Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” Γ. Χατζημάρκος μιλά στην “Κοινή Γνώμη”

Μπροστά... ξεφεύγοντας από λογικές του παρελθόντος

Υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ο Γ. Λεονταρίτης

Ο Γιώργος Λεονταρίτης πρόκειται να είναι o υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με τον περιφερειακό συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες το πρωί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε συνέντευξη Τύπου στη Σύρο.

Ο κ. Χατζημάρκος που επισκέφθηκε το νησί για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, επεσήμανε πως η επιλογή του χωρικού αντιπεριφερειάρχη έγινε με κριτήρια που επιβάλλει η ίδια η κοινωνία σήμερα, εξηγώντας αναλυτικά πως αυτά αφορούν στη γνώση της παραγωγικής διαδικασίας και της λειτουργίας της οικονομίας αλλά και στην πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στοιχεία που όπως πρόσθεσε απέχουν άρδην από τακτικές κομματοκρατίας και λογικές ιδιοτέλειας που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Χατζημάρκος μίλησε στην κάμερα της “Κοινής Γνώμης” τόσο για την επιλογή του κ. Λεονταρίτη, όσο όμως και για τις θέσεις του για την πολυνησιακή Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.

  • Αποφασίσατε να θέσετε τον εαυτό σας στην κρίση των νησιωτών και να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Ποιοι λόγοι συνηγόρησαν στην απόφασή σας;

“Έχω υπηρετήσει τα νησιά, τις ανάγκες τους, την ατζέντα τους από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Οι παραγωγικές τάξεις είναι ένας χώρος που αποκτάς μία πραγματική εικόνα για την οικονομία. Βιώνεις τα προβλήματα. Η απόφαση να εκτεθώ σε άλλες εκλογές δεν ήταν δύσκολη γιατί η νησιωτική ατζέντα είναι παντού η ίδια στα νησιά. Καμία φορά όμως, η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση, με την έννοια ότι οφείλεις στην κοινωνία. Βλέποντας το τέλμα, αυτά που σε πληγώνουν και αυτά που αποτελούν τροχοπέδη - για το μέλλον που διακρίνεις ότι υπάρχει απλά πρέπει να ανοίξει ο δρόμος -, παίρνεις την απόφαση να πεις μπορώ να είμαι ένας από αυτούς που θα δώσουν αυτή τη μάχη για το αύριο. Εάν το κάνεις συνειδητοποιημένα και δεν έρχεσαι μέσα από ένα σύστημα εξουσίας ως μία συνέχεια, μία επιβολή ή ως εντολοδόχος, το κάνεις με χαμόγελο, αγάπη και όρεξη αλλά και με άγνοια κινδύνου, που χρειάζεται ως ένα βαθμό”.

  • Έχετε χαρακτηρίσει την επόμενη θητεία ως την πιο κρίσιμη πενταετία. Ποια είναι τα εμπόδια που καταγράφετε ως τα μεγαλύτερα αλλά και ποια είναι τα “όπλα” με τα οποία θα τα αντιμετωπίσετε; Τι διαφορετικό θα συναντήσει ο νησιώτης στον δικό σας συνδυασμό;

“Η επόμενη προγραμματική περίοδος θα είναι η τελευταία περίοδος που θα υποδεχθεί η χώρα μας Κοινοτικούς Πόρους, αυτό δηλαδή που μάθαμε τα τελευταία 25 χρόνια. Δυστυχώς, παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν εισρεύσει στην περιοχή μας, κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, βλέπουμε ότι σήμερα η “ατζέντα” έχει πολλά θέματα ανοικτά και πρέπει να θεραπευθούν. Σε μία χώρα που τα δημοσιονομικά της είναι τόσο άσχημα κατανοείτε πόσο αυξάνει η σημασία των Κοινοτικών Πόρων. Όταν έχεις τους τελευταίους πόρους θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το πλέγμα των προβλημάτων. Είναι μία διαδικασία σύνθετη και δύσκολη και η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα πρέπει να γίνει σε ποσοστό 110%. Θα πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν αυτό που λεγόταν ξύλινα πολιτικά να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο καθώς σήμερα, αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν λοιπόν οι πόροι με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για να αντιμετωπισθούν κρίσιμα ζητήματα αφού ζούμε σε μία περίοδο που τα νησιά μας χάνουν πληθυσμό”.

  • Πράγματι είναι μία μεγάλη “πληγή” το γεγονός ότι φεύγει πληθυσμός από το νησιώτικο χώρο...

“Κατά την ταπεινή άποψή μου είναι η μεγαλύτερη πληγή και χάνουμε τις πιο παραγωγικές ηλικίες που βρίσκονται στη φάση που χτίζουν τη ζωή τους. Αναζητούν αλλού ένα καλύτερο μέλλον. Γι αυτό έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε να μη συμβεί στον τόπο μας, σε κανένα νησί. Ο κόσμος φεύγει γιατί δεν υπάρχει εισόδημα και γιατί δεν μπορεί να χτίσει το μέλλον, στο οποίο έχει επενδύσει. Αυτό που επισημαίνω είναι πως οι Κοινοτικοί Πόροι είναι ένα σπουδαίο “εργαλείο ή όπλο” στα χέρια εκείνων που κάνουν ένα έργο επιτελικό και στρατηγικό. Ο Β΄Βαθμός της Αυτοδιοίκησης πρέπει να χαράξει τις πολιτικές που θα ανατρέψουν μία πορεία καθοδική. Απαιτείται δουλειά”.

  • Ο Β΄Βαθμός της Αυτοδιοίκησης είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από το κεντρικό κράτος και μάλιστα μοιάζει ως “δούρειος ίππος” για να εφαρμοσθούν μνημονιακές πολιτικές. Ποια είναι η θέση σας;

“Το κεντρικό κράτος ποτέ δεν εμπιστεύθηκε ούτε τον Α΄ Βαθμό, ούτε τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Πάντοτε ήθελε να έχει μία εποπτεία αλλά τελικά αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρός ο ρόλος ελέγχου και μοιάζει να είναι ετεροδιοίκηση αντί για αυτοδιοίκηση. Γι αυτό όμως πρέπει να έχεις δώσει κι εσύ το δικαίωμα. Η Αυτοδιοίκηση λοιπόν έδωσε δικαιώματα μέσα από ανθρώπους που στον τόπο τους έχουν ένα λεξιλόγιο που καταγγέλλει το κεντρικό κράτος, το οποίο όμως αφενός υπηρετούν πιστά, συχνά είναι εντολοδόχοι του και είναι άνθρωποι τοποθετημένοι τοποτηρητές από το κράτος. Αναφέρομαι ξεκάθαρα σε έναν πολύ σκληρό κομματισμό. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που λειτούργησαν ως αμορτισέρ για να αποσβένουν κραδασμούς κεντρικών πολιτικών. Μιλάω για ανθρώπους που έχουν κάνει την Αυτοδιοίκηση σχεδόν επάγγελμα. Όταν η πολιτική γίνει βιοπορισμός χάνει την ηθική διάστασή της. Όσον αφορά στις μνημονιακές πολιτικές, το κεντρικό θέμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι το σκληρό ερώτημα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο. Μία θητεία δεν βγαίνει με συνθήματα και συναισθήματα. Μία πορεία πέντε χρόνων χρειάζεται σχέδιο, γνώση, αποφασιστικότητα και κατανόηση του τί χρειάζεται ο τόπος”.

  • Με τα συγκεκριμένα κριτήρια προχωρήσατε και στην επιλογή του υποψήφιου χωρικού αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος θα είναι ο Γιώργο Λεονταρίτης. Πολιτικοί αντίπαλοί σας υποστηρίζουν ότι στα Δωδεκάνησα είστε γνωστό πρόσωπο, στις Κυκλάδες όχι. Με την επιλογή σας, δίνετε απάντηση στον εν λόγω ισχυρισμό;

“Δε λαμβάνω υπόψιν ισχυρισμούς στη διαδρομή μου. Προέρχομαι από τις παραγωγικές τάξεις και άρα η πορεία μου έθετε ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα γινόταν η επιλογή για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Στον κ. Λεονταρίτη συνάντησα έναν άνθρωπο που είναι μέσα στην παραγωγή, γνωρίζει την πραγματική οικονομία και ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας βιώνει τη σημερινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, βλέπω έναν άνθρωπο με όλη τη σημασία της λέξης που αγωνίζεται για τις θέσεις και τις προτάσεις του ενώ όπου κρίνει, συγκρούεται γι αυτές. Η επόμενη ημέρα για τις Κυκλάδες με τον ίδιο στο “τιμόνι” είναι μία ημέρα ελπιδοφόρα με εγγυημένα αποτελέσματα”.

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας;

“Έχει προχωρήσει σημαντικά και μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Λεονταρίτη, σχεδόν το είχα επιφορτιστεί μόνος. Όμως, από τη σημερινή ημέρα τα αποτελέσματα της προεργασίας που έχουν γίνει παραδίδονται στον ίδιο και στην κρίση του που εμπιστεύομαι. Αυτή άλλωστε είναι και η σχέση μεταξύ περιφερειάρχη και χωρικού αντιπεριφερειάρχη. Σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης. Το ψηφοδέλτιο θα είναι πολυσυλλεκτικό και είμαστε στην αναζήτηση προσώπων που μπορούν να απευθύνονται στην κοινωνία, να την εκφράσουν και να καταθέσουν την πρότασή τους”.

 

  • Συστήνεστε ως ένας περιφερειακός συνδυασμός ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κομματική υποστήριξη; Θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων πολιτικών προσώπων; Γνωρίζουμε ήδη τις προθέσεις του κ. Μαχαιρίδη, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κ. Σπύρου.

“Οι νησιώτες ακούνε συχνά τον όρο “ανεξάρτητος” σε ένα βαθμό που για πολλούς συμπολίτες μας έχει χάσει την ουσία του. Η πορεία του κάθε προσώπου είναι και ο καλύτερο καθρέπτης για το αν αυτό που παρουσιάζει ως επιχείρημα είναι αληθές. Έχω μία προσωπική διαδρομή πολύ μακριά από κομματικό χώρο, αλλά έχω πολιτική ιδεολογία που σέβομαι τιμώ και υπηρετώ. Στη ζωή μου έχω κάνει εκλογές πάντοτε ανεξάρτητος. Δε θα έβαζα τον εαυτό μου σε μία εκλογική διαδικασία με χρίσμα. Γνωρίζω σε τί μάχη μπαίνω και θέλω να διευκρινίσω ότι η οποιαδήποτε εκλογική στήριξη προκύψει είναι ευπρόσδεκτη αλλά είναι μία στήριξη που δεν υπάρχει αντάλλαγμα. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε στόχους και αξίες. Δεν ανταλλάσσουμε στήριξη για να χτίσουμε πολιτική σταδιοδρομία. Σε αυτό το κάδρο υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο υποψηφιοτήτων που συμμετέχω με χαμόγελο και κοιτάζω με περηφάνια στα μάτια τους ψηφοφόρους και λέω ότι εάν θέλουν μία επιλογή εκτός κομματικών διαδρομών είμαστε μπροστά τους”.

  • Η κατάσταση στην Υγεία και την Ακτοπλοΐα απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες. Εσείς πώς θα διεκδικήσετε για τα νησιά τα αυτονόητα;

“Χειρίστηκα μεγάλες κρίσεις που αφορούν στο ακτοπλοϊκό. Υπάρχουν νησιά δύο και τριών ταχυτήτων που όντως βιώνουν την απομόνωση. Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική. Έχω ζήσει πολλές μαξιμαλιστικές απόψεις, τάσεις και διεκδικήσεις που δεν λάμβαναν καθόλου τους κανόνες της αγοράς. Στη ζωή πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν την ισορροπία. Πρέπει να διατηρήσουμε τον σεβασμό στη λειτουργία της αγοράς, ταυτόχρονα με την πολιτική παρέμβαση στο βαθμό που θα επιτρέπει στους μειονεκτούντες να έχουν ένα ελάχιστο μέσο συγκοινωνίας τουλάχιστον ικανοποιητικό. Στη νησιωτική κοινωνία σπάνια έχουμε συμφωνήσει για το τί θέλουμε και από το κεντρικό κράτος αν μας βρίσκουν διαιρεμένους προχωρούν σε ελιγμούς. Ο κατακερματισμός “στρώνει” το χαλί στο κράτος των Αθηνών, είτε να μην κάνει τίποτα, είτε να περάσει όσα θέλει αγνοώντας τη νησιωτικότητα. Άρα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τί θέλουμε και πρέπει να συμπεριλάβουμε στην ατζέντα μας και το θέμα του κόστους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Είναι μία διάσταση που πρέπει να προστεθεί.

Στον τομέα της Υγείας δε, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος να περάσει “κομμάτι” στην Αυτοδιοίκηση. Η συνεργασία των δύο βαθμών πρέπει να είναι δεδομένη αφού είναι εφικτό ακόμη και σε μικρά νησιά, προβλήματα με μικρές και φθηνές παρεμβάσεις να επιλυθούν. Αναφορικά με τους πόρους που θα απαιτηθούν όπως προκύπτει εύλογα σας αναφέρω ότι βρίσκονται, αν η Αυτοδιοίκηση λειτουργήσει με περισσότερη φαντασία, ξεφεύγοντας από λογικές του παρελθόντος”.

  • Ο Τουρισμός χαρακτηρίζεται η βαριά βιομηχανία για τα νησιά. Στην ατζέντα σας τί προβλέπετε γι αυτόν τον τομέα.

“Τον Τουρισμό τον έχω υπηρετήσει στο νησί της Ρόδου. Το Νότιο Αιγαίο αναφορικά με τον Τουρισμό, δεν έχει σύνορα αυτά που βλέπουμε στον χάρτη αλλά είναι η καρδιά της Ελλάδας και η βλάβη στους προορισμούς της Περιφέρειας είναι ζημιά για όλη την τουριστική χώρα. Το μεγάλο θέμα λοιπόν είναι ποια είναι η τουριστική ταυτότητα. Η ταυτότητα όμως είναι αυτό που ο “πελάτης” έχει για εμάς. Ρωτάω ευθέως πότε πήγαμε σε “πελάτη” να ζητήσουμε τη θέση του; Ποτέ. Πρόχειρα στήθηκαν πολιτικές και δαπανώνται χρήματα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η θέση του “πελάτη”. Πρέπει να αντιστρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε καταρχήν. Πρέπει να σκεφθούμε από έξω προς τα μέσα, από τις χώρες και απ΄ όπου αντλούμε επισκέπτες. Μετά μπορούμε να εφαρμόσουμε ή να θεραπεύσουμε ό,τι πρέπει”.

  • Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιο μήνυμα απευθύνετε στους νησιώτες;

“Καλλιεργείται ένα κλίμα σύγκρουσης ανάμεσα σε φόβο, αγωνία, άγχος, οργή, αγανάκτηση για τις εκλογές. Εμείς ως συνδυασμός λέμε ότι πλησιάζει μία πενταετία που στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να διακοπεί. Άρα δεν μπορείς να εκφράσεις συναισθήματα αλλά με ευθύνη να εκφράσεις προς τα πού θέλεις να κινηθείς και με ποιον τρόπο. Απέναντι σε όλα αυτά τα συναισθήματα, υπάρχει η ελπίδα. Και η ελπίδα είναι εδώ, ζωντανή αρκεί να την αγκαλιάσουμε και να προτάξουμε το κοινό συμφέρον έναντι οποιουδήποτε κομματικού οφέλους”.