Το μείζον ζήτημα του εκσυγχρονισμού των λύσεων για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών, συζητήθηκε στην κοινή σύσκεψη ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ

Επάρκεια πόρων με εξοικονόμηση κόστους

  • Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2016 - 06:16

Οι ενέργειες, στην κατεύθυνση της στήριξης των νησιών, που ολοκληρώθηκαν ή που αναμένεται να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, συζητήθηκαν στην κοινή διευρυμένη σύσκεψη εργασίας των συμβουλίων ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. και ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., με τη συμμετοχή βουλευτικών εκπροσώπων νησιωτικών περιοχών.

Στην κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε το θέμα της «Νησιωτικότητας και της Νησιωτικής Πολιτικής», κατατέθηκε πλήθος προτάσεων, οι οποίες, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου δράσης που θα στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των νησιών και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή της η κυβερνητική αντιπροεδρία, επισημαίνει, πως η διαμόρφωση του παραπάνω σχεδίου θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα που δημιουργεί η φυσική θέση των νησιών, καθώς επίσης και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην παροχή βασικών υπηρεσιών, αλλά και τις ανισότητες που εντοπίζονται ανάμεσα στα νησιά και τις διάφορες νησιωτικές περιοχές.

Πληθώρα θεμάτων σχετικά με τη νησιωτικότητα

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε άτυπη συντονιστική ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει ταχύτατα στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, με στόχο εντός του φθινοπώρου να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη κυβερνητικών μέτρων που θα αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματα των νησιωτών.

Συγκεκριμένα, τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και στα οποία θα αναζητηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα είναι τα ακόλουθα:

1. Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια

2. ΦΠΑ: Μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών και βελτίωσης της εισπραξιμότητας

3. Μεταφορικό ισοδύναμο

4. Ενίσχυση των κοινωνικών/δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες

5. Διαμόρφωση θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής

6. Υποδομές

7. Χωροταξικά θέματα

8. Εργαλεία χρηματοδότησης μικρής κλίμακας

9. Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας

10. Νέο μοντέλο ανάπτυξης (καινοτομία, ενεργειακή αυτάρκεια, τηλεϊατρική κ.ά.) με πιλοτικές εφαρμογές σε επιλεγμένα νησιά

Τέλος στην αναχρονιστική και κατεστημένη πρακτική

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουλίου, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, εγκρίθηκε η εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρή Δρίτσα, σχετικά με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά στην υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου και το οποίο εκτιμάται, ότι θα εξασφαλίσει επάρκεια υδατικών πόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει σε σημαντικές εξοικονομήσεις για το δημόσιο.

Κατ’ επέκταση των ανωτέρω, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νησιά  Πάτμο, Αρκιούς και Καστελλόριζο, για την ανάδειξη αναδόχου επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης (περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ολοκλήρωση συνοδών έργων, η αδειοδότηση, η συντήρηση κλπ) για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των νησιών βάζει τέλος στην αναχρονιστική και κατεστημένη πρακτική της μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία αλλά και σε ένα καθεστώς που ευνοούσε αδιαφανείς διαδικασίες, εξασφαλίζει επάρκεια υδατικών πόρων για τα νησιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τουρισμό, ενώ παράλληλα μειώνει δραστικά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα η μεταφορά νερού κόστιζε 10,30 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, πλέον ΦΠΑ, ενώ μετά τον διαγωνισμό για τα νησιά Πάτμο και Αρκιούς το κόστος παραγωγής πόσιμου νερού δεν θα ξεπερνά τα 0,64 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, πλέον ΦΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού αυτού προγράμματος, πρόκειται να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μελετηθεί η διαδικασία, για την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για όλα τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά, έπειτα από προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους.

Παράλληλα το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αποφάσισε να διερευνηθούν και εναλλακτικές δυνατότητες υδροδότησης των άνυδρων νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, αξιοποιώντας και σχετικές επιστημονικές μελέτες, προκειμένου στο τέλος να επιλεγούν οι βέλτιστες λύσεις για τις τοπικές κοινωνίες με την πλέον ορθολογική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων.

Ενσωμάτωση της πρότασης της περιφερειακής αρχής

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της εξεύρεσης λύσεων για την εξυπηρέτηση των άνυδρων νησιών, την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για το γεγονός, ότι μια ακόμη πρόταση της περιφερειακής αρχής, που είχε διατυπωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014, έρχεται να ενσωματωθεί στην κυβερνητική πολιτική.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Ρόδο, τόνισε, πως αισθάνεται ευτυχής για την ενσωμάτωση της πρότασης της ΠΝΑι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα νησιά, σημειώνοντας, πως «παρά την κριτική που δεχτήκαμε από κάποιους χώρους τον Σεπτέμβριο του 2014, η λογική νίκησε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και ένα ακόμη μεγάλο, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα νησιά μας, διευθετείται με τον καλύτερο τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε από το Μάιο εισηγηθεί την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, καθώς σε σχετική ενημέρωσή του προς το κοινοβουλευτικό σώμα, είχε σημειώσει, ότι μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν ήδη στη Σχοινούσα, τη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, ενώ στην Αμοργό και τη Δονούσα κατασκευάζονται, μετά από δημοπρατήσεις, τα συνοδά έργα για να λειτουργήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες, άνευ απροόπτου, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ενώ σχετικά και η αφαλάτωση της Ηρακλειάς, βρίσκεται σε κατεύθυνση υλοποίησης, δεδομένου, ότι όλες οι αδειοδοτήσεις, όπως και η μελέτη κατασκευής των συνοδών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ το έργο, προϋπολογισμού περίπου 466 χιλιάδων ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των συνοδών έργων, για τις αφαλατώσεις των νησιών της Κιμώλου και της Αμοργού, βρίσκονται στο στάδιο της ένταξής τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και η υλοποίησή τους αναμένεται άμεσα.

 

Ετικέτες: