Προς συρρίκνωση και των δομών της Δικαιοσύνης

Επί δικαίων και αδίκων

Κατάργηση της θέσης Αντεισαγγελέα Εφετών

Μεγάλες δικαστικές υποθέσεις, σκάνδαλα με οικονομικές, πολιτικές και όχι μόνο προεκτάσεις, έχουν έρθει προ της δικαιοσύνης, στο Νομό των Κυκλάδων.

Έναν Νομό, που όμως όλο το τελευταίο διάστημα αποψιλώνεται από υπηρεσίες και δομές, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο υδροκεφαλισμός του κεντρικού κράτους των Αθηνών και ταυτόχρονα να συρρικνώνονται οι διοικητικές αρμοδιότητες της περιφερειακής Ελλάδας.

Προκειμένου να δικαιολογηθούν οι συρρικνώσεις αυτές, σε κάθε περίπτωση, έχει προηγηθεί η αποδόμηση των υπηρεσιών, σε ένα παιχνίδι πολιτικών τακτικών, που ευλόγως προϊδεάζει για συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Στις αρχικώς αδικαιολόγητες, αλλά κατ’ ουσίαν, προμελετημένες κινήσεις, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση κατάργησης της οργανικής θέσης Αντεισαγγελέα Εφετών στην Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, βάσει του υπ΄ αριθμ. 30/2013 Π.Δ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αφορά στην ανακατανομή των οργανικών θέσεων των Εισαγγελικών Λειτουργών ανά την Επικράτεια.

Εάν όλα τα ανωτέρω λειτουργήσουν συνδιαστικά, τότε είναι εμφανής η κυβερνητική πρόθεση για απώλεια της Σύρου της έδρας του εφετείου, όπως έχει ακουστεί και συζητείται, σε τοπικό επίπεδο, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα.

Και όπως σημείωνε σε παλαιότερο κείμενο του, προς το ΣτΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου «…τα Εφετεία που αποτελούν και τον προθάλαμο για τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δεν είναι ούτε στρατόπεδα, ούτε αναπτυξιακά προγράμματα, ούτε αποκεντρωμένες νομαρχιακές υπηρεσίες, για να αντιμετωπίζονται δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο».

Μακρά ιστορία

Η διάσπαση του Εφετείου, που ξεκίνησε το 2008, με τις πολιτικές μεθοδεύσεις, τακτικές και χειρισμούς της τότε πολιτικής ηγεσίας, είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στον Κυκλαδίτικο χώρο, με επιστολές, ψηφίσματα, ενστάσεις και προσφυγές, από το σύνολο του νομικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών.

Τότε (10-6-2008) ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, σε υπόμνημα του προς ο ΣτΕ, ανέφερε για το θέμα «…τα δικαστήρια δημιουργούνται πρωτίστως για να απονέμουν δικαιοσύνη και όχι για «εθνικούς» ή «αναπτυξιακούς» ή κομματικούς λόγους».

Δύο χρόνια αργότερα, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ενημέρωνε για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του εφετείου Β. Αιγαίου, πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που έθεταν δημόσια ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά σε δημοσίευμα της 30ης Δεκεμβρίου του 2010, ότι «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η υπόθεση της ίδρυσης ολοκληρώνεται, σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, όταν πολλές δομές κλείνουν, άλλες συγχωνεύονται και άλλες συρρικνώνουν τη δράση τους».

Και να που επανέρχεται σήμερα το θέμα του Εφετείου, με τους χειρότερους οιωνούς, να ξαναπασχολεί, με τον πλέον αρνητικό τρόπο.

Η κατάργηση της θέσης

Η κατάργηση της θέσης Αντιεισαγγελέα Εφετών, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να γίνεται αποδέκτης των σχετικών ενστάσεων.

Προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, αίτημα κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, στο οποίο αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί «πλήγμα στην εύρυθμη και το δυνατόν ταχεία λειτουργία της Δικαιοσύνης στη Δικαστική Περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου».

Τα προαναφερόμενα δικαιολογούνται καθώς «Στην Εισαγγελία Εφετών και στο Εφετείο Αιγαίου εκκρεμούν πολλές υποθέσεις προσδιορισμένες και μη, αρκετές δε από αυτές, λόγω αυξημένης σπουδαιότητας και εμβέλειας, που ξεπερνούν τα στενά τοπικά όρια της περιφέρειας μας. Είναι ακόμη γεγονός ότι ήδη σε μερικές από αυτές έχει ορισθεί Εφέτης Ανακριτής και ενδεχομένως να απαιτηθεί και σε άλλες υποθέσεις».

Το αίτημα λοιπόν αφορά στην αναστολή κατάργησης της συγκεκριμένης εισαγγελικής θέσης «μέχρι την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών και την επανεξέταση του θέματος αυτού, διότι δεν νοείται η αποψίλωση ενός σημαντικού και ιστορικού Εφετείου χωρίς κανένα λόγο που να σχετίζεται με την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά για λόγους οικονομικούς και ανύπαρκτους».

Δίνοντας παράλληλα και κάποιες από τις λοιπές διαστάσεις του θέματος, ο νομικός κόσμος της Σύρου επισημαίνει ότι «η περιοχή των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου και του Εφετείου Αιγαίου, είναι μία περιοχή που όλοι οι Έλληνες χαρακτηρίζουν σαν την «βαρεία βιομηχανία» της χώρας λόγω του τουρισμού. Γι’ αυτό το λόγο στην περιοχή πέραν του μόνιμου ενεργού πληθυσμού από Μάρτιο έως Οκτώβριο διαμένουν και δραστηριοποιούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα Έλληνες, Ευρωπαίοι και άλλοι αλλοδαποί, οι οποίοι, όπως σας είναι γνωστό, έχουν κατά επανάληψη υποβάλλει αρμόδια τα παράπονά τους για την αργοπορία της Δικαιοσύνης, οπότε οποιαδήποτε κατάργηση θέσης δικαστή, Εισαγγελέα, δικ. υπαλλήλου, Δικαστηρίου ή Υπηρεσίας δεν προσφέρει ούτε στην ουσία ούτε στην εικόνα της Δικαιοσύνης στον τόπο μας, στην Ελληνική Δημοκρατία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανάλογη διαμαρτυρία είχε διατυπώσει και ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, εκφράζοντας την αντίθεσή του, στην κατάργηση αυτή.

Ο κ. Δεκαβάλλας αιτήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης την επανεξέταση του Προεδρικού Διατάγματος, και την αναίρεση της κατάργησης, ειδικά σε ότι αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, «λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, αλλά και την ανάγκη για άμεση και αρτιότερη απονομή της δικαιοσύνης».

Το κείμενο αυτό του κ. Δεκαβάλλα κατέθεσε αναφορά στη Βουλή, για τον αρμόδιο υπουργό και ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Ν. Παγίδας: «Η αυτοδιοίκηση ας αναλάβει τις ευθύνες της»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Νίκος Παγίδας, αναφέρθηκε στην μεθοδευμένη προσπάθεια για διάλυση ενός ιστορικού Εφετείου.

Αιτιολογώντας την κατάθεση του συγκεκριμένου αιτήματος προς τον υπουργό τόνισε ότι «Όλα τα χρόνια ύπαρξης του ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου λειτουργεί μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια προστασίας της δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας της, με όλα τα μέλη να επιθυμούν την εύρυθμη και ταχεία απονομή της, στα όρια πάντα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων».

Σε ερώτημα σχετικά με τη σύνδεση αυτής της κατάργησης με την πιθανή κατάργηση του Εφετείου, ο κ. Παγίδας ανέφερε ότι «η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος από το κράτος των Αθηνών συγκλίνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνέδεσε τις εξελίξεις αυτές με τη διάσπαση των Εφετείων, λέγοντας: «Στον καιρό προ κρίσης ξεκίνησε η συζήτηση για τη διάσπαση των Εφετείων, χωρίς τότε να πραγματοποιηθεί και εν μέσω κρίσης τελικά δαπανήθηκαν τόσα χρήματα για τη δημιουργία τεσσάρων Εφετείων».

Επανέλαβε ότι και παλαιότερα είχε επισημάνει σχετικά με τα ερωτήματα που γεννώνται «τι είναι αυτό που είναι τόσο ισχυρό, ώστε σε καιρό έντονης κοινωνικής κρίσης, να επιχειρεί η ίδια η Πολιτεία, με άστοχους χειρισμούς, να δημιουργεί τοπικές ή κοινωνικές εντάσεις άνευ λόγου, διασπώντας την κοινωνική συνοχή, η οποία είναι απαραίτητη για την έξοδο από την κρίση, όσο ποτέ άλλοτε».

Έθεσε δε προ των ευθυνών τους, τους επικεφαλής της αυτοδιοίκησης, καθώς πλέον είναι θέμα του Δήμου και της Περιφέρειας σχολιάζοντας ότι «εάν η Περιφέρεια θέλει ανάπτυξη, όταν καταργούν υπηρεσίες που υπολειτουργούν αντί να τις ενισχύουν, αυτό μόνο υπέρ της ανάπτυξης δεν λειτουργεί».

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση του Εφετείου Αιγαίου, απλά υπενθυμίζουμε όσα σε γνωμοδότηση του (77/10) ανέφερε το ΣτΕ «η ίδρυση νέων δικαστηρίων, η συγχώνευση ή η κατάργηση ήδη υφιστάμενων πρέπει να χωρεί με κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας κατά την απονομή της και του κύρους των δικαστηρίων».