νομοθεσία. Έκτοτε δεν έχουν γίνει άλλες επεμβάσεις και η σημερινή μορφή του χώρου είναι η προβλεπόμενη από τα σχέδια και την μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Στοιχεία που συνηγορούν θετικά ως προς την καταλληλότητα της χρήσης του χώρου για την κατασκευή γηπέδου αποτελούν τα εξής δεδομένα, που αντλήθηκαν από την μελέτη αποκατάστασης. Αποθέσεις απορριμμάτων εντός του κυρίως χώρου όπου προβλέπονται να κατασκευαστούν οι κύριες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν υφίστανται, διότι οι λίγες που υπήρχαν μεταφέρθηκαν ενσωματώθηκαν στο επίχωμα του πρανούς και αδρανοποιήθηκαν. Επίσης, η μελέτη αποκατάστασης προέβλεπε την δυνατότητα μελλοντικής λειτουργίας του ως χώρου αναψυχής και κατά συνέπεια και τη χρήση της ως χώρου άθλησης.