Η Γενική Γραμματέας της ΑΔΑ σε ημερίδα του υπ. Εσωτερικών

Η Χρ. Καλογήρου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την ανάγκη ενδυνάμωσης των συνθηκών διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επεσήμανε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στη Μυτιλήνη σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με θέμα: «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Η κα Καλογήρου υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση να διαμορφώσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί μια πλήρη και εμπεριστατωμένη προσπάθεια εφαρμογής και όχι ένα γενικόλογο ευχολόγιο μέτρων, που μπορεί πράγματι να αποδώσει καρπούς. Να επουλώσει τις πληγές που έχει υποστεί το τραυματισμένο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα και κυρίως να ελαχιστοποιήσει το τεράστιο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και βεβαίως ηθικό κόστος της διαφθοράς, για την κάθε τοπική κοινωνία και για το σύνολο της χώρας».

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σημείωσε ότι η δημιουργία κλίματος δυσπιστίας έναντι των θεσμών θρέφει τα πάσης φύσεως άκρα, τα οποία γιγαντώνονται από την έκρηξη του θυμικού της κοινής γνώμης και τόνισε: «Η διαφάνεια θα οδηγήσει στη δημιουργία ενεργών πολιτών, θα απελευθερώσει δυνάμεις οι οποίες παραμένουν στην αδράνεια λόγω της καχυποψίας απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία. Η δημιουργία ενεργών πολιτών και, κατ’ επέκταση, ενεργών κοινωνιών, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».