Ο Πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, Christian Biever στη Σύρο

Καλλιέργεια πολιτιστικής διπλωματίας

Συνάντηση με τις αρχές της Σύρου πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα Christian Biever, στο πλαίσιο της σύντομης παραμονής του στο νησί, με αφορμή τη συμμετοχή του τρίου Reis/Demuth/Witgen από τη χώρα του στο 2ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου.

Το θέμα των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρουν στους πολίτες να γνωρίσουν διαφορετικές μουσικές εκφράσεις, όπως η τζαζ τέθηκε στη συζήτηση του κ. Biever με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη.

Γ. Μαχαιρίδης: “Συγκριτικό πλεονέκτημα ο πολιτισμός μας”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε: “Η Σύρος είναι διαχρονικά ένα από τα κέντρα πολιτισμού στο Αιγαίο. Χαίρομαι γιατί παρά την κρίση, η παράδοση συνεχίζει ακόμη να προκαλεί σε εθνικό επίπεδο και να προσκαλεί τον κόσμο να ζήσει στιγμές πολιτιστικές, δημιουργικές και μουσικές στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και επίσης, είναι τιμητικό σε αυτές τις εκδηλώσεις να συμμετέχουν σχήματα όχι μόνο από την πατρίδα μας αλλά και από την Ευρώπη”. Συμφώνησε μάλιστα πως μέσα από τα πολιτιστικά γεγονότα του νησιού επιτυγχάνεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των θεατών κάθε εθνικότητας και ταυτόχρονα η καλλιέργεια ενός είδους Πολιτιστικής Διπλωματίας. “Το ότι υπήρξε το ενδιαφέρον από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου δείχνει ότι η μουσική είναι αυτή η οποία ανοίγει δρόμους. Εμείς είμαστε μια χώρα η οποία έχει σαν συγκριτικό πλεονέκτημα τον πολιτισμό και βεβαίως γιατί όχι, να μην αξιοποιήσουμε τις υποδομές, οι οποίες υπάρχουν και στη Σύρο και αλλού προκειμένου να αναπτύξουμε και αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού όπως είναι ο μουσικός τουρισμός”, κατέληξε ο κ. Μαχαιρίδης.

Γ. Δεκαβάλλας: “Ο πολιτισμός συνδέεται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων”

Για την οικονομική κατάσταση του νησιού, αλλά και τα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο δήμος ενημέρωσε τον πρέσβη του Λουξεμβούργου ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας. “Ο κ. Biever είναι ενθουσιασμένος από το νησί και είμαι σίγουρος ότι η διαμονή του σε αυτό θα είναι πάρα πολύ όμορφη”, τόνισε ο κ. Δεκαβάλλας, υποστηρίζοντας ότι “τα πολιτιστικά θέματα συνδέονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενός τόπου, ενώ αποτελούν μία πολύ σημαντική παράμετρος που μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης”. Ο ίδιος ευχήθηκε η νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, αποφέροντας θετικά αποτελέσματα.

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Στη συνέχεια, ο κ. Biever επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του, Γιάννη Ρούσσο, το ν Διευθυντή του Επιμελητηρίου Αλέξη Τσιάντη, την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Εμμανουέλλα Σταμίρη και άλλα στελέχη του φορέα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλωσόρισε τον Πρέσβη με μια ξενάγηση στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Πρασσακάκη ενώ ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση των κύριων δραστηριοτήτων και στόχων του φορέα.

Συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων, θέματα τοπικής επιχειρηματικότητας, ενέργειες προσέλκυσης νέων τουριστικών αγορών και το ζήτημα του όλο και αυξανόμενου εξαγωγικού προσανατολισμού των τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Ολοκληρώνοντας και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να επανέλθουν με προτάσεις μελλοντικής συνεργασίας και ενίσχυσης επιχειρηματικών επαφών και σχέσεων.

Christian Biever: “Θετικός στην επέκταση της συνεργασίας μας”

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Biever εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι τοπικοί άρχοντες, ενώ δήλωσε θετικός στην επέκταση της συνεργασίας ανάμεσα στην Πρεσβεία και το νησί της Σύρου. “Με την ευκαιρία του γκρουπ που έπαιξε στο Θέατρο “Απόλλων”, βρήκα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις αρχές του τόπου για να ανταλλάξουμε απόψεις. Μιλήσαμε για την οικονομική κατάσταση του νησιού, ενώ εξετάσαμε και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στην Πρεσβεία και τις τοπικές αρχές. Στο πλαίσιο των συναντήσεών μου είχα μια πολύ σημαντική και ειλικρινής συζήτηση με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Γρυπάρη, υπεύθυνο των πολιτιστικών στις Κυκλάδες και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι το 2ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου ολοκληρώνεται απόψε με ένα δωρεάν Σεμινάριο τζαζ αυτοσχεδιασμού από τον Γιάννη Ρούσσο και το Contemporary Music School καθώς με τις εμφανίσεις της πιανίστριας Τάνιας Γιαννούλη και του γκρουπ του κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη.

Ετικέτες: