Απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2015

“Η άσκηση διοίκησης είναι πράξη κι όχι θεωρία”

Μετρήσιμο έργο δεκαεπτά μηνών που αναπτύσσεται στο σύνολο των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Την απόφαση να διεκδικηθεί αλλά και να οικοδομηθεί ένα ουσιαστικό μέλλον για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου μετέτρεψε σε πράξη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο να παρουσιάζει μετρήσιμο έργο καθ΄ όλη τη διάρκεια των δεκαεπτά πρώτων μηνών που ο ίδιος, κρατά τα “ηνία” της πιο δύσκολης γεωγραφικά Περιφέρειας σε εθνικό αλλά κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Ρόδο, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων, ο κ. Χατζημάρκος προέβη στην έκθεση των πεπραγμένων της Περιφέρειας από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 για όλα τα πεδία και τους τομείς που υπήρξε καταγεγραμμένη προσπάθεια αλλά κυρίως αποτέλεσμα από την Περιφερειακή Αρχή, κόντρα στις αντιξοότητες που θέτει η σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

“Η έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η αιφνιδιαστική περικοπή του χρηματοδοτικού πλαισίου ΕΣΠΑ της περιόδου, σε συνδυασμό με την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, διαμόρφωσαν το εκρηκτικό περιβάλλον που απείλησε να μετατρέψει το DNA της Περιφέρειας μας, τη νησιωτική φύση της, από ευλογία σε κατάρα. Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, στέκομαι σήμερα απέναντι σε εσάς και στους συμπατριώτες μας παρουσιάζοντας έναν απολογισμό δράσης που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί απολογισμό περιόδου “ειρήνης” και “ευημερίας”” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, προχωρώντας στην παρουσίαση των πεπραγμένων.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, αμέσως μετά από τον ίδιο, τον λόγο πήραν οι αντιπεριφερειάρχες, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιώργος Λεονταρίτης, ενώ σε τοποθετήσεις προέβησαν και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης, καθώς επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος, Σταύρος Φρούντζας από την παράταξη Νησιωτική Ανατροπή. Απόντες ήταν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και της Ελληνικής Αυγής.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος. Ολόκληρος ο απολογισμός στο web tv της ιστοσελίδας της εφημερίδας.

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα

Επισημαίνοντας εξ αρχής πως, “Το Αιγαίο έχει ανάγκη να πιστέψει, έχει ανάγκη να αναγεννηθεί, έχει ανάγκη να ξαναγράψει ιστορία” ο Γιώργος Χατζημάρκος διευκρίνισε πως, η Περιφέρεια ανταποκρινόμενη σε αυτήν την ανάγκη, “προχώρησε σε στρατηγικές κινήσεις που σε όλους τους τομείς κινήθηκαν πέρα από τα εθνικά σύνορα” καθώς απόφαση της Περιφερειακής Αρχής υπήρξε ότι, η μάχη της νησιωτικότητας “πρέπει να να δοθεί όχι μόνο στα νησιά, όχι μόνο στην χώρα, αλλά και στην Ευρώπη”.

Ξεκινώντας την λεπτομερέστατη παρουσίαση των πεπραγμένων ανά τομέα, προχώρησε στην αναφορά σχετικά με τον Τουρισμό. Δηλώνοντας πως, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, η ΠΝΑΙ κλήθηκε να αναλάβει κι εθνικό ρόλο, τόνισε χαρακτηριστικά πως, “συνεργάστηκε με τους καλύτερους στον κόσμο στον τομέα του τουρισμού και της επικοινωνίας, για να αναστρέψει το διεθνές κλίμα ενάντια στη χώρα μας” λέγοντας μάλιστα ότι, “Η συνεργασία μας με το κορυφαίο διεθνώς ειδησεογραφικό δίκτυο CNN για την προβολή των νησιών μας, ουσιαστικά ήταν ένα εθνικό στοίχημα ανάσχεσης της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεών της με παραδοσιακές και νέες αγορές”.

Πέραν αυτού, ο ίδιος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο “τριετές πλάνο δράσεων προβολής σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και την Marketing Greece, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε και στη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. “Συμμετείχαμε σε 19 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με προεξέχουσα την WTM 2015 στο Λονδίνο όπου το Νότιο Αιγαίο είχε μια επιβλητική παρουσία και παρουσίασε μαζί με το CNN το νέο του brand στο διεθνές κοινό” σημείωσε, λέγοντας παρακάτω, πως, παράλληλα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η Περιφέρεια υλοποίησε 24 στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες στον διεθνή και εγχώριο τύπο, ενώ διοργάνωσε και 17 συνέδρια και ημερίδες, με στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή του τουριστικού προϊόντος του Νοτίου Αιγαίου.

Πολιτισμός: Παράδοση και ιστορία εκτός συνόρων

Αδιαπραγμάτευτη αξία για την Περιφέρεια αποτελεί ο Πολιτισμός, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη συνέχεια ο Γιώργος Χατζημάρκος, απαριθμώντας μία σειρά δράσεων που ανέδειξαν και προέβαλαν την πλούσια κληρονομιά του Νοτίου Αιγαίου. “Ο πολιτισμός για εμάς είναι σταθερή προτεραιότητα αφού πιστεύουμε πως οι λαοί που δεν τιμούν την ιστορία και την παράδοσή τους δεν έχουν μέλλον κι εμείς οι νησιώτες εκτός από πλούσιο παρελθόν έχουμε και λαμπρό μέλλον” επεσήμανε, αναφερόμενος στην έκθεση “Ρόδος ένα ελληνικό νησί στις Πύλες της Ανατολής” που “ταξίδεψε” στο Παρίσι αλλά και στις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με τον παγκόσμιας φήμης Έλληνα γλύπτη, Νίκο Φλώρο καθώς και με το Μουσείο Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στο Τολέδο. Στοίχημα που κέρδισε η Περιφέρεια εντός των πρώτων δεκαεπτά μηνών υπήρξε και η πραγματοποίηση μικρότερων ή μεγαλύτερων εκδηλώσεων σε κάθε νησί, ενώ σημαντικό γεγονός υπήρξε και η συνεργασία με φορείς που υπηρετούν τον Πολιτισμό. Άξια λόγου υπήρξε η 4μηνη πρωτοποριακή δράση “Discover South Aegean” στο εμπορικό κέντρο Golden Hall της Αθήνας, μέσω της οποίας προβλήθηκε η γαστρονομία, η ιστορία και ο πολιτισμός των νησιών, αλλά και η συνεργασία με τον διεθνούς φήμης ηθοποιό, Γιώργο Χωραφά, “πρεσβευτή της Δήλου”, αποτέλεσμα της οποίας, ήταν η προβολή του ντοκιμαντέρ σε Δήλο, Αθήνα και δη, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μεταξύ των συνδιοργανώσεων που ανέπτυξε η Περιφέρεια θα πρέπει να αναφερθεί και η συνεργασία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου SIFF στη Σύρο ενώ αξίζει να γνωστοποιηθεί ότι συνολικά αναπτύχθηκαν 71 δράσεις στις Κυκλάδες σε συνεργασία με 30 πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και με δέκα Δήμους, όπως αναλόγως και στα Δωδεκάνησα.

Αθλητισμός Δια Βίου Μάθηση και Περιβάλλον

Το πεδίο του Αθλητισμού “παντρεύτηκε” αρμονικά με τον πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό, με την Περιφέρεια να πραγματοποιεί συνολικά 40 δράσεις για παιδιά κι εφήβους, αλλά και να λειτουργεί καταλυτικά για τη διεξαγωγή δεκατεσσάρων αθλητικών δραστηριοτήτων σε Δωδεκάνησα αλλά και σε Κυκλάδες. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθούν ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας “Cyclades Regatta 2015”, ο Ιστιοπλοϊκός αγώνας “RODOS CUP 2015” και το “Vikelas Cup”. “Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε μεγάλα εθνικά αθλητικά γεγονότα” σημείωσε, κάνοντας μνεία και στις αθλητικές δράσεις με παγκόσμια απήχηση που η ΠΝΑΙ υπήρξε συνδιοργανωτής όπως ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός “PARKOUR & FREE RUNNING” στη Σαντορίνη.

Μεταφέροντας την αναφορά του στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης, μίλησε και “για τη σύναψη δύο νέων προγραμματικών συμβάσεων με το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες όπου επιπλέον θα συμμετέχει και το Επιμελητήριο Κυκλάδων”. Όπως πρόσθεσε, “Όλα τα επιτυχημένα προγράμματα συνεχίζονται και εμπλουτίζονται με καινοτόμες δράσεις όπως είναι το “Γνωρίζω τον Τόπο μου” εξειδικευμένο σε αρκετά από τα νησιά μας και η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης με όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται”.

Το δικό της στίγμα έδωσε η Περιφέρεια και σε επίπεδο “ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης και της συλλογικής ευθύνης” διοργανώνοντας μεταξύ άλλων σε συνεργασία με το Τμήμα Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τον διαγωνισμό συγγραφής σχολικού παραμυθιού με τίτλο “Οι Μικροί Νησιώτες - οι Μικρές Νησιώτισσες, η Θάλασσα, ο Αέρας και οι Δυνάμεις της Φύσης”, με τα έργα των μαθητών να έχουν εκτεθεί ήδη και στο Golden Hall, αλλά και τα δύο καλύτερα εξ αυτών να διανεμήθηκαν στη γ΄ τάξη των δημοτικών σχολείων του Νοτίου Αιγαίου. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να αναφερθεί και η οργάνωση του προγράμματος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αλλά και η στήριξη στο 1ο TEDx στη Ρόδο.

Κοινωνική δράση και στήριξη πρωτογενούς τομέα

Στον Τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 2015, πέρα από την κατά την αρμοδιότητα της διεκπεραίωση των διοικητικών ζητημάτων των πολιτών, υλοποίησε δράσεις όπως “αγορές συστημάτων ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου, αγορά εκπαιδευτικού υλικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διεξαγωγή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ΚΔΑΠ και Ιδρύματα” ενώ, παράλληλα όπως ο Περιφερειάρχης ανέφερε, “ελήφθησαν οι αποφάσεις κατανομής πίστωσης για την επιχορήγηση των Προνοιακών Ιδρυμάτων της ΠΝΑΙ, α’ και β’ εξαμήνου του έτους 2015”, έγιναν ενημερώσεις των ΚΑΠΗ και των Δήμων για προγράμματα, ελέγχθηκε το σκηνικό υλικό που διαθέτει η ΠΝΑΙ για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς επίσης, “έγινε καταγραφή των ιδιοκτητών λαϊκής ή προσφυγικής κατοικίας, καθώς και όλων των στοιχείων των κατοικιών αυτών σε ηλεκτρονικό αρχείο, προκειμένου να γίνουν απαραίτητες διορθώσεις στα παραχωρητήρια, κατεγράφησαν 2.877 δικαιούχοι δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ σε ηλεκτρονικό αρχείο, όπως επίσης δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό αρχείο των δικαιούχων άδειας εργασίας αλλοδαπού”.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, εξετάσθηκαν 162 αιτήσεις με κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών για ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο Ρόδου και 17 στο κοινωνικό παντοπωλείο Σύρου, ενώ επανεξετάσθηκαν οι δικαιούχοι τους συνολικά. Τέλος, σχετικά με το κρίσιμο πεδίο της κοινωνικής μέριμνας, ο Γιώργος Χατζημάρκος έκανε μνεία στην προετοιμασία της Περιφέρειας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΤΕΒΑ (επισιτιστική και υλική βοήθεια σε απόρους) ενώ με φόντο το προσφυγικό ζήτημα, γνωστοποίησε πως, η Περιφέρεια μερίμνησε για τους ιατρικούς ελέγχους και την κάλυψη των Σωμάτων Ασφαλείας που καθημερινά φροντίζουν για τις ροές των προσφύγων που φθάνουν σε νησιά της Περιφέρειας.

Παράλληλα, αποτελεσματικές υπήρξαν οι ενέργειες της ΠΝΑΙ για την προβολή κι ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με τον Περιφερειάρχη να κάνει ξεχωριστή μνεία στις λύσεις για τα δημοτικά σφαγεία αλλά και για τα ελαιοτριβεία.

Τιτάνια προσπάθεια για τα έργα ΕΣΠΑ

Η τοποθέτηση του Γιώργου Χατζημάρκου επικεντρώθηκε και στο κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, επισημαίνοντας μάλιστα, πως, το 2015 έπρεπε η Περιφέρεια να διαχειριστεί τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επηρέασαν τις πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις όποιες συνέπειες υπήρξαν στην εκτέλεση των εργασιών σε όλα τα έργα. Μάλιστα μίλησε για το “χρηματοδοτικό κενό” που προκλήθηκε από τη “συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση να κλείσουν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα στο ύψος των κοινοτικών πόρων, με μηδενισμό δηλαδή της εθνικής συμμετοχής”, ένα ακόμη γεγονός που όπως εξήγησε, προκάλεσε σοβαρό “πονοκέφαλο” στην Αυτοδιοίκηση. “Στην πρώτη περίπτωση οι υπηρεσίες μας σε πλήρη συντονισμό με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας πέτυχαν να διασφαλίσουν ομαλή χρηματοδότηση των έργων με αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αιτήσεις διακοπής εργασιών των αναδόχων λόγω μη πληρωμής τους” ενώ “Στη δεύτερη περίπτωση με τις πολιτικές παρεμβάσεις που κάναμε εξασφαλίσαμε δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης για συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων που θα έμεναν εκτός ΕΠ ΚΝΑ έως και την ολοκλήρωσή τους”.

Παρουσιάζοντας και αρκετά οικονομικά στοιχεία για έργα της Περιφέρειας, έκανε λόγο στο σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης της ΠΝΑΙ, που ταλανίζει και τις δύο Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μιλώντας ταυτόχρονα και για όσες μελέτες κι έργα προχώρησαν με τις υπάρχουσες δυνάμεις.

ΦΠΑ, Στόχος 2 και γραφείο Βρυξελλών

Σαφή υπήρξαν τα μηνύματα του Περιφερειάρχη και για το μεγάλο πλήγμα της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος (ΦΠΑ) στα νησιά, υποστηρίζοντας πως, αυτός ο αγώνας δεν βρήκε συμμάχους εντός της χώρας, ζήτημα μείζονος σημασίας, για το οποίο τόνισε ότι, “η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει τον αγώνα τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μαζί με τους Δήμους της Περιφέρειας και το σύνολο των φορέων της αγοράς και της κοινωνίας”.

Πέραν αυτού, προσθέτοντας μάλιστα, πως, με “αλλοιωμένα στοιχεία” η Περιφέρεια παραμένει στον Στόχο 2, που ανήκουν οι πλούσιες Περιφέρειες της Ευρώπης, οι οποίες “στερούνται” πόρους, υπενθύμισε τον τιτάνιο αγώνα που κάνει η Περιφερειακή Αρχή – σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο – ώστε να επιχειρήσει την “απένταξή” της, ώστε το Νότιο Αιγαίο να τύχει – αν επιτευχθεί ο υψηλός στόχος – της οικονομικής στήριξης που πράγματι έχει ανάγκη.

Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε ότι ήδη λειτουργεί το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, αναφέροντας για ακόμη μία φορά πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα παρέμβασης της ΠΝΑΙ στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Υγεία, υδατοδρόμια, σχολικές μονάδες

Στον επίλογό του, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να κάνει ειδική μνεία αναφορικά με την προσπάθεια της Περιφέρειας να επιτύχει μέσω πιέσεων την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την χρηματοδότηση ιατρών στα μικρά νησιά, επισημαίνοντας, πως την πρωτοβουλία της, “μιμούνται” σταδιακά κι άλλες Περιφέρειες πανελλαδικά.

Την τοποθέτηση του, εστίασε όμως και στο θέμα της ανάπτυξης των υδατοδρομίων, στόχος που όπως τόνισε, εκτιμά πως θα υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας θητείας, με την ΠΝΑΙ να έχει προβεί σε συνεργασία ήδη με 23 νησιά και τα αντίστοιχα Λιμενικά Ταμεία τους για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών.

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού του, ο Περιφερειάρχης επέλεξε να υπογραμμίσει την απόφαση οικονομικής ενίσχυσης των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με 4 εκατ. Ευρώ, αλλά και να μιλήσει για τη σπουδαιότητα των αρχιτεκτονικών μελετών.

Φινάλε με μεταναστευτικό - προσφυγικό

Ζήτημα για το οποίο υπήρξε ιδιαιτέρως ουσιαστικός ο Γιώργος Χατζημάρκος, αποτέλεσε το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

“Θα προσέξατε ότι λείπει από τον απολογισμό μας το μεγάλο σήμερα ζήτημα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη, το προσφυγικό. Λείπει όχι γιατί δεν έχουμε έργο να παρουσιάσουμε αλλά γιατί έχουμε επιλέξει στο συγκεκριμένο θέμα να δουλέψουμε με πολύ περισσότερα έργα από λόγια, να δουλέψουμε ψύχραιμα χωρίς υστερικές αντιδράσεις και με πολύ μεγάλο σεβασμό στο φαινόμενο το ίδιο, στις αρχές του ανθρωπισμού που υπηρετούμε με ευλάβεια, του διεθνούς δικαίου (...)” σημείωσε κατηγορηματικά, μιλώντας επιγραμματικά για ένα ζήτημα, του οποίου οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνον στο νησιώτικο χώρο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πρόσθεσε δε, ότι η συμβολή της Περιφέρειας σε αυτό το θέμα είναι καθοριστική και ξεκινά “από την διαχείριση των ανθρώπινων απωλειών, την δρομολόγηση επιπλέον σκαφών για την μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα μέχρι και την τροπολογία που έδωσε τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να δαπανά νομίμως για την διαχείριση των ροών, χρήματα (άρθρ. 14 του ν. 4332/2015)”.

Προτού βάλει τελεία στην εν λόγω αναφορά του, δήλωσε κατηγορηματικά πως, στόχος της ΠΝΑΙ είναι να συνεχίσει να αποτελεί “έναν αξιόπιστο συνομιλητή” έναντι των αρμοδίων για το κρίσιμο θέμα τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, δουλεύοντας επάνω σε αυτό ουσιαστικά, “χωρίς προϋποθέσεις και προσωπική ατζέντα”.

Τονίζεται πως, στον επίλογό του, ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τα στελέχη της Περιφέρειας και τους συνεργάτες τους σε κάθε επίπεδο.