"Πράσινο" φως για την παραχώρηση του στρατοπέδου. Το "μπαλάκι" στο Δήμο

Βήμα, βήμα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” της παραχώρησης του στρατοπέδου στο Δήμο Σύρου.

Έτσι βήμα, βήμα ολοκληρώνονται όλες οι εκκρεμότητες, οι οποίες αποτελούσαν έναν μεγάλο “βραχνά” για την επίλυση του χρόνιου αυτού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε θετικά στο ερώτημα που του έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με διαλυτική αίρεση.

Η πρόταση αυτή είχε γίνει κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μεταξύ του Δημάρχου Σύρου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η υπόθεση στα “χέρια” του Δήμου

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε θετικά στο ερώτημα που του έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με διαλυτική αίρεση.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το αρμόδιο νομικό πρόσωπο του Υπουργείου (ΤΕΘΑ), μπορεί να μεταβιβάσει την έκταση προς το Δήμο, υπό τον όρο ότι θα γίνει η περίφραξη του στρατοπέδου μέσα στο χρονικό διάστημα που θα καθορίσει το ίδιο το υπουργείο. Σε περίπτωση κατά την οποία ο Δήμος δεν εκπληρώσει εντός του χρονικού διαστήματος που θα του τεθεί, τα όσα έχει υποχρέωση να πράξει, τότε η κυριότητα του ακινήτου θα περιέλθει και πάλι στο ΤΕΘΑ.

“Η ανωτέρω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα της εκτέλεσης των έργων που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (περίφραξη, χώρος στάθμευσης, παιδική χαρά), θα επιτρέψει τη μεταβίβαση του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και γενικότερα θα σηματοδοτήσει την αξιοποίηση και την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής”, δήλωσε για το θέμα ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Μετά τα παραπάνω αναμένεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να αποδεχθεί τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και να εκδοθεί η Πράξη παραχώρησης του ακινήτου από το ΤΕΘΑ. Παράλληλα δόθηκε η εντολή προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσει άμεσα η μελέτη της περίφραξης.

Η επίμαχη συνάντηση

Στις 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την “Αξιοποίηση – Πολεοδόμηση Στρατοπέδου “Ζαφείρη” στην Ερμούπολη Σύρου.

Η σύσκεψη είχε γίνει μεταξύ των αρμοδίων φορέων του ΥΠΕΘΑ, Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου και του Γιάννη Δαρζέντα, καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από την πλευρά του ο κ. Δεκαβάλλας είχε αναφερθεί στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα που έχει θέσει το υπουργείο Άμυνας με τη διαφωνία του με την Πράξη Εφαρμογής με το αιτιολογικό ότι πρέπει να γίνει νέα κατανομή του χώρου, διότι από την Πολεοδομική Μελέτη, το υπουργείο λαμβάνει πολύ λιγότερο εμβαδόν σε σχέση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και γενικότερα σε σχέση με αυτό που του αναλογεί.

Το θέμα αυτό “έκλεισε” θετικά, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει τότε ο Δήμος, αφού το υπουργείο δεν πρόκειται να αξιώσει να λάβει περισσότερο εμβαδόν από τα 26.927 τ.μ. που προβλέπονται στη μελέτη, ενώ ο Δήμος θα λάβει 47.669,24 τ.μ. (το υπόλοιπο εμβαδόν γίνεται χώρος πρασίνου).

Στη συνέχεια ο Δήμος είχε προτείνει να γίνει η μεταβίβαση της κυριότητας με διαλυτική αίρεση. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου επέμειναν στην άποψη να γίνει η σύμβαση παραχώρησης κυριότητας από το υπουργείο προς το Δήμο με αναβλητική αίρεση. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να δοθεί λύση με αναβλητική αίρεση και με μεταβίβαση της κυριότητας προς το Δήμο μόνο στην περίπτωση που ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και εκτελέσει τις εργασίες (κυρίως περιτοίχισης), που θα αναλάβει υποχρέωση να εκτελέσει.

Προϋπόθεση όμως που ζητήθηκε από την πλευρά της Σύρου είναι να παραχωρηθεί για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκληρωτική παραχώρηση της κυριότητας προς το Δήμο, – έστω και προσωρινά –, η χρήση του χώρου, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες ο Δήμος.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την τοιχοποιία που θα διαχωρίσει τις δύο ιδιοκτησίες (Υπουργείου και Δήμου), το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητάει να γίνουν από το Δήμο και διάφορες άλλες διευθετήσεις(ομβρίων υδάτων, κ.λ.π.), καθώς και να καταβληθεί το ποσόν των 75.000 ευρώ προς το ΥΠΕΘΑ, που αφορά στην μεταφορά των μαγειρείων του Στρατοπέδου, εργασία που έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε προγενέστερο χρόνο.

Σε σχέση με την τελευταία αυτή υποχρέωση του Δήμου ο δήμαρχος πρότεινε να καταβληθεί σε δόσεις και όχι άμεσα, πράγμα που έγινε αποδεκτό από την πλευρά του υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της παραχώρησης χώρου του στρατοπέδου στο Δήμο, έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια και ακόμη δεν έχει λυθεί.

Αν κάνει κάποιος μία αναδρομή στο παρελθόν θα ανακαλύψει πολλά σχετικά άρθρα, αλλά και ανακοινώσεις από την πλευρά του πρώην Δήμου Ερμούπολης, για το συγκεκριμένο.

Ενδεικτικά, σε πρωτοσέλιδο της “Κοινής Γνώμης” στις 15 Μαΐου του 2007, διαβάζουμε τις διαβεβαιώσεις του Δήμου Ερμούπολης για παραχώρηση 25 στρεμμάτων στο χώρο του στρατοπέδου. Αυτό το 2007 και σήμερα αισίως έχουμε φτάσει στο 2013 και ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το πρόβλημα.

Ετικέτες: