Περιοδεία του Γιάννη Μαχαιρίδη στις Νότιες Κυκλάδες

Από νησί... σε νησί

“Οργώνει” στην κυριολεξία τα νησιά των Κυκλάδων, 8 μήνες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Από την Άνδρο στην Τήνο και τώρα Σαντορίνη, Θηρασιά και Ανάφη, ο κ. Μαχαιρίδης πραγματοποιεί συναντήσεις με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ενώ έμφαση, όπως φαίνεται και από τα δελτία Τύπου, δίνει στα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, αλλά και στην πορεία αυτών.

Η περιοδεία του Περιφερειάρχη έχει σχολιαστεί ποικιλότροπος, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, ιδιαίτερα κάτοικοι των νησιών που επισκέπτεται που δεν βλέπουν με “καλό μάτι” τις επισκέψεις που πραγματοποιεί, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές γίνονται κάποιους μήνες πριν από τις εκλογές για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Στο επίκεντρο ο ΧΑΔΑ Σαντορίνης

Στο νησί της Σαντορίνης επισκέπτεται ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Θήρας με τη συμμετοχή του Δημάρχου, Αναστασίου- Νικολάου Ζώρζου, του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Θήρας, Ηλία Μάινα, του περιφερειακού συμβούλου Νάξου, Γιώργου Γκούφα, καθώς και δημοτικών συμβούλων όπου εξετάστηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με τον ΧΑΔΑ .

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της διάβρωσης των παραλιών το οποίο παρατηρείται καθώς και το θέμα που αφορά στην εξακολούθηση των μετρήσεων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το οποίο και αποφασίστηκε να υπογραφεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση προκειμένου αυτές να συνεχιστούν.

Δύο ακόμη θέματα που απασχόλησαν κατά τη διεξαγωγή των συζητήσεων ήταν αυτά της επαρκούς ηλεκτροδότησης του νησιού, καθώς και οι καταπτώσεις που παρουσιάζονται από τα πρανή.

Επιπλέον, συζητήθηκε η πορεία των έργων που υλοποιούνται στο νησί μέσω του ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι στη Θήρα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ΕΠΠΕΡΑΑ 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 30.988.667 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

- Κατασκευή οδικού δικτύου Αεροδρόμιο - Φηρά - Βουρβούλο - Οία Θήρας, προϋπολογισμού 9.915.556 ευρώ.

- Αντιστήριξη πρανών καλντέρας Θήρας - περιοχή Τελεφερικ και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προϋπολογισμού 1.630.000.

- Αντιστήριξη πρανών καλντέρας Θήρας - περιοχή Λιμένα Αθηνιού, προϋπολογισμού 1.803.355 ευρώ.

- Κατασκευή ΤΕΕ ν. Θήρας, προϋπολογισμού 4.334.822.

- Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς Θήρας, προϋπολογισμού 3.038.985 ευρώ.

- Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης οικισμού Πύργου και μονάδα αφαλάτωσης οικισμού Ακρωτηρίου Θήρας, προϋπολογισμού 955.000.

- Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Φηρών και Ημεροβιγλίου Θήρας, προϋπολογισμού 3.840.201 ευρώ.

- Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης του οικισμού Φοινικιάς της Οίας, προϋπολογισμού 732.000.

- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμού Περίσσας Θήρας, προϋπολογισμού 3.009.130 ευρώ.

- Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης οικισμού Ημεροβιγλίου Θήρας, προϋπολογισμού 1.188.618.

- Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Εμπορειού Θήρας, προϋπολογισμού 541.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από τις Συλλογικές Αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Έτους 2013, Υλοποιούνται - Εκπονούνται - Ολοκληρώνονται, 6 ακόμη Έργα - Μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 4.582.650 ευρώ.

Ειδικότερα:

- Αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους μετά τη θεομηνία της 19/02/2011 Θήρας, προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ.

- Μελέτη επέκτασης Ε.Ε.Λ.Φηρών Δήμου Θήρας, προϋπολογισμού 208.000,00.

- Μελέτη ΧΥΤΑ Θήρας (Δ. Θήρας), προϋπολογισμού 350.000,00 ευρώ.

- Λιμενικά έργα Αθηνιού ν. Θήρας, προϋπολογισμού 3.734.650,00.

- Συντήρηση Οδικού Δικτύου Θήρας (Χρήση 2012), προϋπολογισμού 100.000,00 .ευρώ

- Συντήρηση Οδικού Δικτύου ν. Θήρας, προϋπολογισμού 90.000,00.

Ο πρωτογενής τομέας της Θηρασιάς

Επόμενος σταθμός για τον κ. Μαχαιρίδη ήταν η Θηρασιά, όπου συνοδευόμενος και πάλι από τον Δήμαρχο Θήρας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Ηλία Μάινα και Γιώργο Γκούφα, είχαν συνάντηση με τους κατοίκους του νησιού, τέθηκαν θέματα που άπτονται του πρωτογενή τομέα, καθώς επίσης ζητήματα υποδομών, περιβάλλοντος και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Στη Θηρασιά είναι ενταγμένα και χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ τα έργα στα Δίκτυα Αποχέτευσης και ΕΕΛ του νησιού, συνολικού προϋπολογισμού 2.280.979 ευρώ.

Επίσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πραγματοποιείται η συντήρηση του Οδικού Δικτύου Θηρασιάς, συνολικού προϋπολογισμού 90.000, καθώς και η επισκευή της επαρχιακής παραδοσιακής κλίμακας Μανωλά – Κόρφου, προϋπολογισμού 330.299 ευρώ, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Περιφέρειας.

Το ταξίδι του Περιφερειάρχη στις Νότιες Κυκλάδες, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στην Ανάφη.