Ανακοίνωση του ΣΥΝΑΝΚ - ΠΕ Κυκλάδων

Συμμετοχή των υπαλλήλων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην πανελλαδική απεργία

  • Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, 2015 - 19:36

Σήμερα, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου και των προαπαιτούμενων νόμων, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Το αίσθημα ελπίδας που γεννήθηκε στον ελληνικό λαό στις 25 του Γενάρη για την κατάργηση των μνημονίων και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, διαψεύστηκε πολύ γρήγορα δίνοντας τη θέση του σε ένα κλίμα ηττοπάθειας, δημιουργώντας μία ισχυρή εντύπωση ότι ο αντίπαλος είναι παντοδύναμος και ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, κόντρα στις εξοντωτικές πολιτικές που εφαρμόζονταν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται, ο Σύλλογός μας όλα αυτά τα χρόνια κινήθηκε ενωτικά και δυναμικά με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας  των μελών του και υπήρξαν αποτελέσματα απτά, που κάποιοι θεωρούσαν αδύνατο να επιτευχθούν, όπως:

● Τροποποίηση Οργανισμού με αύξηση  των Οργανικών Μονάδων και των προβλεπόμενων θέσεων – Μοναδική Περιφέρεια που το πέτυχε, κόντρα σε πολιτικές κατάργησης και συγχώνευσης δομών που θα είχαν σαν αποτέλεσμα χειρότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες και περαιτέρω υποβάθμιση της Περιφέρειας με αντίκτυπο και στους συναδέλφους.

● Εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με ειδική Νομοθετική Παρέμβαση και αναγνώριση της συνταγματικής επιταγής της ιδιαιτερότητας του Νησιωτικού Χώρου.

● Εξακολούθηση χορήγησης Επιδόματος Προβληματικών Περιοχών με Νομοθετική παρέμβαση, κατόπιν ενεργειών του Συλλόγου μας.

● Αποφυγή μετακινήσεων υπαλλήλων, παρά τη θέλησή των εργαζομένων και ενώ είχαν αρχικά υπογραφεί αυτές οι μετακινήσεις κατά την πρώτη εφαρμογή του Καλλικράτη προς υπηρεσίες Δήμων, με τις συντονισμένες ενέργειες του Συλλόγου προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (η Μοναδική Περιφέρεια που το κατάφερε υπερασπιζόμενη την ομαλή συνέχειά της, με τις παρεμβάσεις του Συλλόγου).

Για το λόγο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, καθώς η μόνη μάχη που δεν κερδίζεται σίγουρα,  είναι αυτή που δεν δίνεται ποτέ!

Είναι φανερό ότι το  ζητούμενο για τους εργαζόμενους στην παρούσα φάση είναι να μη συναινέσουν στη νέα λεηλασία των δικαιωμάτων τους και να αγωνιστούν για την ανατροπή της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων - αντεργατικών πολιτικών, συνεχίζοντας τον αγώνα ως την πλήρη δικαίωση των ελπίδων και των οραμάτων τους. Ειδικότερα μετά και τις εκλογές του Σεπτέμβρη, υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες, λόγω του νέου μνημονίου και των απαιτήσεων των δανειστών. Ζητούνται  νέα βάρβαρα μέτρα με συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας μας στους δανειστές, μέτρα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και την περεταίρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση θετικών ρυθμίσεων του προηγούμενου εξαμήνου,  οδηγούν σε νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας και η προφορολόγηση των αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνουν τη λιτότητα, εντείνουν την ύφεση στην οικονομία και θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Η νησιωτικότητα, οι ελλείψεις σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια και όλα τα προβλήματα που πηγάζουν από αυτά δεν λαμβάνονται στο παραμικρό υπόψη παρόλες τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις. Ακόμη και στο θέμα των μετακινήσεων εκτός έδρας δεν ελήφθησαν υπόψη στο παραμικρό οι απόψεις μας, διατηρώντας τη απόσταση των 20 μιλίων μεταξύ των νησιών και τις υπόλοιπες δυσμενείς προβλέψεις του νόμου που συμπεριλήφθηκε στο 3ο μνημόνιο του Αυγούστου. Όλα τα ουσιαστικά προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ήταν και η ουσία των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζονται. Το περιβόητο "παράλληλο πρόγραμμα" που θα "απάλυνε" τις επιπτώσεις από  τις πολιτικές αυτές δεν είναι ορατό πουθενά.

Αυτοί που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές είναι οι ίδιοι που υπογράφουν τα μνημόνια, παρόλο το βροντερό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Είναι οι ίδιοι που δεν εναντιώνονται στην εγκληματική στάση των ηγετών της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, βλέποντας κάθε μέρα να ξεβράζονται στις ακτές μας, ανθρώπινα πτώματα. Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που έφεραν τον πόλεμο στα σπίτια τους και κοιτούν να σώσουν τις ζωές των παιδιών τους και τις δικές τους. Πνιγμένα βρέφη, πτώματα στοιβαγμένα σε κοντέινερ, είναι η καθημερινότητα των κατοίκων. Στη χώρα μας υπήρξε και υπάρχει θετική κοινωνική ανταπόκριση από έναν λαό που γνωρίζει από προσφυγιά και εμείς ως Σύλλογος, σαφώς στεκόμαστε αλληλέγγυοι.

Όταν σε οδηγούν στη φτώχεια, την ανέχεια, την εξαθλίωση, τότε ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση. Πρέπει να δούμε δυνατότητες κοινής δράσης μέσα στα συνδικάτα ή σε πρωτοβουλίες συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες του κινήματος. Να προωθήσουμε τον συντονισμό από τα κάτω, μέσα από συντονιστικές επιτροπές, συντονισμούς πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, αξιοποιώντας την θετική εμπειρία του παρελθόντος. Και αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται με όρους κινήματος, συλλογικής και δημοκρατικής συμμετοχής των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, που θα μας διαφοροποιεί από την κυρίαρχη αντίληψη της ανάθεσης προτάσσοντας την ενεργή συμμετοχή και δράση των εργαζομένων.

Στα θέματα αιχμής συμπεριλαμβάνονται: το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, η υπερφορολόγηση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και τα θέματα της υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας. Τέλος, χρειάζεται να αναδείξουμε ανάγλυφα τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα και τις συνέπειές της σε όλο το φάσμα της ζωής των νησιωτών. Βασικές ανάγκες, όπως η περίθαλψη, η εκπαίδευση, το σπίτι, η εργασία, το μέσο μεταφοράς, κοντεύουν να γίνουν αποκλειστικά προνόμια πλουσίων.

Καθήκον μας το επόμενο διάστημα είναι να συμμετάσχουμε και να οργανώσουμε την αντίσταση των εργαζομένων, να οικοδομήσουμε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την ακύρωση των μνημονίων και τη σύνδεση της συνδικαλιστικής πάλης με τον αγώνα για τη διαγραφή του χρέους, το δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, για τη φορολόγηση του πλούτου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού και του τόπου.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!!

Ο Σύλλογός μας, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ,

καλώντας όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά

σε όλες τις κινητοποιήσεις σε κάθε νησί των Κυκλάδων.

Ετικέτες: