Στην υποβολή και έγκριση οικονομικών στοιχείων καθώς και στην καταβολή αποδοχών προσωπικού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Πρωτοφανείς καθυστερήσεις

  • Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων (απολογισμός, ισολογισμός κλπ) είναι βασικό μέρος της διαδικασίας ελέγχου ενός οικονομικού οργανισμού. Μάλιστα, η έγκαιρη σύνταξη του ισολογισμού και του απολογισμού κατ’ έτος είναι δείγμα τάξης και οργάνωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα Ελέγχου και Απογραφής της δημοτικής παράταξης αναζήτησε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης …

Δεν έχει συνταχθεί ακόμη ο Ισολογισμός 2013

Ο Ισολογισμός του 2013 δεν έχει ακόμα καταρτισθεί από την οικονομική υπηρεσία, όχι από υπαιτιότητα αυτής, αλλά με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Κατά το 2013 λήφθηκε η πολιτική απόφαση της αλλαγής του λογισμικού μηχανογράφησης της οικονομικής υπηρεσίας. Λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από την αλλαγή λογισμικού, δεν έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ορθή απεικόνιση των οικονομικών συναλλαγών στα ισοζύγια και κατ΄επέκταση στον Ισολογισμό του Δήμου.

Η δημοτική αρχή αδιαφορεί και για αυτό το πρόβλημα και είναι άγνωστο πότε θα καταρτιστεί ο Ισολογισμός του 2013. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 163 Ν. 3462/2006) ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός θα έπρεπε να είχαν ήδη προελεγχθεί από την Οικονομική Επιτροπή και να είχαν διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξή μας απαιτεί την τακτοποίηση της εκκρεμότητας πριν την αποχώρηση της σημερινής δημοτικής αρχής.

Στον «αέρα» ο Απολογισμός - Ισολογισμός 2012

Δυστυχώς, για τον Ισολογισμό 2012 η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Αν και διανύουμε το 2ο εξάμηνο του 2014, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης του Απολογισμού και Ισολογισμού του 2012 !!! Βέβαια, η οικονομική υπηρεσία έχει καταρτίσει τις απαραίτητες οικονομικές καταστάσεις από τον Οκτώβριο 2013 και τις έχει υποβάλλει για έλεγχο στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και στον αρμόδιο ορκωτό λογιστή. Από τότε, η δημοτική αρχή έχει αδιαφορήσει και έχει αφήσει τον Απολογισμό του 2012 στην τύχη του.

Η αδικαιολόγητη, χωρίς προηγούμενο καθυστέρηση εκθέτει το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης και την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Η Επιτροπή Ελέγχου και Απογραφής της δημοτικής παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε» ανέλαβε πρωτοβουλία για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας, επικοινώνησε με τον ορκωτό λογιστή και ζήτησε διευκρινήσεις για τους λόγους της καθυστέρησης.

Αδιαπραγμάτευτη απαίτησή μας είναι η ψήφιση του Απολογισμού - Ισολογισμού 2012 από το σημερινό, απερχόμενο, δημοτικό συμβούλιο.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 163 του Ν. 3463/2006 «σε περίπτωση μη υποβολής του απολογισμού ή και του ισολογισμού … διενεργείται έκτακτος γενικευμένος έλεγχος στη διαχείριση του Δήμου, μετά από απόφαση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Σε όσους αμφισβητούν την αναγκαιότητα γενικευμένου, έγκυρου και έγκαιρου οικονομικού ελέγχου, υπενθυμίζουμε τα οικονομικά ελλείμματα που έχουν εντοπιστεί στο 2011, ύψους πάνω από 20.000 € και τα οποία έχουν προωθηθεί για διερεύνηση στη Δικαιοσύνη.

Πέντε χρόνια χωρίς εγκεκριμένο Απολογισμό

Όσο προχωράμε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, τόσο εντοπίζουμε νέες εκκρεμότητες. Ο λόγος τώρα γίνεται για τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, ο οποίος δεν έχει προωθήσει σε ορκωτό λογιστή για έλεγχο τους Ισολογισμούς των ετών 2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010 !!!

Εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας, οι Απολογισμοί και Ισολογισμοί των αντίστοιχων ετών δεν έχουν ούτε συζητηθεί ούτε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Άνω Σύρου.

Η πολυετής συσσώρευση εκκρεμοτήτων καθιστά σήμερα εξαιρετικά δυσχερή την συνολική τακτοποίησή τους καθώς αυτή απαιτεί δέσμευση προσωπικού της οικονομικής υπηρεσίας για μακρύ χρονικό διάστημα.

Πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τη σταδιακή τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη συνεργασία ορκωτού λογιστή.

Απλήρωτο προσωπικό στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Κι όμως, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης οφείλει μισθούς σε εργαζόμενούς του!

Λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας κατά την εσπευσμένη απορρόφηση των δύο νομικών προσώπων του Δήμου, του «Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (ΟΠΑΚ) και του «Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού Σύρου» (ΟΠΑΣ) δημιουργήθηκαν εκκρεμότητες σε δύο ομάδες εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον Παιδικό Σταθμό Βήσσα βρέθηκαν «στον αέρα» καθώς δεν μπόρεσαν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους εν μέσω συγχωνεύσεων και μεταβολών του φορέα απασχόλησής τους. Έτσι, μέχρι σήμερα, δεν τους έχουν καταβληθεί οι αποδοχές τους από το Σεπτέμβριο 2013 ενώ αν δεν δοθεί λύση στο «κενό» που προξένησε η απερχόμενη δημοτική αρχή, δεν θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ο παιδικός σταθμός!

Η μόνη εμφανής διέξοδος για την τακτοποίηση του προβλήματος είναι η ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που θα εγκρίνει την ανανέωση των συμβάσεων από το Δήμο, ως καθολικό διάδοχο του ΟΠΑΚ.

Η δημοτική μας παράταξη παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του παιδικού σταθμού με κάθε τρόπο, σύμφωνα με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Επιπλέον, οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δήμου, είναι επίσης απλήρωτοι από τον Ιανουάριο 2014!

Θέματα που έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί και διευθετηθεί πριν την απορρόφηση των δράσεων του Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού Σύρου (ΟΠΑΣ) από το Δήμο, δεν αντιμετωπίστηκαν με την απαιτούμενη προσοχή. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι μουσικοί της Φιλαρμονικής να μην έχουν σύμβαση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και συνεπώς να μην είναι δυνατόν να πληρωθούν.

Πρόθεση της δημοτικής παράταξης «Η Σύρος που αξίζουμε» είναι να αντιμετωπίσει τη Δημοτική Μουσική με την προσοχή που της αξίζει, για να μην υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον. Ήδη, στελέχη της παράταξής μας συμμετείχαν σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ακόμα και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Ανείσπρακτες συνδρομές μαθητών Δημοτικής Μουσικής

Ενώ δεν πληρώνει τους μουσικούς της Φιλαρμονικής, η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει αφήσει ανείσπρακτες τις συνδρομές των μικρών μαθητευόμενων μουσικών!

Για τον ίδιο λόγο, που μέχρι τον Ιούνιο 2014 ο Δήμος δεν είχε ζητήσει την πληρωμή των τροφείων των παιδικών σταθμών, οι μαθητευόμενοι μουσικοί της φιλαρμονικής δεν μπορούν να πληρώσουν τη συνδρομή τους, ακόμα και αν προσέλθουν στο ταμείο του Δήμου! Η απερχόμενη δημοτική αρχή προχώρησε «στο πόδι» στην απορρόφηση του ΟΠΑΣ από το Δήμο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται προβλήματα που μπορούσαν να είχαν προληφθεί, με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό.

Παρά την δεδηλωμένη αποφασιστικότητα της δημοτικής μας παράταξης να βάλει τάξη στις εκκρεμότητες που μας κληροδοτεί η απερχόμενη δημοτική αρχή, είναι προφανές ότι δεν θα είναι δυνατή η συνολική καταβολή των απλήρωτων συνδρομών ενός έτους, όταν αυτά θα ζητηθούν. Με αυτό το δεδομένο, θα αναζητήσουμε μία ρεαλιστική λύση για τη σταδιακή είσπραξη των συνδρομών.

Η ομάδα ελέγχου της νέας Δημοτικής Αρχής “Η Σύρος που αξίζουμε”: Γιώργος Μαραγκός, Μαρία Καζαντζάκη, Αλέξης Αθανασίου, Γιώργος Παπαμανώλης, Θάνος Φώσκολος

Ετικέτες: