Καθυστέρηση στην αποψίλωση της βλάστησης του οδικού δικτύου

“Νηστικός” δήμος δεν “κουρεύει”

- Άφαντο το κονδύλι των 47.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών που κατανεμήθηκε στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης- Στον “πάγο” το σχέδιο δράσης για την αντιπυρική περίοδο χωρίς την εξασφάλιση της κρατικής επιχορήγησης

Μπορεί να “μύρισε” καλοκαιράκι και οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, εντούτοις το σχέδιο δράσης τους περιορίζεται στο θεωρητικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι συνήθεις γραφειοκρατικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν την επίσπευση των διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης ενέκρινε και κατένειμε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 18.400.000 ευρώ στο σύνολο των δήμων της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι αυτών δύνανται να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως: καθαρισμός βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου σε δημοτικούς και περιφερειακούς δρόμους, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α' βαθμού και λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη νόμιμου προσωπικού, καύσιμα).

Οι δικαιούχοι φορείς καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και να γνωστοποιήσουν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ωστόσο, παρά την επισήμανση από τον υπουργό ότι το ποσό δεν είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και πως είναι η πρώτη φορά που κατανέμεται τόσο νωρίς (11 Απριλίου), δεν είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη η στασιμότητα που επικρατεί σε πολλούς δήμους. Όπως υπογραμμίζεται, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια έχουν εκταμιευτεί από το Υπουργείο, μέχρι και σήμερα δεν έχουν ληφθεί από τις υπηρεσίες.

“Δεμένα” τα χέρια του δήμου

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα καθαριότητας, Πέτρος Μώτος διευκρινίζει ότι τα χέρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι “δεμένα”, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμα στη διάθεσή του το ποσό των 47.900 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στον ίδιο. Η καθυστέρηση που σημειώνεται βάζει “φρένο” στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου αποψίλωσης της βλάστησης σε εργολάβο και κατά συνέπεια στην άμεση υλοποίησή του.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι παρά τις προθέσεις του να καταβάλει έγκαιρα κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και τα προβλήματα, το προσωπικό του δήμου δεν μπορεί να προβεί σε ανάλογες εργασίες, εάν δεν έχουν διευθετηθεί πρώτα οι εκκρεμότητες από την κεντρική διοίκηση.

Πιθανή ολοκλήρωση του έργου εν μέσω καλοκαιριού

Όπως όλα δείχνουν, η κοπή των χόρτων σε δημοτικούς και επαρχιακούς δρόμους του νησιού αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου, εφόσον ακολουθηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες. Η παράμετρος αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία φορέων και πολιτών, οι οποίοι μετά την πρόσφατη πυρκαγιά μεγάλης εκτάσεως στην περιοχή της Απάνω Μεριάς, κρίνουν τη φετινή αντιπυρική περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη.

Για την ιστορία, το κονδύλι των 47.900 ευρώ είναι το δεύτερο κατά σειρά μεγάλο ποσό που κατανέμεται σε δήμο των Κυκλάδων, καθώς πρώτος έρχεται ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (78.700 ευρώ) και τρίτος ο δήμος Άνδρου (42.600).

Με την εκτίμηση ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των υφισταμένων αναγκών, ο κ. Μώτος πρότεινε την υποβολή αιτήματος για επιπλέον επιχορήγηση από τη ΣΑΤΑ, ύψους 20.000 ευρώ. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο εάν τελικά γίνει δεκτή από το Υπουργείο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο ανάδοχος εργολάβος θα έχει τοποθετηθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Επιπλέον, καθιστά γνωστό ότι παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος προσλάμβανε 25 εποχιακούς υπαλλήλους, αυτή τη στιγμή δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρόσληψη. “Παρότι δουλεύουμε με 27 λιγότερους ανθρώπους, δεν έχουμε πάρει ούτε διμηνίτες, ούτε οχταμηνίτες” αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι 43 υπάλληλοι στο τμήμα της καθαριότητας καταβάλλουν σήμερα μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

“Δεν ευθυνόμαστε για τους περιφερειακούς δρόμους”

Επισημαίνει δε, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί στις τοπικές κοινότητες του δήμου ότι υπεύθυνη για τον καθαρισμό των χόρτων από τους επαρχιακούς δρόμους της Σύρου είναι αποκλειστικά η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Εξηγεί μάλιστα, ότι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων επιρρίπτουν ευθύνης τόσο στο δήμαρχο, όσο και στον ίδιο προσωπικά, αιτούμενοι επιτακτικά κλαδέματα και αποψιλώσεις ρεμάτων σε περιοχές εκτός του αστικού άξονα. “Είναι αδύνατον να ασχοληθούμε και με το επαρχιακό δίκτυο. Δεν έχουμε κόσμο για να το κάνουμε” υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία υπερέβαλε εαυτόν πριν την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να καθαρίσει και να ασπρίσει τους περιφερειακούς δρόμους για την περιφορά των Επιταφίων.

Κλείνοντας, ζητά από την υπηρεσία της Περιφέρειας να ενημερώσει σχετικά όλους τους τοπικούς προέδρους, για να καταλάβουν ότι δεν έχει την υποχρέωση ο δήμος. “Είναι αδικία να τον κατηγορούν για αυτό”, δηλώνει. Τονίζει ακόμα, ότι ο δήμος ουδέποτε σκέφτηκε να θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα τον καθαρισμό των δρόμων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, διασαφηνίζοντας ότι τα τελευταία 11 χρόνια, όπου ο ίδιος βρίσκεται σε αυτή τη θέση, ο δήμος πέρα από το κονδύλι του Υπουργείου διαθέτει πάντα και ιδίους πόρους για την αποτελεσματική επίτευξη του στόχου.


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Παρ, 7 Ιουν. 2013 - 22:47

Κύριε Μώτο βρήκα λύση στο πρόβλημά σας «για πιο γρήγορα κοπή των χόρτων» ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΑΡΓΗΣΕΙ και θα μείνουν στο ταμείο του δήμου και τα 20000 χιλιάρικα που με ευκολία προτείνετε να τα δώσετε. Θα σας προσφέρω 17 φόρμες εργασίας και καπελάκια και ένα 17 μπουκαλάκια αντηλιακό για όλους τους ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ της παράταξής σας μαζί φυσικά με τον ( εκείνος θα έχει ψάθινο καπέλο για να ξεχωρίζει) «αρχηγό» σας. Αφού πήγαμε άλλη μια χρονιά πίσω ήρθε η ώρα να κάνουν «πλάτες» οι σύμβουλοι για το καλό του τόπου και όχι μόνο στα συμβούλια να κάνουν τους κοκόρους!!!