“Αναμείνατε στο ακουστικό σας” για τη λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σύρο

“Ο δήμος θέλει σπρώξιμο”

Αν και τυπικές, οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές έως και σήμερα, φαντάζουν ικανές να παρεμποδίσουν ακόμη και την ομαλή λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σύρο, το οποίο κατά το παρελθόν είχε χαρακτηριστεί από κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων “πρότυπο λειτουργίας πανελλαδικά”.

Τέσσερις μήνες μετά το τέλος εποχής για τη Δημοτική Αστυνομία και την αντικατάσταση του μέχρι πρότινος υπευθύνου - για τη φροντίδα του χώρου και τη συντήρηση του εξοπλισμού - Νίκου Μονογυιού, το πάρκο δεν έχει ανοίξει ακόμα τις “πόρτες” του στην εκπαιδευτική κοινότητα τόσο της Σύρου, όσο και των γειτονικών νησιών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, η Δημοτική Κοινότητα Μάννα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο. Ωστόσο, είχε κριθεί απαραίτητη από τον πρόεδρό της, Μάριο Βακόνδιο, η χορήγηση ειδικού κονδυλίου στην Κοινότητα για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης, αλλά και αποκατάστασης του υλικού εξοπλισμού.

Ανοιχτές εκκρεμότητες

Παρά το γεγονός ότι ο νέος υπάλληλος έχει ήδη τοποθετηθεί και ο σχεδιασμός των μελλοντικών δράσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Βακόνδιος δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ότι “το Πάρκο δεν μπορεί να λειτουργήσει”. Οι ανύπαρκτες απαντήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση, καθώς και η έλλειψη διάθεσης από το δήμο να συντονίσει τις προσπάθειες, να δώσει κατευθύνσεις, αλλά και να διαβεβαιώσει την ομάδα που σχεδιάζει τις εκπαιδευτικές δράσεις ότι το Πάρκο είναι σε θέση να δεχτεί το κοινό του, σκιάζουν το μέλλον του χώρου, ο οποίος θα έπρεπε να αξιοποιηθεί καλύτερα από τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Βακόνδιος, αν και επιβλέπων του Πάρκου, επισημαίνει ότι τις τελικές αποφάσεις δεν μπορεί να τις λάβει ο ίδιος, αλλά ο δήμος μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου Φώτη Ξαγοράρη. Προσθέτει μάλιστα, ότι παρόλο που έχει επανειλημμένως αιτηθεί τόσο την τροποποίηση του προϋπολογισμού για την εξασφάλιση επιχορήγησης, όσο και την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή γραμμή, τίποτα από τα δύο δεν έχει γίνει έως τώρα. “Το έχω ζητήσει ήδη τέσσερις φορές. Δεν μπορώ να κυνηγώ άλλο τον κ. Ξαγοράρη”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μ. Βακόνδιος: “Δεν μπορώ να πάρω εγώ την ευθύνη”

Σημειώνει δε ότι στη συνάντηση θα πρέπει να δώσουν όλοι το“παρών”, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον υπάλληλο που έχει τοποθετηθεί στο Πάρκο, μέχρι την υπεύθυνη δράσεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρυσάννα Διαμαντή, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Έκδοσης Άδειων Κυκλοφορίας Κυκλάδων της ΠΝΑ, Φώτη Τσαντήλα και τους εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών. “Εάν δεν έχουμε τα εχέγγυα ότι ο υπάλληλος μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, ότι τα παιδιά που θα επισκεφτούν το χώρο θα είναι ασφαλή και τα μηχανήματα συντηρημένα, δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει”, τονίζει. Ως εκ τούτου, καλεί το δήμο να πάρει άμεσα θέση, με δεδομένο ότι σε ένα μήνα από τώρα, το Πάρκο θα πρέπει, ως είθισται, να έχει ανοίξει τις πόρτες του. “Υπεύθυνος είναι ο κ. Ξαγοράρης. Δεν μπορώ να πάρω εγώ την ευθύνη και να προσυπογράψω είτε για τη λειτουργία του χώρου, είτε για το κονδύλιο που κρίνεται απαραίτητο. Πώς μπορώ να το κάνω, χωρίς να έχω χρήματα στην τσέπη μου”; υπογραμμίζει, δηλώνοντας ότι “ο δήμος χρειάζεται σπρώξιμο για να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά”.

“Δεν υπάρχει σοβαρότητα”

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του πάρκου, ο κ. Βακόνδιος εκτιμά ότι δεν έχει συμπεριληφθεί κάποιο σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2014. “Άρα, δεν μπορώ να δώσω εγώ τη χρυσή τομή, αλλά ο αντιδήμαρχος” σημειώνει, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε το θέμα να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Κλείνοντας, ξεκαθαρίζει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για την κωλυσιεργία που παρατηρείται από την πλευρά της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να συντονίσει αυτή τη συνάντηση. “Ό,τι έκανα, έκανα. Δεν μπορώ να κάθομαι με τον κεντρικό δήμο και να ασχολούμαι με πράγματα τα οποία ήταν προφανέστατα. Έχουν ένα εργαλείο στα χέρια τους και δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν”, υπογραμμίζει.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων... ραντεβού τον Φεβρουάριο

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαντήλας δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ότι ο σχεδιασμός των σχολικών δράσεων για τη νέα χρονιά ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προοπτική να τεθεί σε εφαρμογή είτε περί τα μέσα Φεβρουαρίου, είτε στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα λειτουργήσει από δω και στο εξής το πάρκο, μετά την αντικατάσταση του κ. Μονογυιού, ο οποίος φρόντιζε στοργικά το χώρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις άριστες εντυπώσεις που αποκόμιζαν μέχρι σήμερα οι επισκέπτες. Όπως εξηγεί, είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της αξιοπρεπούς εικόνας του Πάρκου, το οποίο αποτελεί τον καταλληλότερο χώρο για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των παιδιών. Μέσα από τις δράσεις τους και την εθελοντική προσφορά εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών του νησιού, τα παιδιά μαθαίνουν βασικούς κώδικες οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς στο δρόμο, καθώς και να συνεργάζονται ή να συμβιώνουν μαζί με άλλους ανθρώπους στο οδικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία η οποία ακολουθείται από τους εκπαιδευτές του Πάρκου είναι πιστοποιημένη από το Υπουργείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.