Βολές του Γιάννη Μαχαιρίδη

"Ρίξτε το βάρος στις Περιφέρειες"

Την κατάργηση των τομεακών προγραμμάτων, ζήτησε σε υψηλούς τόνους, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, από τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ υφυπουργό κ. Βιρβιδάκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού συνεδρίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε επίσης την απλούστευση των διαδικασιών στην υλοποίηση των έργων, επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ο Περιφερειάρχης πρότεινε την κατάρτιση ενός περιορισμένου αριθμού τομεακών προγραμμάτων εθνικού στρατηγικού χαρακτήρα και παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπόνηση 13ων πολύ τομεακών περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς ο νεοσύστατος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας είναι εκείνος, όπως είπε, ο φορέας που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών.

“Ως θεματοφύλακες της ανάπτυξης οι περιφέρειες πρέπει να επιτελέσουν ένα στρατηγικό και επιτελικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου εάν θέλουμε να έχουμε πραγματική ανάπτυξη αλλά και απορροφήσεις πόρων”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε την ανάγκη ύπαρξης μια καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και των κρατικών φορέων που διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια, καθώς τα εν λόγω πολυτομεακά προγράμματα πρέπει να συνάδουν και να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους και τα περιφερειακά Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης, όπως αυτό που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι από πλευράς Περιφέρειας, στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό συνέδριο, εκτός του κ. Μαχαιρίδη, συμμετέχουν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ελευθερία Φτακλάκη και Τζώρτζης Μακρυωνίτης, καθώς επίσης και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνης Βουτσίνος, στελέχη της Διαχειριστικής και ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, Γιώργος Στεργίου.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης.