Στο δημοτικό συμβούλιο η ορθή λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης

Πολιτισμός με "κλειστή" βιβλιοθήκη(;)

Το θέμα της ορθής επαναλειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης ήρθε στο προσκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης των δημοτικών συμβούλων, με τον επικεφαλής της “Κίνησης Πολιτών Σύρου” Παύλο Χρυσαφίδη, να αιτείται τη συζήτηση του θέματος, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό καιρό.

Αφορμή για την παρέμβαση του ίδιου, αποτέλεσε η συζήτηση του έκτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή η απόφαση να υπάρξει και τυπικά η θετική έγκριση των αιρετών για τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο νέο χώρο που ήδη έχει αυτό έχει μεταφερθεί, ο οποίος “συνυπάρχει” με τον χώρο που είχε αποφασισθεί να λειτουργεί η Παιδική Βιβλιοθήκη.

“Να μην λαμβάνονται ημίμετρα”

Ζητώντας την αναβολή της συζήτησης του έκτου θέματος, ο κ. Χρυσαφίδης υποστήριξε ότι “Δεν μπορούμε να μιλάμε για Πολιτισμό και να κλείνουμε Παιδικές Βιβλιοθήκες”, την ίδια στιγμή που έχει υπάρξει προγενέστερη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο μετά από επίμονα και δίκαια αιτήματα γονέων και Συλλόγων, είχε ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της. Ο επικεφαλής της “Κίνησης Πολιτών Σύρου” πρόσθεσε μάλιστα, πως κρίνεται επιβεβλημένο να δοθεί μία οριστική λύση στο θέμα και να μην λαμβάνονται ημίμετρα, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούν στις ανάγκες των μικρών παιδιών. Παρά την προτροπή του, το θέμα να τεθεί ξανά σε επόμενη σύγκλιση των μελών του δημοτικού συμβουλίου και άρα, να αποσυρθεί το θέμα της “νομιμοποίησης” της στέγασης στον ίδιο χώρο, του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης και να επανέλθει στο προσεχές διάστημα, το σώμα, αποφάσισε να εγκρίνει την παραμονή του ΚΔΒΜ στον συγκεκριμένο χώρο.

Πραγματικό εμπόδιο η ανυπαρξία προσωπικού

Ενδιαφέρουσες χαρακτηρίζονται και οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων, Γιώργου Παπαμανώλη και Αλέξη Αθανασίου αναφορικά με το θέμα, οι οποίοι στον αντίποδα, υποστήριξαν, πως μπορεί ο χώρος να έχει δοθεί προς το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ώστε να λειτουργεί, ωστόσο, το τμήμα που καταλαμβάνει, επ΄ ουδενί δεν εμποδίζει τη λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Μάλιστα ο κ. Αθανασίου, εστίασε την προσοχή του σε ένα σοβαρό ζήτημα που θέτει “σκοπέλους” στην εύρυθμη λειτουργία της, που αφορά στην ανυπαρξία προσωπικού, το οποίο απαιτείται, ώστε να προασπίζεται η ουσιαστική ύπαρξή της και μάλιστα σε ωράρια που θα εξυπηρετούν τα μικρά παιδιά. Στα ανωτέρω, ο Θάνος Φώσκολος, συμπλήρωσε ότι, η χθεσινή απόφαση για φιλοξενία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στον ίδιο χώρο, αν χρειαστεί μπορεί και να αλλάξει, με τη δυνατότητα που έχουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, να αποφασίσουν για νέα θέση.

Μετά τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι, η ομαλή λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πρόκειται να απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα, αφού αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αφορά τον πιο ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό του νησιού.