Ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Σύρο

“Γράφοντας για την Ευρώπη” στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Η Ημερίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα “Γράφοντας για την Ευρώπη – Θέματα και Εργαλεία”, διεξήχθη σήμερα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, παρουσία εκπροσώπων του Περιφερειακού Τύπου και των ΜΜΕ τόσο της Σύρου, όσο και γειτονικών νησιών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και απευθυνόταν στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, τους πολίτες, τις Αρχές και τους φορείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η συμπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας των Πρασίνων στο ΕΚ, ευρωβουλευτής Rebecca Harms.

Ως ομιλητές συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και Μιλτιάδης Κύρκος (Κοινοβουλευτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών), στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ “Άνεμος Ανανέωσης” και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Πολιτική Ομάδα των Πρασίνων.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Ο πρώτος κύκλος ομιλιών επικεντρώθηκε στη “Νομοθεσία και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν “Η νέα πολιτική συνοχής – ΕΣΠΑ 2014-2010: προκλήσεις και προοπτικές, καθώς και τα θέματα “περιφερειακή ανάπτυξη στο νησιωτικό χώρο: οικολογική, οικονομική και κοινωνική καινοτομία” και “προκλήσεις και νέα δεδομένα στη δημόσια πληροφόρηση και επικοινωνία σχετικά με την ευρωπαϊκή επικαιρότητα”.

Στο δεύτερο μέρος, ο κ. Κύρκος αναφέρθηκε στον “πολιτισμικό τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη”. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης μίλησε για την πολιτική επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Μέσα και Εργαλεία. Ο κ. Ιωάννης Βλαντής, Συντονιστής στη Μονάδα Οπτικοακουστικών Μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέπτυξε το θέμα “Υποδοχή και παροχή υπηρεσιών και μέσων στους δημοσιογράφους”, ενώ η Εκπρόσωπος Τύπου-Digital Leader Άννα Ευσταθίου εστίασε στους παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους ευρωπαϊκής ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο πρώην περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Διονύσης Μεσσάρης και ο πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιώργος Βακόνδιος.

Αναλυτικότερα, στην έντυπη έκδοση της "Κοινής Γνώμης".