Ασάφειες

Ευθείες βολές για τη λειτουργία της ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόρασης

Το ζήτημα της επιχορήγησης της ΡΕΔΗΣΕ για τα έτη 2012 – 2013 παρουσιάστηκε εκ νέου στην προχθεσινή σύγκλιση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, μετά από την αναβολή που είχε λάβει σε προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς αιρετοί είχαν αιτηθεί γραπτώς τη θέση της νομικής υπηρεσίας του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσον αφορά στη νομιμότητα καταβολής των χρημάτων που συνολικά ανέρχονται σε 90.000 ευρώ για τα προαναφερόμενα έτη.

Παρά την εκτενή συζήτηση του θέματος και τις ενστάσεις θιγόμενων ιδιωτών από τις σχετικές δημοτικές αποφάσεις, έως το τέλος της συνεδρίασης ουδεμία απάντηση δόθηκε για τα πρόσωπα που θα λάβουν από τα χρήματα αυτά, το αντίτιμο αναλόγων εργασιών που προσέφεραν, καθώς υπό το πρόσχημα της εθελοντικής προσφοράς εργασίας και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΑΙΓΑΙΟ από τον δήμο, δεν προκύπτει ανάγκη τέτοιας χρηματοδότησης.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως δύο εκ των ιδιοκτητών ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης έθεσαν ξεκάθαρα θέματα “αθέμιτου ανταγωνισμού”, ο οποίος στηρίζεται με χρήματα δημοτών ενώ αναφέρθηκαν και σε συνεργασίες της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης με συγκεκριμένα site που κατονόμασαν.

Επιχείρημά τους, η θέση του Ελεγκτικού συνεδρίου

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, ο οποίος αρχικά διάβασε τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, η οποία στηρίχθηκε στη σχετική απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου μετά από προσφυγές που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν προκειμένου να προσβάλουν την απόφαση. Χαρακτηριστικά, ο κ. Ξαγοράρης, εξηγώντας τη συλλογιστική που ακολούθησε η δημοτική Αρχή στην εισήγηση του θέματος, ανέφερε, “Το 7ο τμήμα του Ελεγκτικού συνεδρίου με την υπ'αριθμόν 3225/6/13 πράξη του, στο σκεπτικό του, θεωρεί ότι η ΡΕΔΗΣΕ, πρώην ΔΕΠΕΔΑΣ νομίμως μπορεί να επιχορηγηθεί από το δήμο Σύρου – Ερμούπολης με βάση το άρθρο 4 παράγραφος 3 του προεδρικού διατάγματος 25 του 1998”, διαβάζοντας παράλληλα το ιστορικό που προϋπήρξε μέχρι την έκδοση της εν λόγω απόφασης. Μετά τα παραπάνω, ο ίδιος συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του από το περιεχόμενο της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας, εξήγησε ότι, “Επειδή έχει εκδοθεί απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου, δηλαδή του Ελεγκτικού συνεδρίου που θεωρεί νόμιμη την επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ από το δήμο, υπάρχει ισχυρή νομική βάση για τη λήψη νέας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου δίχως να καταστρατηγείται ο νόμος”.

Καλώντας τους αιρετούς να εγκρίνουν τη διάθεση της επιχορήγησης, δήλωσε, “Ζητάμε την έγκριση για την επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ για τα έτη 2012 και 2013 με τα χρήματα που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό δηλαδή 30.000 και 60.000 ευρώ”.

Η απόφαση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων ήταν θετική με κύριο σκεπτικό ότι πρόκειται για έναν δημοτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό που πρέπει να στηριχθεί και να μην βάλει λουκέτο.

“Εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς”

Πρώτος που τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε ο πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ και πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Άνω Σύρου, Παύλος Ραουζαίος, ο οποίος σημείωσε αρχικά “Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Οι άνθρωποι, οι οποίοι στέκονται πίσω μου, δεν έχουν έρθει για να εκβιάσουν το δημοτικό συμβούλιο και να πάρει θετική ψήφο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε οι μισοί από τους εθελοντές της ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόρασης. Έχουν έρθει εδώ για έναν και μόνο σκοπό. Για να ζητήσουν από το σεβαστό σας δημοτικό συμβούλιο τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς”, διατυπώνοντας στη συνέχεια πως η ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόραση “δεν είναι η μόνη που λειτουργεί με εθελοντές” και προσθέτοντας κατηγορηματικά ότι, “σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του νησιού υπάρχουν εθελοντές. Εάν κάποιοι θεωρούν το αντίθετο τους προκαλώ να το αποδείξουν”.

Ο κ. Ραουζαίος τόνισε μάλιστα στη συνέχεια, πως “οι εθελοντές στην τελευταία τους συνάντηση έκαναν αποδεκτή την πρόταση της παράταξης του κ. Πάπιτση, να συστήσουν νόμιμα ένα Σύλλογο Φίλων της ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόρασης”.

Με αφορμή μάλιστα σχόλιο του κ. Απέργη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Ραουζαίος, λέγοντας πως ο επικεφαλής της Ενωμένης Σύρας έγραψε ότι “την ώρα που πέφτουν σοβάδες στα σχολεία του νησιού μας, ο Ραουζαίος ετοιμάζεται να μοιράσει χρήματα στους εθελοντές, οι οποίοι παίζουν τραγουδάκια και αφιερώνουν στους φίλους τους”, ο ίδιος απάντησε δημόσια στη συνεδρίαση πως, “Θέλω να δηλώσω ρητά και κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση δεν προτίθεται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν εθελοντή και ούτε υπάρχει απαίτηση από τους εθελοντές να πληρωθούν”. Γνωστοποίησε τέλος, ότι η ΡΕΔΗΣΕ έχει δύο συμβάσεις έργου “με έναν τεχνικό κι έναν λογιστή” και πως “νομίμως έχει καταθέσει και τη δεύτερη σύμβαση όπως και την πρώτη, στη ΔΟΥ Σύρου ώστε να παίρνει νομίμως ποσοστά επί των διαφημίσεων, ραδιοφωνικός παραγωγός” αλλά και πως “η ΡΕΔΗΣΕ έχει εξοφλήσει τις οφειλές της προς το ελληνικό δημόσιο” και από τη στιγμή που το όνομά της “αναφέρεται στα ΦΕΚ”, δεν αποτελεί “όπως πολλοί υποστηρίζουν επιχείρηση φάντασμα”.

“Έχετε ευθύνες” για τον “αθέμιτο ανταγωνισμό”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ωστόσο, προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι μίλησαν για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αφήνει περιθώρια να αναπτύσσεται ο “αθέμιτος ανταγωνισμός”.

Πρώτος μίλησε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού SyrosTV1, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι έχει στείλει δεύτερο εξώδικο στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, υποστηρίζοντας πως, “οι ευθύνες” του δήμου “είναι απερίγραπτα πολύ μεγάλες”. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι “έχει απευθυνθεί σε Εισαγγελικά γραφεία” για “να ζητήσει στοιχεία ικανά που να αποδεικνύουν την “ασφαλή” λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης”. Ο ίδιος, εκφράζοντας παράλληλα, τον κύριο προβληματισμό του, σημείωσε ότι δεν μπορεί “να συνεχίζεται αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός” με την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου ανάμεσα σε δημοτικό και ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, “δίνοντας χρήματα από τα στερημένα δημοτικά ταμεία για λειτουργικές δαπάνες”, που ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι αμφιβάλλει πως έχει η ΡΕΔΗΣΕ.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “ρολόγια της ΔΕΗ χρεώνονται παρανόμως και παρατύπως” για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Παράλληλα, σε παρόμοιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας syrostoday.gr, Γιάννης Συνοδινός, ο οποίος ανέφερε ότι “ο εθελοντισμός” που επικαλούνται οι υποστηρικτές της δημοτικής επιχείρησης “δεν μπορεί να είναι συνεχής”.

Αναφερόμενος σε ένα ακόμη σοβαρό θέμα, ο κ. Συνοδινός ρώτησε αν, “γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο πως πριν τρεις εβδομάδες η ΑΙΓΑΙΟ έβγαλε live το δημοτικό συμβούλιο μέσω streaming” ενώ “ταυτόχρονα από την ίδια κάμερα και από το ίδιο κομπιούτερ, έβγαινε από άλλο site συνεργατών της το ίδιο steaming;”. Εξηγώντας περαιτέρω τα λεγόμενά του, ο ίδιος τόνισε ότι “η συγκεκριμένη κάμερα είχε κομπιούτερ που έδειχνε ζωντανά το δημοτικό συμβούλιο στο site της ΑΙΓΑΙΟ και ταυτόχρονα το ίδιο κομπιούτερ από την ίδια κάμερα έδειχνε από άλλο πάροχο σε άλλη ιστοσελίδα και συγκεκριμένα στο cyclades24.gr”.

Κλείνοντας το θέμα ο κ. Συνοδινός έθεσε το ερώτημα, “Γιατί να μη φέρει ο ιδιώτης τη δική του κάμερα να τραβήξει; Αυτό είναι θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Εμείς δηλαδή γιατί βάλαμε υποθήκη τα σπίτια μας για να πάρουμε τα μηχανήματα;”, λέγοντας ακόμη, πως “γνωρίζετε ότι τα αθλητικά του ΑΙΓΑΙΟ παίζουν και σε άλλα site;”.