Δεν παρελήφθη η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με τη διερεύνηση της χωροθέτησης αιολικών πάρκων στο Νότιο Αιγαίο

Διαβούλευση με τους Δήμους για τις ΑΠΕ

Ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου

Να υπάρξει διαβούλευση με τους Δήμους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου οι θέσεις τους να συμπεριληφθούν στη μελέτη που αυτό εκπονεί και αφορά στη διερεύνηση της χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων, αποφάσισε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο μετά από τη συζήτηση του θέματος στην πρόσφατη συνεδρίασή του. 

Όπως καθίσταται σαφές, το ζήτημα των ΑΠΕ στα νησιά εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την Αυτοδιοίκηση, με “φόντο” και την προσφυγή τεσσάρων νησιών από τις Κυκλάδες στο ΣτΕ, οι τοπικές κοινωνίες των οποίων, διαφώνησαν κάθετα με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων που θα αλλοιώνουν το περιβάλλον προς εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο των επενδυτών. 

Σημειώνεται πως έντονα γίνεται σχετική αναφορά για τα νησιά Πάρο, Άνδρο, Νάξο και Τήνο. 

Δεν παραλαμβάνεται η  μελέτη πριν “μιλήσουν” οι Δήμοι

Ειδικότερα, ο εισηγητής του θέματος και επικεφαλής της επιτροπής παραλαβής της μελέτης, Πάνος Βενέρης, ανέφερε πως το ερευνητικό έργο που είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την προηγούμενη θητεία, δεν θα παραληφθεί αφού δεν έχει τηρηθεί ο πιο σημαντικός όρος, δηλαδή η διαβούλευση με τους Δήμους. Ο ίδιος μάλιστα, συμπλήρωσε πως, η εν λόγω μελέτη, θα πρέπει να λάβει και το “πράσινο φως” του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο με τη σειρά του ομόφωνα, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουν καταθέσει οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες τις θέσεις τους. 

Διευκρίνισε δε, πως θα αποτελέσει ένα εργαλείο για το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και έναν οδηγό για ζητήματα χωροθέτησης αιολικών πάρκων σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, στην περίπτωση που επενδυτές εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, αφού στο περιεχόμενό της μελέτης περιλαμβάνονται χάρτες, σχετικά με τις ζώνες που δεν ενδείκνυται η παρουσία αιολικών εγκαταστάσεων στο νησιώτικο περιβάλλον. Στις τοποθετήσεις τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, συνηγόρησαν στην παρατήρηση πως, λόγο, πρωτίστως, πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες και δη εκείνες, οι οποίες έχουν προσφύγει μέσω των Δήμων τους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επιθυμώντας να προασπίσουν το φυσικό περιβάλλον των νησιών. Ως εκ τούτου, η επιτροπή παραλαβής, θα ζητήσει από τη μελετητική ομάδα, να έρθει σε διαβούλευση με τους Δήμους ως οφείλει και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του περιφερειακού συμβουλίου, να αποστείλει το σχετικό DVD σε κάθε Δήμο, ώστε να έχει σαφή γνώση της έρευνας για κάθε νησί. 

“Χρηστικό εργαλείο” με φόντο το επενδυτικό ενδιαφέρον 

“Το θέμα πρωτίστως αφορά τις τοπικές κοινωνίες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, υπενθυμίζοντας πως στην προηγούμενη θητεία, οι αιρετοί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν αποφασίσει να στηρίξουν τους Δήμους στην απόφασή τους να προσφύγουν. 

Ο κ. Μαχαιρίδης, επεσήμανε από την πλευρά του, πως πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, στο οποίο το πολιτικό όργανο, δηλαδή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος, οφείλει να έχει έναν “μπούσουλα” που θα παρέχει λεπτομερής πληροφόρηση για τη δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών πάρκων στα νησιά από εταιρείες που έχουν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον. 

“Για την τελική απόφαση της επιτροπής παραλαβής, πρέπει πρώτα να ερωτηθούν οι Δήμοι” δήλωσε παρακάτω ο κ. Μαχαιρίδης, “και εφόσον αυτό γίνει, να παραληφθεί η μελέτη και να είναι ένα χρηστικό και όχι δεσμευτικό εργαλείο”. 

Κατά  των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα  νησιά 

Κοινή συνισταμένη όσων περιφερειακών συμβούλων τοποθετήθηκαν, αποτέλεσε η ανάγκη να δοθεί έμφαση στις απόψεις που θα προκύψουν από τις συζητήσεις του θέματος στα δημοτικά συμβούλια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Σαφέστερη όλων υπήρξε η αναφορά του επάρχου Πάρου, Κωνσταντίνου Μπιζά, ο οποίος παρείχε προς το σώμα αναλυτική ενημέρωση για την διαφωνία του Δήμου Πάρου όσον αφορά στην τοποθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στο νησί. Εστιάζοντας κυρίως την κριτική του, στο γεγονός πως, στη μελέτη του Πανεπιστημίου, αναφέρεται πως “Η Δημοτική Αρχή της Πάρου δέχεται τον σχεδιασμό που προκύπτει από το πρόσφατο ΓΠΣ” και τονίζοντας πως, το ανωτέρω “είναι απόλυτα ασαφές” αφού το δημοτικό συμβούλιο “αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος”, κατέληξε πως, “η Περιφέρεια δεν πρέπει να παραλάβει τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προτού οι υπεύθυνοι, προβούν στις αναγκαίες διαβουλεύσεις με τα νησιά και τα δημοτικά συμβούλια”. 

Συμπλήρωσε δε, πως, “τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας και δεν σταματούν ουσιαστικά την λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ” αντίθετα, “αλλοιώνουν το τοπίο και υποβαθμίζουν τα νησιά μας και τις επιχειρήσεις μας”.

Μεγάλο  ζητούμενο ο έλεγχος 

Υπό προϋποθέσεις ζήτησε να παραληφθεί η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της “Νησιωτικής Ανατροπής” Μπενέτος Σπύρου, εκφράζοντας τον προβληματισμό του, ως προς το ότι επελέγησαν συγκεκριμένα νησιά για την πιθανή εγκατάσταση αιολικών πάρκων, τα οποία παρουσιάζουν “μεγάλη αιολική δυναμική” ώστε “να τροφοδοτήσουν τα υπόλοιπα”. Ο κ. Σπύρου, υπεραμύνθηκε της άποψης, πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν η απόφαση της κάθε τοπικής κοινωνίας, αλλά και όσα είχε υποστηρίξει το Δίκτυο Αειφορικών Νήσων, να μην είναι επιτρεπτό δηλαδή, να παράγεται πάνω από 20% επιπλέον αιολική ενέργεια ή ΑΠΕ από τις ανάγκες που έχει ο κάθε τόπος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης, υποστηρίζοντας τα λεγόμενα του κ. Μπιζά, δήλωσε κατηγορηματικά πως η ουσία του ζητήματος είναι στο πώς θα ελέγξουμε στην πράξη την απόφαση “κάθε άδεια και δίκτυο”, με φόντο την περίπτωση της Νότιας Ρόδου, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, “έχει βιαστεί η φύση και το περιβάλλον”. 

Αντίθετοι στην καταστροφή και  την ερημοποίηση 

Παρομοίως και ο περιφερειακός σύμβουλος, Παντελής Τζανακόπουλος μεταφέροντας την ανησυχία όλων των κατοίκων της Πάρου και όλων των φορέων της για τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο νησί, υποστήριξε πως, “Δεν υπάρχει κανείς που να αποδέχεται την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών τέτοιου μεγέθους οι οποίες όχι μόνο αλλοιώνουν το περιβάλλον αλλά θα το καταστρέψουν και θα το ερημοποιήσουν”. 

Κάθετα αντίθετος υπήρξε και ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Βαγγέλης Σιγάλας, που σχολίασε πως, “πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τις τοπικές κοινωνίες και να βοηθήσουμε ώστε να έχουν συμμετοχή στη συζήτηση, αφού άλλωστε είχαμε δώσει τη συμπαράστασή μας στην απόφασή τους να προσφύγουν”. Παράλληλα, κατηγορηματικός, εμφανίστηκε και ο έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, αναφέροντας πως πρέπει η ενημέρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να τεθεί επί τάπητος στα δημοτικά συμβούλια και να ληφθεί υπόψιν πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, αφού, “η αιολική ενέργεια είναι ουσιαστικά με μία μορφή ενέργειας που βασίζεται στην παραδοχή, ότι όποτε παραχθεί το ρεύμα από την ανεμογεννήτρια, θα το αγοράσει η ΔΕΗ”, θέση μετέωρη, στην οποία κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί, δεδομένου μάλιστα ότι, “μία τέτοια εγκατάσταση δεν έρχεται και παρέρχεται”. Κατέληξε δε, στο συμπέρασμα πως, πρέπει να συνυπολογίσουν όλοι οι συμμετέχοντες στην εν λόγω συζήτηση, πως, “μία τέτοια μορφή αιολικής ενέργειας λειτουργεί περισσότερο ως υποβοηθητικό έργο για τη μείωση του κόστους σε έργα όπως πχ οι βιολογικοί”, προσθέτοντας τέλος, πως επ΄ουδενί “Δεν μιλάμε για ΑΠΕ αλλά για ΒΑΠΕ και σε αυτό πρέπει να είμαστε ομόφωνα αντίθετοι”. 

<