Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Αξιολόγηση και κυνήγι πόρων

Η κατεύθυνση που “δίνει” το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στην ανάπτυξη των Περιφερειών καθώς επίσης και το ζήτημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση αποτέλεσαν τα δύο βασικά ζητήματα που συζήτησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Νοτίου Αιγαίου στη χθεσινή συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο νησί της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα πενιχρά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα επόμενα έτη και τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει κατάλληλα προς ενίσχυση πλέον της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, εισήχθη το αίτημα της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό” προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της “αντισυνταγματικής αξιολόγησης” των υπαλλήλων της Περιφέρειας ώστε με νέα απόφαση να κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ και να μην καταγραφεί “αμαχητί αποδοχή ενός μνημονιακού μέτρου”.

Αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων και περιορισμός στα απαραίτητα

Σαφής είναι ο προσανατολισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως ειπώθηκε από την πλευρά του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, αναφορικά με το κυνήγι πόρων που θα απαιτηθεί για την αναπτυξιακή πορεία του νησιώτικου χώρου. “Οι πόροι του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου δεν είναι επαρκείς, αφού ανέρχονται σε 168 εκατομμύρια ευρώ”, τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως γι αυτό θα πρέπει “να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να τους επενδύσουμε στα πιο αναγκαία έργα”. Ο κ. Μαχαιρίδης, συμπλήρωσε μάλιστα πως, θα πρέπει επιπλέον, “να διεκδικήσουμε τη μεγιστοποίηση των πόρων που θα έλθουν στην Περιφέρειά μας από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, προκειμένου να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα μεταφορών αλλά και περιβάλλοντος”, τονίζοντας νωρίτερα πως οι εν λόγω πόροι, επί της ουσίας είναι οι μόνοι που προγραμματίζονται για την ανάπτυξη της χώρας και υπογραμμίζοντας, πως πλέον, για τη νέα προγραμματική περίοδο, “η αναπτυξιακή στρατηγική μετατοπίζεται από τα έργα υποδομών στα έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης”, κάτι που σημαίνει πως, “το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο ώστε η χώρα να κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους και κεφάλαια”. Στην τοποθέτησή του, άλλωστε, ο Περιφερειάρχης έκανε ξεκάθαρη αναφορά σε όσα έχει υποστηρίξει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, ότι δηλαδή, “Το στοίχημα για τις Περιφέρειες είναι να εξετάσουν τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής τους και να ανακαλύψουν ρεαλιστικούς τρόπους ανάπτυξης, κάτι που προϋποθέτει μία σοβαρή ανάλυση των δυνατοτήτων κάθε περιοχής”.

Ο κ. Μαχαιρίδης, δεν παρέλειψε ωστόσο, να αναφερθεί στις μεγάλες ανάγκες που παραμένουν υπαρκτές σε επίπεδο υποδομών στα νησιά, για τις οποίες δήλωσε, πως ναι μεν είναι μία βασική προϋπόθεση της ανάπτυξής τους, αλλά οι κύριοι τομείς, που θα αποτελέσουν θεμέλια ανάπτυξης είναι ο Τουρισμός και η επιχειρηματικότητα, δίνοντας στη συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για την ωρίμανση έργων με σκοπό τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες που υπάρχουν σε επίπεδο υπηρεσιών.

Χωρίς προετοιμασία και με αντιλαϊκό προσανατολισμό

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χαράλαμπος Κόκκινος, μιλώντας για το θέμα στην “Κοινή Γνώμη”, τόνισε ότι πρώτο βήμα για την ομαλή πορεία του νέου ΕΣΠΑ αποτελεί ένα “ξεκαθάρισμα του παλαιού ΕΣΠΑ”, δηλαδή η Περιφερειακή Αρχή “να απεντάξει τα προβληματικά έργα ώστε να μη δεσμευθούν πόροι στη νέα περίοδο”. “Χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος, συμπληρώνοντας ότι, “δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία για ωρίμανση έργων”, στόχος που θα πρέπει όμως να επιτευχθεί. Καταλήγοντας, πρόσθεσε πως για την ομαλή ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου, “είναι δεδομένο πως θα πρέπει να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι”.

Στον αντίποδα, η πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε μία γενικότερη τοποθέτηση - καθώς σήμερα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για το “καυτό” θέμα του νέου ΕΣΠΑ -, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν “αγγίζει” και δεν απαντά στις λαϊκές ανάγκες, αφού ο ξεκάθαρος σκοπός του είναι η “ισχυροποίηση του κεφαλαίου”.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με εκπρόσωπο της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό” για το συγκεκριμένο θέμα.

“Απολύσεις με μηδενικό αποτέλεσμα”

Εκ νέου συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από σχετική πρόταση των μελών από την παράταξη “Πολίτες κόντρα στον καιρό” στη χθεσινή σύγκλιση των περιφερειακών συμβούλων. Στη γραπτή εισήγησή του, ο επικεφαλής Παύλος Χρυσαφίδης τόνισε ότι αν και το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου είχε αποφασίσει να κατατεθεί προσφυγή και να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Μαχαιρίδης να προβεί σε ανάλογη παρέμβαση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και σε αρμόδια δικαστήρια για το θέμα, ωστόσο, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια ανάλογη ενέργεια, γεγονός που υποστήριξε ότι επιβάλλει την εκ νέου λήψη απόφασης ενάντια στην “αντισυνταγματικού χαρακτήρα αξιολόγηση”. “Με δεδομένο ότι δεν μας έχει γνωστοποιηθεί καμία προσφυγή εκ μέρους της Περιφέρειας κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί η Περιφερειακή Αρχή αλλά αντιθέτως η πλειοψηφία των διευθύνσεων προχώρησε στον επιμερισμό ποσοστών αξιολόγησης ανά κλίμακα βαθμολόγησης παρά την ομόφωνη απόφαση μας, ζητούμε με εκ νέου ομόφωνη ει δυνατόν απόφαση, να ταχθούμε ρητά και κατηγορηματικά κατά της εφαρμογής του Ν.4250/27-6-2014 όπως εξάλλου με το υπ΄αρ. πρωτ. έγγραφο τους έχουν ταχθεί σαφέστατα οι δύο χωρικοί αντιπεριφερειάρχες κ. Πουσσαίος και κ. Χατζηδιάκος”.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως, “Κανείς δεν αρνείται την αξιολόγηση αλλά πρέπει να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι σε αξιολογήσεις που ελέγχονται και δεν έχουν κριθεί ακόμη για τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που έχουν τεθεί”, καταλήγοντας πως, “σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη οι υπηρεσιακές μεταβολές παγώνουν μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων περιφερειακών διοικήσεων” και τονίζοντας πως, “Αν αποδεχτούμε την αξιολόγηση έτσι όπως τη ζητά το υπουργείο, τότε θα οδηγηθούμε σε κανιβαλικές λογικές και απολύσεις με μηδενικό αποτέλεσμα για τους πολίτες”.

Το σύνολο των ομιλητών που ακολούθησαν, συμμερίστηκαν την ανάγκη προάσπισης της λειτουργίας της Περιφέρειας, πραγματοποιώντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η νησιώτικη Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου από ενδεχόμενες απολύσεις θα πληγεί ακόμη περισσότερο, αφού αντιμετωπίζει ήδη τον Γολγοθά της υποστελέχωσης.

Ετικέτες: