Σε εγρήγορση η Πολιτική Προστασία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ετοιμότητα για τον «Ξενοφώντα»

  • Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:20

Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με το φαινόμενο «Ξενοφών» που έχει ξεκινήσει να πλήττει την χώρα από εχθές το βράδυ, κάνει αισθητή την παρουσία του και στις Κυκλάδες, θέτοντας σε εγρήγορση τις δυνάμεις της Πολιτικής προστασίας.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τα νησιά, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, βάσει των οποίων και η Υπηρεσία Πολιτικής προστασίας παρέχει συνεχή ενημέρωση τις τελευταίες ημέρες, για προστασία των πολιτών. 

Η ισχυρή κακοκαιρία από εχθές την εμφάνιση της οφείλεται σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα, ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης που συνδυάζεται με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας ενισχυμένους βορείους ανέμους, οι οποίοι θα πνέουν θυελλώδεις έως και τα 10 μποφόρ, ενώ θα υπάρξει και κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της μετακίνησης, από τη βορειοανατολική Ευρώπη ψυχρών αέριων μαζών. 

«Υπάρχει μόνιμο σχέδιο πολιτικής προστασίας»

Για την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων μίλησε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Θανάσης Δρόσος, ο οποίος στάθηκε στον μόνιμο σχεδιασμό που διέπει τις ενέργειες για ανάλογες περιπτώσεις, καθώς όπως είπε «Υπάρχει μόνιμο σχέδιο πολιτικής προστασίας. Κάθε φορά που ανακοινώνεται η εκδήλωση εκτάκτων φαινομένων, οποιασδήποτε μορφής, τίθενται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να αντιμετωπιστεί εάν προκύψει οποιοδήποτε θέμα».

Για τη συνεργασία των φορέων αλλά και την ετοιμότητα του προσωπικού, σημείωσε ότι «Έχουμε σε αρκετά νησιά μηχανήματα έργου με συμβάσεις της πολιτικής προστασίας. Είμαστε σε συνεργασία με τους Δήμους και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς για να αντιμετωπίσουμε ότι κι αν συμβεί, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας, διότι και από προσωπικό και από χρηματοδότηση ας μην πούμε καλύτερα που βρισκόμαστε. Όταν έχουμε επικινδυνότητα για πυρκαγιές ή για έντονα καιρικά φαινόμενα, πάντα κινητοποιούμε τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να είναι σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, είναι το προσωπικό της Περιφέρειας, σε όσα νησιά έχουμε, είναι ενήμεροι όλοι οι Δήμοι να είναι σε ετοιμότητα, υπάρχουν οι εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας, που και αυτές είναι πάντα σε ετοιμότητα αν χρειαστεί. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία τύπου για να ενημερωθεί ο κόσμος».

Ειδικά σε ότι αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έχουν ανακοινωθεί, διευκρινίστηκε εκ μέρους του κ. Δρόσου η αρμοδιότητα αφορά στο Λιμενικό, καθώς όπως είπε «αυτά τα καιρικά φαινόμενα είναι άνεμοι και οι άνεμοι είναι στα πελάγη, οπότε εκεί δεν έχουμε αρμοδιότητα εμείς, είναι το Λιμενικό. Η Πολιτική Προστασία δεν εμπλέκεται σε κανένα συμβάν στη θάλασσα. Εμείς εμπλεκόμαστε μόνο σε στεριανό χώρο, είτε αφορά φυσικές καταστροφές είτε τεχνολογικές, που θα συμβούν σε κάποιο νησί. Άρα, επειδή αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι άνεμοι, που τους δίνουν έως τα 10 μποφόρ, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε δελτίο τύπου, να ενημερώσουμε τους Δήμους, όπως κάνουμε πάντα, για να είναι σε ετοιμότητα και οι δικές τους υπηρεσίες και τα δικά τους μηχανήματα. Είμαστε σε συνεννόηση και συντονισμό και για ότι άλλο χρειαστεί. Δεν έχουμε κάποιο επιπλέον μέτρο να πάρουμε, εκτός των όσων ήδη παίρνουμε».

«Υπάρχει συναρμοδιότητα»

Ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής προστασίας, Αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Μάριος Βουτσίνος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις επιπλέον ενέργειες στις οποίες προέβη το Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, λόγω των συνεχών επισημάνσεων για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, γνωστοποίησε ότι δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια, πέραν των όσων ήδη έχουν αποφασιστεί για παρόμοιες καταστάσεις.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Το Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για αυτά τα θέματα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, μία στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, για την αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινάει 1ηΜαΐου με 31ηΟκτωβρίου, και άλλη μία τον Νοέμβριο, για τα πλημμυρικά φαινόμενα και γενικότερα για όλα τα φαινόμενα της χειμερινής περιόδου. Το ίδιο που συμβαίνει με το αντίστοιχο περιφερειακό όργανο». 

Για την επικείμενη έντονη κακοκαιρία ενημέρωσε ότι «ο μηχανισμός δουλεύει σε συνεργασία όλων των υπηρεσιών, των φορέων και των εθελοντών. Το φαινόμενο που χτυπάει την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, το περιμένουμε να κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, με θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ, ενδεχομένως να έχουμε και βροχές με καταιγίδες. Εμείς αυτό που κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα μέρος του προσωπικού να τίθεται σε επιφυλακή, σε περίπτωση που υπάρξουν καταστροφές από φυσικά φαινόμενα. Το προσωπικό αυτό είναι εργάτες, οδηγοί, χειριστές, οι οποίοι αν χρειαστεί να επέμβουν με οχήματα ή μηχανήματα έργου του Δήμου, σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική και τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες».

Για τα αναμενόμενα αποτελέσματα και την αντιμετώπιση τους ο κ. Βουτσίνος, αφού επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε επιφυλακή έχουν εμπειρία, καθώς έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν έντονες καταστάσεις, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα συνήθως των έντονων ανέμων περιορίζονται σε σπασμένα κλαδιά και πεσμένα καλώδια, ενώ ειδικά για πλημμυρικά φαινόμενα, τέτοια έχουν να σημειωθούν τουλάχιστον μία τετραετία, οι δε καταστροφές από πλημμύρες πάνω από μία δεκαετία στο νησί. 

Για τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένονται εξήγησε ότι «μέτρα προστασίας για τον αέρα δεν είναι εύκολο να πάρεις. Ο κόσμος καλό είναι να γνωρίζει ότι πρέπει να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις το διάστημα που σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις το φαινόμενο αυτό θα βρίσκεται σε κορύφωση». 

Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδων και πρόκλησης πλημμυρών, ενημέρωσε ότι «αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο είναι ένας πολύ καλός καθαρισμός των ρεμάτων, όπου υπάρχει πρόσβαση και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης αναλαμβάνει τον καθαρισμό των φρεατίων».

Καθώς πολλές φορές από έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκληθεί καταστροφές είτε σε λιμενικές εγκαταστάσεις, με αποκολλήσεις ακόμα και λιμενικών κρηπιδωμάτων, σε κτίρια που παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, σε σαθρά τοιχία αντιστήριξης δρόμων, για τις οποίες όμως δεν μπορεί να προβλεφθούν ειδικά προληπτικά μέτρα, με τον Αντιδήμαρχο να εύχεται «Αυτά δεν μπορούν να προβλεφθούν. Ελπίζουμε να μην έχουμε ζημιές. Αν συμβεί κάτι στο λιμάνι το αναλαμβάνει το Λιμεναρχείο με το Λιμενικό Ταμείο, αν συμβεί κάτι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο το αναλαμβάνει η Περιφέρεια, αν συμβεί κάτι με τα φρεάτια πρέπει να τρέξει η ΔΕΥΑΣ, αν πλημμυρίσει κάποιο σπίτι πρέπει να πάει η Πυροσβεστική, αν κοπούν δέντρα θα πρέπει να πάει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Γι’ αυτό υπάρχει συναρμοδιότητα».

Λιμεναρχείο σε πλήρη ετοιμότητα

Καθώς το κύριο στοιχείο της έντονης κακοκαιρίας είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η ετοιμότητα των Λιμενικών Αρχών, που έχουν πραγματοποιήσει όλη την σχετική προετοιμασία για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποσόβηση των αρνητικών συνεπειών.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση, «η Υπηρεσία μας έχει ενημερωθεί εγκαίρως και έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, όπως το να έρθει σε επαφή με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς και εγγράφως ώστε να γνωρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες των επομένων ημερών δεν θα είναι και οι καλύτερες να λάβουν τα μέτρα τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα περιστατικά».

Ενημέρωση υπήρξε και στις κύριες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στον χώρο του λιμανιού, όπως το ναυπηγείο του Νεωρίου και ηSekavin, με τον κ. Βαμβακούση να αναφέρει ότι «έχουν γίνει οι ενημερώσεις και επαφές με το ναυπηγείο ώστε να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα για την ασφάλεια τόσο των χερσαίων όσο και των πλωτών εγκαταστάσεων, αλλά και με την Sekavinγια το πλοίο της, το οποίο, ως αποτέλεσμα αλληλέγγυας συνεργασίας με το Νεώριο, έχει προσδέσει για ασφάλεια εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου». 

Πέραν του ενδιαφέροντος του Λιμεναρχείου για το λιμάνι της Ερμούπολης, ανάλογες κινήσεις ενημέρωσης πραγματοποίησε και σε λοιπές περιοχές της Σύρου, όπου «με τα δύο περιπολικά οχήματα που διαθέτει διενεργεί συνεχείς περιπολίες σε όλα τα σημεία που υπάρχουν σκάφη, σε όλους τους ορμίσκους και τις λιμενικές εγκαταστάσεις όπως Φοίνικα, Βάρη, αλιευτικό καταφύγιο κ.λ.π.».

Έμφαση έδωσε κυρίως στην πρόληψη, λέγοντας ότι «συνεχίζουμε να ενημερώνουμε και να είμαστε παρόντες όπου κριθεί αναγκαίο. Και προληπτικά, όχι μόνο κατασταλτικά, που έρχεται σε δεύτερο χρόνο, γιατί αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η πρόληψη. Η υπηρεσιακή ανησυχία είναι έκδηλη, μία ανησυχία που σημαίνει εγρήγορση. Μία επαγγελματική ανησυχία που μεταφράζεται θετικά στη διαχείριση των θεμάτων που δύναται να προκύψουν». 

Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί και για τα δύο κατασχεμένα πλοία που βρίσκονται δεμένα στο Καρνάγιο, με τον Λιμενάρχη να ενημερώνει ότι «για το ένα σκάφος που είναι κατασχεμένο για λαθραία τσιγάρα και βρίσκεται στην παραφυλακή της Υπηρεσίας, ενισχύθηκαν τα σχοινιά πρόσδεσης και βάλαμε τα απαιτούμενα ελαστικά πραβλήματα, ενώ το ίδιο έγινε και για το από 5ετίας κατασχεμένοcatamaran, μέσω του μεσεγγυούχου».

Καθώς η Σύρος διαθέτει το μεγαλύτερο και πλέον ασφαλές λιμάνι στο σύνολο του νομού, θα αποτελέσει ένα σίγουρο αγκυροβόλιο και για το οποίο ο Λιμενάρχης ενημέρωσε ότι «είναι ήδη σε ετοιμότητα για να δεχθεί πλοία τα οποία θα θελήσουν να προσεγγίσουν. Είναι προγραμματισμένο να έρθει σήμερα κρουαζιερόπλοιο από τη Μύκονο, ενώ θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι του λιμένα προκειμένου να προσδέσουν ασφαλώς σκάφη».

Με την επισήμανση από μέρους του ότι «είμαστε πανέτοιμοι για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες», διευκρίνισε ότι «έχουμε κάνει τέτοια διαχείριση ώστε να αξιοποιηθεί κάθε χώρος του λιμένα με τον καταλληλότερο δυνατό τρόπο».

Κλειστά σχολεία σε νησιά

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έλαβαν Δήμοι ανά τις Κυκλάδες, είναι και το κλείσιμο των σχολείων, ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για τους μαθητές, με τους Δημάρχους Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Τήνο, καθώς με απόφαση του Δημάρχου, Γιάννη Σιώτου, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων του νησιού για σήμερα Τετάρτη, προς αποφυγή ατυχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση «Αποφασίζουμε την αναστολή λειτουργίας για μία ημέρα, ήτοι την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα των θυελλωδών ανέμων που προβλέπονται να επικρατήσουν στην περιοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών, προς αποφυγή ατυχημάτων».

Τα ανάλογα αναφέρονται και στην απόφαση του Δημάρχου Μυκόνου, Κώστα Κουκά, ενώ αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και από τον Δήμαρχο Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, βάσει της οποίας οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Άνδρου, θα παραμείνουν κλειστά τις επόμενες δύο ημέρες, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2018. «Η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση δελτίου έκτακτων καιρικών φαινομένων και κατόπιν του έκτακτου Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018». 

Μέτρα προστασίας

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες προστασίας:

- Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

- Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

- Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).